Az évszázad perének nevezik Belgiumban azt az Arlon városában hétfőn kezdődött bírósági tárgyalást, amely 8 évig tartó...

Az évszázad perének nevezik Belgiumban azt az Arlon városában hétfőn kezdődött bírósági tárgyalást, amely 8 évig tartó nyomozás után, várhatóan május 12-én mond ítéletet a nevezetes Dutroux-bűnügyben. Marc Dutroux-t, feleségét és két további vádlottat azzal gyanúsítják, hogy 1995 júniusa és 1996 augusztusa között elraboltak hat, 8 és 19 év közötti lányt, akiket titkos pincébe zártak, éheztettek, megerőszakoltak, majd négyet közülük meggyilkoltak. A nemi erőszakért korábban már elítélt Dutroux 1996. évi letartóztatásakor hatalmas botrányt váltott ki, hogy a rémtettsorozatra részben a hatóságok mulasztásai adtak módot (HVG, 1996. szeptember 7.). A Fehér Menetnek nevezett tömegdemonstráció a belga igazságügyi rendszer radikális reformját kényszerítette ki. Még ma sem ismert a bűncselekmények valamennyi részlete, és nincs sem bizonyítéka, sem cáfolata Dutroux azon állításának, hogy ő csak "apró csavar volt egy magas rangú politikusokat is magában foglaló pedofil hálózatban". Belgiumban több jogi szakértő megkérdőjelezi, hogy a hétfőn kiválasztott 12 fős esküdtszék elfogulatlan ítéletet fog hozni az 500 tanút és félmillió oldalnyi periratot felvonultató, 12 hetes tárgyalás végén, mert a közvélemény és a média egyértelmű bűnösként kezeli a fővádlottat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Rátámadt a saját családjára, és megölte a kisbabájukat is az oregoni férfi

Rátámadt a saját családjára, és megölte a kisbabájukat is az oregoni férfi

Sikerült lelassítani a szklerózis multiplex súlyosbodását

Sikerült lelassítani a szklerózis multiplex súlyosbodását

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”