"Centrista reformer vagyok, nem konzervatív" - nyugtatgatta első európai parlamenti (EP) meghallgatásán az Európai...

"Centrista reformer vagyok, nem konzervatív" - nyugtatgatta első európai parlamenti (EP) meghallgatásán az Európai Szocialisták Pártját a portugál José Manuel Durao Barroso. Az uniós kormányfők által június végén az Európai Bizottság elnökének kiszemelt, eddigi miniszterelnöki posztjáról már le is mondott jelöltet a kinevezésről július 22-én voksoló EP frakciói kedden és szerdán vették pergőtűz alá Brüsszelben. A szocialisták egy része amiatt támadta, mert hazájában szigorú pénzügyi megszorításokat vezetett be, mások azt firtatták, ellenállna-e a további piacliberalizációnak és privatizációnak Európában. Durao Barroso úgy vélte, összeegyeztethető az európai gazdaság versenyképességének növelése, a munkahelyteremtés és a szociális biztonság. A liberális frakcióban rossz néven veszik, hogy Barroso Szociáldemokrata Pártja a kilencvenes évek közepén átlépett tőlük az Európai Néppártba. Az EP-ben egyidejűleg zajlik a testület elnöki posztjáért folyó alku. A néppárti-szocialista paktum szerint az ötéves ciklus első felében a szocialista Josep Borrell spanyol euroatyáé lenne a poszt, utána a német Hans-Gert Pöttering néppárti frakcióvezéré, e két csoportnak megvan ugyanis az 50 százaléknál több szavazata. Ám kedden a liberális frakció ellenjelöltet állított Bronislaw Geremek (képünkön), a lengyel Szolidaritás egykori vezéralakja, későbbi külügyminiszter személyében, hátha ő a titkos voksoláson vonzóvá válik a szocialista-néppárti egyezség demokratizmusát megkérdőjelező euroképviselők számára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Kis Jézust ilyen furcsa jászolban még nem láttunk

Kis Jézust ilyen furcsa jászolban még nem láttunk

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban