Állítsanak közös listát a parlamenti pártok a júniusi európai parlamenti (EP) választásokra - ezzel a váratlan...

Állítsanak közös listát a parlamenti pártok a júniusi európai parlamenti (EP) választásokra - ezzel a váratlan javaslattal állt elő hétfőn, országértékelő beszédében Medgyessy Péter kormányfő. A T. Házban ismertetett elképzelés szerint a kormányoldal és az ellenzék fele-fele arányban osztozhatna a 24 EP-mandátumon. Pattogós mondatokra tagolt, több kínos nyelvbotlással előadott 41 perces beszédében a kormányfő felmelegített két szakállas közjogi témát: a parlament létszámának 386-ról 250 főre csökkentését javasolta a 2006-os országgyűlési választásoktól, s megpendítette a köztársasági elnök közvetlen választásának a lehetőségét 2005-ben. Az utóbbi elképzelést, akárcsak a közös EP-lista állításának ötletét, a nemzeti egység erősítésének szándékával indokolta: nemzeti válogatott segíthetné a legjobban "a határon túl élő magyar testvéreink iránti kötelezettségeink teljesítését". A kisebb parlamentet a hatékonyabb, takarékosabb állam megteremtésének igényével hozta összefüggésbe: "kerüljön az embereknek kevesebbe a politika". A beszédben elhangzott, ezentúl nem lesznek önmagukért létező intézmények, Medgyessy ugyanakkor jelezte, változatlanul fenntartja kormányában a tavaly felállított esélyegyenlőségi miniszteri posztot. Közjogi csomagtervét, amely nagypolitikai üzleti ajánlatként is értelmezhető (a jelenlegi párterőviszonyok alapján a "népszavazásos" államfőválasztás az ellenzék, a közös EP-lista a kormánypártok számára volna előnyös), az SZDSZ már a helyszínen, az első pillanatokban tanácstalannak tűnt jobboldal pedig utólag utasította el - a parlamenti létszámcsökkentésre vonatkozó javaslatot leszámítva. Áder János fideszes frakcióvezető kedden a közös listáról azt mondta, ilyesmit Vorosilov marsall szorgalmazott 1945 őszén. A HVG információi szerint a miniszterelnök csak az utolsó 24 órában tájékoztatta elképzeléseiről az MSZP szűkebb vezérkarát és elnökségét, illetve az SZDSZ-frakciót, ám a súlyos fenntartások ellenére lényegében nem változtatott a szövegen. Az "Isten, ember engem úgy segéljen!" szavakkal befejezett szózatot így is 36 alkalommal fogadta taps a kormánypárti (a beszéd második felében egyre inkább már csak az MSZP-s) padsorokban. A közel két éve hivatalban lévő miniszterelnök, aki hétfőn egyidejűleg volt önkritikus és önelégült, évadnyitó üzenetében több, a saját kormányának címzett kritikai kijelentést is tett - például a százezernél több, nap nap után éhesen iskolába induló magyar gyerekről vagy arról, hogy "értelmetlen és bosszantó szabályok erdejében élünk". (A beszéd gazdasági vonatkozásairól lásd cikkünket a 101. oldalon.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

KANADAI BOTRÁNY

Lemondását is kilátásba helyezte Paul Martin kanadai kormányfő, ha az általa kezdeményezett vizsgálatban...

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

No-deal Brexit: már ég a ház, Európa kapkod, csak Orbánék állnak zsebre tett kézzel

No-deal Brexit: már ég a ház, Európa kapkod, csak Orbánék állnak zsebre tett kézzel

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen