Országszerte egységes ingatlan-értékbecsléshez jogszabályi változtatásokat javasol a Belügyminisztérium alá tartozó...

Országszerte egységes ingatlan-értékbecsléshez jogszabályi változtatásokat javasol a Belügyminisztérium alá tartozó Országos Lakásügyi és Építési Hivatal. Ehhez ingatlanadatbankot is felállítanának, felhasználva a jelzálog-hitelező bankok és az illetékhivatalok adatbázisát. Az előírásoknak eleget tevő értékbecslőket nyilvántartásba vennék. Fegyverneky Sándor, a hivatal elnöke emlékeztet, hogy jelenleg azonos időben, azonos helyen merőben eltérő árakat határozhatnak meg az ingatlanokra az értékbecslők. A múlt héten egyébként Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a jóhiszemű és tisztességes eljárás követelményébe ütközőnek minősítette a bankok jelzálog-hitelezési gyakorlatát, amiért a forgalmi értékhez képest aránytalanul alacsonyan állapítják meg az ingatlanok hitelfedezeti értékét, és nemegyszer irreálisan alacsony áron adják el a tartozásukat fizetni képtelen ügyfelek lakását (HVG, 2004. május 30.). A negatív példaként emlegetett Kereskedelmi és Hitelbank Rt. közleményben tudatta a HVG-vel: hitelezési módszereiben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nem bukkant törvénytelenségre. A bank nem jelzálogjogot, hanem vételi jogot köt ki a fedezetül szolgáló ingatlanra, és állítása szerint az általa fizetett vételár minimum a forgalmi érték 70 százaléka.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Újabb társkereső ellen indult eljárás

Újabb társkereső ellen indult eljárás

Magyarországon terjeszkedik a Tesco

Magyarországon terjeszkedik a Tesco

Százezrek maradhattak le a kampányban beígért rezsicsökkentésről

Százezrek maradhattak le a kampányban beígért rezsicsökkentésről

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip