Az egészségügyi miniszter nem fogadta el azt a jelentést, amelyet tanácsadó testülete, az Egészségügyi Tudományos...

Az egészségügyi miniszter nem fogadta el azt a jelentést, amelyet tanácsadó testülete, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) a szegedi onkológiai klinikán folytatott vitatott kezelésekkel kapcsolatban fogalmazott meg. Az ETT állásfoglalása szerint szakmailag indokolt volt olyan szert adni a klinika három betegének, amelynek ilyen alkalmazása - tudniillik nem áttétes daganatoknál - sehol a világon nem törzskönyvezett (HVG, 2004. március 13.). Kökény Mihály szerint ez annyit jelent, hogy a gyógyszerbiztonság szabályait átlépve bárki eldöntheti, milyen esetekben alkalmaz kísérleti stádiumban lévő medicinát. Ugyanakkor az ETT azt javasolta, a miniszter bízza egy független szakmai testületre a daganatos betegek kemoterápiás kezelési módjának kidolgozását és az új eredmények minél gyorsabb hazai elterjesztését, amelyek alkalmazása azután kötelező lenne az orvosok számára. A testület - összhangban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának korábbi állásfoglalásával, amely kötelezte a szegedi klinikát az infúzióért kasszírozott pénz visszafizetésére - úgy vélte, semmiképp sem volt etikus a kezelés anyagi terhét a betegekre hárítani, és pénzügyi vizsgálatot kezdeményezett a klinika ellen. Az ügy ellentmondásosságát jelzi, hogy Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa viszont kijelentette, a beteg önrendelkezési szabadságának a korlátozása lenne, ha nem vehetne meg bármilyen drága kezelést, amelyet a társadalombiztosítás nem finanszíroz. A Szegedi Tudományegyetemen már március végén lezárták a "házi" fegyelmi vizsgálatot, kimondva: sem szakmai, sem etikai vétséget nem követett el Thurzó László, a klinika vezetője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Fülke: A rendszer meztelen

Fülke: A rendszer meztelen

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket