Valdas Adamkus nyerte a rendkívüli elnökválasztást Litvániában.

Valdas Adamkus nyerte a rendkívüli elnökválasztást Litvániában. A 77 éves politikus, aki független jelöltként, de jobboldali támogatással vett részt a megméretésen, a múlt hét végi második fordulóban a balközép Földművelők és Új Demokrácia Pártjának színeiben induló Kazimira Prunskiene asszonnyal versengett a posztért. Adamkus a voksok valamivel több mint 52 százalékát szerezte meg, vetélytársának pedig nem egészen 48 százalék jutott. Mindketten komoly politikai tapasztalatok birtokában pályáztak a tisztségre. A most 61 éves Prunskiene az 1991-es függetlenné válás után Litvánia első miniszterelnöke volt. 1992-ben a legfelsőbb tanács megállapította róla, hogy együttműködött a KGB-vel, amit ő tagad. Adamkus, aki több évtizedes amerikai emigrációból tért vissza a független Litvániába, 1998-2003 között már volt elnök, de a 2003. januári választáson váratlan vereséget szenvedett Rolandas Paksastól (HVG, 2003. január 11.). A 48 éves Paksas azonban csak 15 hónapig tölthette be az elnöki posztot, mert idén áprilisban a parlament az alaptörvény megsértéséért és korrupció gyanúja miatt - az európai vezetők közül elsőként - alkotmányos vádemelési eljárással leváltotta. Ez egyben azt is jelenti, hogy öt évig nem is pályázhat az államfői tisztségre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kimi Räikkönen egy ajándék, amit nem lehet megunni

Kimi Räikkönen egy ajándék, amit nem lehet megunni

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Prőhle ma már írna egy előszót a sokat kritizált kiállításához

Prőhle ma már írna egy előszót a sokat kritizált kiállításához

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Adventi irodalmi naptár – december 12.

A panellakásokat lehet a leggyorsabban eladni

A panellakásokat lehet a leggyorsabban eladni

A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát

A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát