Nem támogatja a Lengyel Parasztpárt (PSL) - a kisebbségben kormányzó Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) korábbi...

Nem támogatja a Lengyel Parasztpárt (PSL) - a kisebbségben kormányzó Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) korábbi koalíciós partnere - a május 2-án távozó Leszek Miller miniszterelnök utódának kiszemelt Marek Belka pártonkívüli politikust. A kétszeres expénzügyminiszter Belka a költségvetési hiány lefaragását célzó úgynevezett Hausner-csomag megvalósítására törekszik, amit a PSL ellenez. Márpedig a parasztpárt nélkül Belka képtelen többségi koalíciót alakítani. Az SLD vezetőségének hét végi megbeszélésén többen annak a véleményüknek adtak hangot, hogy stabil kormányt összehozni képes jelöltre van szükség, és meg is nevezték - a PSL által is támogatott - Józef Oleksy belügyminisztert. Oleksy kevésbé erőlteti a Hausner-csomagot, így nem számíthat az SLD-ből két hete kivált - és új baloldali pártot alapított - politikusok szavazatára, ami szintén kétségessé teszi a többségi koalíció létrehozását. Miközben gőzerővel folynak a kormányalakítási próbálkozások, hétfőn benyújtotta lemondását Wlodzimierz Cimoszewicz külügyminiszter - amit Miller nem fogadott el -, mert egy hetilap beszámolót közölt arról, hogy bizalmas információkat tartalmazó számítógépes lemezek tűntek el minisztériumából.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

Király Linda megint magyarul énekel

Király Linda megint magyarul énekel

Budapestért kampányol Rózsa György

Budapestért kampányol Rózsa György

Adventi irodalmi naptár - december 9.

Adventi irodalmi naptár - december 9.