Rodrigo Rato, a múlt héten leköszönt spanyol néppárti (PP) kormány pénzügyminisztere látszik a legesélyesebb jelöltnek...

Rodrigo Rato, a múlt héten leköszönt spanyol néppárti (PP) kormány pénzügyminisztere látszik a legesélyesebb jelöltnek az IMF élére, miután vetélytársát, a francia Jean Lemierre-t a hét elején Londonban újabb négy évre kinevezték az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) élére. Rato maga mögött tudja az EU legtöbb tagállamának támogatását - kivéve Franciaországot és Németországot -, és kinevezését az USA is pártolja, akárcsak a latin-amerikai államok nagy része. Lemierre jelölését sok európai állam azért ellenezte, mert attól tartottak, túl nagy lenne a francia befolyás a nemzetközi pénzvilágban, mivel Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke is francia. Az IMF vezetői posztja - amelyet hagyományosan európai szakember tölt be, míg társintézménye, a Világbank élén amerikai áll - azután ürült meg, hogy Horst Köhler vezérigazgató lemondott, mert indul a német államfőválasztáson. Az 55 éves Rato egykor a jezsuitáknál nevelkedett, Madridban jogot, majd az amerikai Berkeley Egyetemen közgazdaságtant tanult, a kilencvenes években a PP frakcióvezetője volt. Ratót keménykezű politikusnak tartják, aki azzal vívta ki Párizs és Bonn haragját, hogy büntetést követelt, amiért Franciaország és Németország túllépte a költségvetési hiánynak az EU stabilitási paktumában megszabott mértékét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Pentagon nyugtalan a szíriai török invázió miatt

A Pentagon nyugtalan a szíriai török invázió miatt

Szabadon engedték a Momentum rabosított alelnökét

Szabadon engedték a Momentum rabosított alelnökét

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Pintér: Rég nem látott támadás érte a rendőröket szerdán a Kossuth téren

Pintér: Rég nem látott támadás érte a rendőröket szerdán a Kossuth téren

Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel

Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel