A Fővárosi Bíróság kedden precedens értékű perben jogerősen arra kötelezte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő...

A Fővárosi Bíróság kedden precedens értékű perben jogerősen arra kötelezte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-t, hogy szolgáltasson adatokat a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szervezetének (TEBÉSZ) három cukorgyár értékesítéséről (amit eddig, üzleti titokra hivatkozva, nem tett meg). A TEBÉSZ 2002 decemberében kérte fel az ÁPV-t, adjon információt a Mátra Cukor Rt. 39,4, a Szerencsi Cukor Rt. 37,9 és a Szolnoki Cukorgyár Rt. 25 százalékos pakettjének eladásáról a Postabank Rt.-nek, a későbbi visszavásárlásról, majd a csomag apportálásáról a kárpótlásijegy-tulajdonosoknak tavaly nyáron részvénycserével felajánlott Forrás Rt.-be. A szervezet arra is kíváncsi, mely könyvszakértő cégek és mennyiért hagyták jóvá a cukorgyári pakettek eladási és vételi árfolyamait. A TEBÉSZ az adatvédelmi törvényre hivatkozva állította, hogy az állami vagyonkezelő cég ügyleteiről kért adatok közérdekűek. A három cukorgyár együtt 3,6 milliárd forint névértékű részvénycsomagját 1997 szeptemberében a Postabank "feljavítására" szolgáló vagyoncsere keretében adta át az ÁPV a Postabanknak, az ügyletet akkor a KPMG könyvszakértő cég ellenőrizte. A részvények később a postabanki szennyest kezelő állami Reorg-Apport Rt. tulajdonába kerültek, amely tartozása fejében 2002 elején adta vissza azokat az ÁPV-nek. A Forrás Rt. az alapítótól kapott cukorrészvényeket tavaly májusban a névértéküknél 1,1 milliárd forinttal kisebb áron adta tovább a német Nordzucker AG-nak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

„Orvosi diplomával mosogatok egy étteremben”

„Orvosi diplomával mosogatok egy étteremben”

D. Bányász Gergő: Én még élek, a szakmám már alig!

D. Bányász Gergő: Én még élek, a szakmám már alig!

Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni

Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni

Lejátszott meccsek: szédítő tempóban költik a közpénzt a kormány sportálmaira

Lejátszott meccsek: szédítő tempóban költik a közpénzt a kormány sportálmaira

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók