Vlagyimir Putyin orosz elnök felmentette tisztségéből Mihail Kaszjanov kormányfőt, akinek eddigi helyettesét, Viktor...

Vlagyimir Putyin orosz elnök felmentette tisztségéből Mihail Kaszjanov kormányfőt, akinek eddigi helyettesét, Viktor Hrisztyenkót (képünkön) bízta meg ügyvezetőként a miniszterelnöki teendők ellátásával. Putyin hangsúlyozta, döntésével világossá kívánja tenni, milyen lesz az ország fejlődési iránya a március 14-ére kitűzött elnökválasztás után. Kaszjanov Borisz Jelcin volt elnök 1999. december 31-ei visszavonulása óta irányította az orosz kormány munkáját, előbb az ügyvezető elnökké előlépett Putyin kormányfő első helyetteseként, majd 2000 májusától kinevezett miniszterelnökként. A kezdetben kifejezetten technokratának tekintett Kaszjanov az utóbbi években, a Jelcinhez kötődő oligarchikus csoportok támogatását élvezve, meglehetős politikai súlyra tett szert, ám pozíciói tavaly ősszel a Jukosz-ügy, illetve Alekszandr Volosin elnökihivatal-vezető lemondása miatt meggyengültek. A Kaszjanovnál pár hónappal idősebb, 47 éves Hrisztyenko "régi bútordarab"; 1997 júliusában pénzügyminiszter-helyettesként került Viktor Csernomirgyin kormányába, majd 1998 áprilisában Szergej Kirijenko kabinetjében miniszterelnök-helyettessé nevezték ki, s ezen a poszton másik három kormányfőt is kiszolgált.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Visszatér Süsü, a sárkány

Visszatér Süsü, a sárkány

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Szijjártó meghátrál: az EP-vitán senki sem képviseli a kormányt

Szijjártó meghátrál: az EP-vitán senki sem képviseli a kormányt

Egyre több magyar megy Ausztriába dolgozni

Egyre több magyar megy Ausztriába dolgozni

A perek legtöbbjét elbukta a kormány az Európai Bíróság előtt

A perek legtöbbjét elbukta a kormány az Európai Bíróság előtt

A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút

A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút