A X.

A X. kerületi ügyészség nyomozást rendelt el a Magyar Narancs című hetilap március 18-ai számában megjelentetett vörös csillagok miatt a Jobbik Magyarország (JM) bejelentése nyomán. A tiltott önkényuralmi jelkép használatának gyanúja annak kapcsán merült fel, hogy az újság tipográfiai jelként - egyébként évek óta - használ a piros négyzet mellett csillagokat is. A rendőrség feladata most annak megállapítása, hogy e csillagokat a büntető törvénykönyvben felsorolt törvényes (oktatási, tudományos, művészeti) célból használták-e vagy sem. Szerkesztőségi állásfoglalásában a lap az önkényuralmi jelképek - tehát nemcsak a vörös csillag, hanem például a horogkereszt - használatát tiltó jogszabályt teljes egészében idejétmúltnak, elhibázottnak minősítette. Az április 4-ei munkáspárti megemlékezés után vörös csillag viselése miatt őrizetbe vették, majd bíróság elé állították Vajnai Attila pártalelnököt (lásd a Portré rovatot a 130. oldalon), akivel szemben egyéves próbára bocsátást rendelt el a Pesti Központi Kerületi Bíróság, amit az ügyészség elfogadott, ám Vajnai megfellebbezett. Több szocialista politikus, köztük Herczog Edit képviselő és Gyurcsány Ferenc sportminiszter indítványozta a vörös csillag kivételét a tiltott jelképek közül, egyebek mellett az európai gyakorlatra hivatkozva.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

Emelkedne az olimpiai bajnokok járadéka

Emelkedne az olimpiai bajnokok járadéka

Gombnyomásra sötétíthető üvegtetőt kapott a McLaren új kabrió szupersportkocsija

Gombnyomásra sötétíthető üvegtetőt kapott a McLaren új kabrió szupersportkocsija