A Jukosz olajtársaság három, Izraelben tartózkodó fő tulajdonosa átengedné a cég ellenőrzését az orosz államnak, ha a...

A Jukosz olajtársaság három, Izraelben tartózkodó fő tulajdonosa átengedné a cég ellenőrzését az orosz államnak, ha a Moszkvában tavaly előzetes letartóztatásba helyezett Mihail Hodorkovszkij (a képen börtöninterjút ad) és Platon Lebegyev visszanyerhetné szabadságát. A meghökkentő ajánlattal Leonyid Nyevzlin rukkolt elő a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúban. Nyevzlin a moszkvai Vedomosztyi című napilapnak elmondta, sem ő, sem tulajdonostársai, Vlagyimir Dubov és Mihail Brudno nem tettek konkrét ajánlatot az orosz kormánynak, és nem egyeztettek sem Hodorkovszkijjal, sem Lebegyevvel. Moszkvai lapértesülések szerint a nyomozó hatóság jogi és morális értelemben is abszurdnak tartja az ötletet, mondván: bűncselekményt nem lehet megváltani tulajdon átruházásával. Állítólag Hodorkovszkij sem helyesli a kezdeményezést. A jelenleg 33 milliárd dollár piaci értékű Jukoszt a részvények 44 százalékát birtokló, Gibraltáron bejegyzett Group Menatep Ltd.-n keresztül Hodorkovszkij és öt főtulajdonostársa ellenőrzi. Nyevzlin, Dubov és Brudno ellen az orosz hatóságok nemzetközi körözést adtak ki, míg a Moszkvában tartózkodó Vaszilij Sahnovszkijt két hete egy moszkvai bíróság adócsalás miatt 1 évi börtönre ítélte, de felmentette az ítélet végrehajtása alól. A Jukoszt több mint 3 milliárd dollár adóelkerüléssel gyanúsítják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

Meghalt a világ legidősebb férfija

Meghalt a világ legidősebb férfija