A személyi jövedelemadó felajánlható kétszer 1 százalékának összevonását javasolja az SZDSZ a parlamentnek, hogy...

A személyi jövedelemadó felajánlható kétszer 1 százalékának összevonását javasolja az SZDSZ a parlamentnek, hogy mindenki maga dönthesse el, egyházat vagy civil szervezetet kíván-e támogatni adója átirányítható részéből - jelentette be Demszky Gábor főpolgármester, pártja európai parlamenti listavezetője. Az MSZP-t meglepte az ötlet, és azt aggályosnak tartja, a katolikus egyház és a zsidó hitközségek vezetői is fenntartásaiknak adtak hangot. Az egyszázalékos rendszer 1997-es bevezetésekor az adózók választhattak, hogy vallási közösséget vagy társadalmi szervezetet jelölnek-e meg kedvezményezettként az akkor még csak egyszer egyszázaléknyi átirányítható adórészből. A "profiltiszta" egyszázalékos egyház-támogatási rendelkezési lehetőség megteremtésére a Horn-kormány a vatikáni szerződésben vállalt kötelezettséget (HVG, 1997. május 24.), a kétszer egyszázalékos rendszer 1998 óta működik. A felajánlásokat az állam az összes szja-bevétel 0,8 (tavalyi 0,5) százalékáig kiegészíti. Az egyházak a rendelkező nyilatkozatok alapján tavaly összesen 3 milliárd forinthoz jutottak, ehhez 7 milliárd forint állami kiegészítés társult.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Pestises vaddisznóktól tartanak a Felvidéken

Pestises vaddisznóktól tartanak a Felvidéken

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Több mint 100 fok különbséget mértek a Föld leghidegebb és legmelegebb pontjai között

Több mint 100 fok különbséget mértek a Föld leghidegebb és legmelegebb pontjai között