Több mint fél évszázad után sikerült felmentetnie egykori védencét a ma 95 éves Schirilla György ügyvédnek.

Több mint fél évszázad után sikerült felmentetnie egykori védencét a ma 95 éves Schirilla György ügyvédnek. A Legfelsőbb Bíróság hétfőn hatályon kívül helyezte a Mindszenty-perben 1949-ben az ötödrendű vádlottra, Nagy Miklós katolikus papra (képünkön balról, középen Mindszenty) valutabűncselekmény miatt kimondott ítéletet. A per áldozatait 1990-ben az úgynevezett második semmisségi törvény alapján rehabilitálták, az 1973-ban elhunyt papot azonban - a terhére róttak csekély súlya miatt - posztumusz sem mentették fel, mivel Schirilla 1949-ben elérte, hogy Nagy ellen ejtsék a hűtlenség vádját. A rendkívüli perújítást most Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek kezdeményezte, mivel a tavaly nyáron megváltoztatott büntetőeljárás-jogi törvény szerint egyenes ági leszármazott hiányában például a legfőbb egyházi elöljáró is folyamodhat perorvoslatért. Nagy, az Actio Catholica egyesület országos titkára 3 évet kapott a birtokába került nagy mennyiségű dollárral és svájci frankkal való üzérkedésért és a pénz zárolt letétbe helyezésének, valamint a valutabűncselekmény vétségében szintén elmarasztalt Mindszenty József hercegprímás feljelentésének elmulasztásáért, amit most csupán gondatlan mulasztás vétségének minősítettek. A jeges Duna átúszásáról elhíresült Schirilla család doyenjét egyébként 1957-ben kizárták a kamarából, miután a Tóth Ilona-perben Obersovszky Gyula írót, majd a fehérterror egyik vezéralakjának tartott Francia Kiss Mihályt is védte.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tovább görög a tiltakozás: határátkelőt blokkol az MSZP-s politikus

Tovább görög a tiltakozás: határátkelőt blokkol az MSZP-s politikus

Gázolt a 3-as metró, pótlóbuszok járnak a Deák tér és Nagyvárad tér között

Gázolt a 3-as metró, pótlóbuszok járnak a Deák tér és Nagyvárad tér között

Totális megfigyelés: Kína rendszere odacsaphat a trükköző tudósoknak is

Totális megfigyelés: Kína rendszere odacsaphat a trükköző tudósoknak is

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

Sípályára irányította a GPS két magyar autóját Ausztriában

Sípályára irányította a GPS két magyar autóját Ausztriában

Napos, de hideg napunk lesz

Napos, de hideg napunk lesz