Orbán Viktor négyszemközti megbeszélésre készült, Medgyessy Péter kormányfő viszont nyílt színi vitát ajánlott, amikor...

Orbán Viktor négyszemközti megbeszélésre készült, Medgyessy Péter kormányfő viszont nyílt színi vitát ajánlott, amikor hétfőn hivatalában fogadta elődjét. A kamerák jelenlétében megtartott találkozó annak a sorozatnak a része volt, amelyben a volt miniszterelnökök (előzőleg Boross Péter és Horn Gyula) beszélgettek Medgyessyvel - az ő kezdeményezésére - az uniós csatlakozásról és olyan általános érvényű kérdésekről, mint például a kedvezőtlen demográfiai folyamatok. Orbán nyolc javaslatot tett, többek közt az erdélyi Sapientia Egyetem támogatását, a státustörvényben rögzített, de elmaradt támogatások kifizetését, a székelyföldi autonómia elismerését, a tőzsdei árfolyamnyereség adójának újbóli bevezetését, a gyógyszerárak áfatartalmának csökkentését, és megfontolásra ajánlotta, hogy a parlament, ne pedig a kormány döntsön a nemzeti fejlesztési tervről. Medgyessy egyetértett a határon túli támogatások folyósításával, a gyógyszerek áfájával kapcsolatban pedig az uniós előírásokkal is összhangban lévő megoldást javasolt. A Fidesz-MPSZ elnöke nem adott egyértelmű választ, miként vélekedik a Medgyessy által létrehozni javasolt nemzeti lobbitanácsról, amelyben a mindenkori és a korábbi miniszterelnökök mellett neves közéleti személyiségek kapnának helyet, és csak a főbb nemzeti ügyekben lenne hivatott egységes álláspontot kialakítani. A találkozón érdemben nem kerültek szóba Medgyessy közjogi témákat (államfőválasztás, kisebb létszámú parlament, közös európai parlamenti lista, illetve az e kérdésekről a kormányfő által vasárnap kilátásba helyezett véleménynyilvánító népszavazás) érintő javaslatai. Az alkotmány egy díszes példányát átnyújtó Orbán kijelentette, a miniszterelnök nincs tisztában az alaptörvény biztosította jogi keretekkel. Medgyessy visszaadta az ajándék könyvet, amit viszont Orbán nem vett át.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők

Budapest helyett a Lánchidat blokkolták és Bayer Zsolt "bajszát" rángatták a tüntetők