Mahmúd Zahár a Hamász iszlámista palesztin szervezet új gázai feje - közölte a Háárec című izraeli lap hétfői száma...

Mahmúd Zahár a Hamász iszlámista palesztin szervezet új gázai feje - közölte a Háárec című izraeli lap hétfői száma palesztin forrásokra hivatkozva. A mozgalom hivatalosan nem adta meg új vezetőjének a nevét, miután Izrael az utóbbi hetekben likvidálta a Hamász vezérét, Ahmed Jaszint, majd utódát, Abdelaziz al-Rantisszit. A szélsőséges szervezet alapító nemzedékéhez tartozó, sebész szakképzettségű Zahárt (képünkön balra, al-Rantisszival) a mozgalom ideológiai vezetői között tartják számon, aki elődjeinél kevésbé karizmatikus, ezért - vélik Izraelben - kisebb a befolyása. Mivel a Hamász és a Palesztin Hatóság (PH) közti kapcsolattartásban Zahár eddig főszerepet játszott, az izraeli sajtó szerint a PH számára elfogadhatóbb elődjeinél. A célzott likvidálások izraeli politikájával szembeni védekezésül a Hamász kollektív vezetést választott, Zahár egy triumvirátus élén irányítja a mozgalmat. Ariel Saron izraeli kormányfő múlt pénteken Jasszer Arafatot, a PH elnökét fenyegette meg, mondván: már nem köti a George W. Bush amerikai elnöknek három éve tett ígérete, miszerint nem bántja a palesztin vezetőt. Az izraeli kormányfő helyettese, Ehud Olmert vasárnap már úgy fogalmazott, Saron fenyegetésének beváltására "nem holnap és nem is a következő héten" kerül sor.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

A Doktor díja

A Doktor díja

Vidékről mozgósít a Jobbik további tüntetésekre

Vidékről mozgósít a Jobbik további tüntetésekre

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Ki az a barbár, aki egy kacsaszobrot megrongál?

Ki az a barbár, aki egy kacsaszobrot megrongál?

Hétéves kislánya előtt akart leugrani a hídról egy részeg nő Esztergomban

Hétéves kislánya előtt akart leugrani a hídról egy részeg nő Esztergomban