Június 13-ára írta ki az elnökválasztást Predrag Markovics, a szerb parlament elnöke, ügyvezető államfő.

Június 13-ára írta ki az elnökválasztást Predrag Markovics, a szerb parlament elnöke, ügyvezető államfő. Tavaly novemberben 15 hónapon belül a harmadik elnökválasztás fulladt kudarcba Szerbiában, mert a részvétel nem érte el a voksolás érvényességéhez szükséges 50 százalékot. A tavaly decemberben megválasztott új parlament egyik első intézkedéseként módosította a választójogi törvényt, és eltörölte az 50 százalékos részvételi határt. Bejelentette indulási szándékát Borisz Tadics, a - Zoran Gyingyics meggyilkolt kormányfő nevével fémjelzett - Demokrata Párt (DSZ) vezetője, Szerbia-Montenegró védelmi minisztere, aki hangoztatta: szeretné szertefoszlatni a szélsőségesen nacionalista Seselj-féle radikálisok legyőzhetetlenségének mítoszát. A közvélemény-kutatások szerint ugyanis a legesélyesebb jelölt a parlamenti választáson legtöbb mandátumot szerzett radikális párt alelnöke, Tomiszlav Nikolics, aki az érvénytelen novemberi elnökválasztáson nagy meglepetésre a szavazatok 46 százalékát gyűjtötte be. Elemzők szerint Nikoliccsal csak a többségi koalíció létrehozására képtelennek bizonyult három demokratikus párt - a hatalmon lévő Szerbiai Demokrata Párt és a G17+, valamint a Vojiszlav Kostunica kormányával szemben ellenzéki DSZ - közös jelöltje vehetné fel a versenyt, ám megegyezésüknek egyelőre nincs jele.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Baleset történt az M3-ason

Baleset történt az M3-ason

Olcsóbb lesz a gázolaj

Olcsóbb lesz a gázolaj

MTVA: megsérült az egyik biztonsági őr

MTVA: megsérült az egyik biztonsági őr

Az ellenzék a provokátoroktól tart a mai tüntetésen

Az ellenzék a provokátoroktól tart a mai tüntetésen

Elbukott a nagy kísérlet, nem jött be Finnországban a feltétel nélküli alapjövedelem

Elbukott a nagy kísérlet, nem jött be Finnországban a feltétel nélküli alapjövedelem

A fél világ a budapesti tüntetésekről ír

A fél világ a budapesti tüntetésekről ír