Egységes gépjárműadózásról szóló irányelvet fogadott el kedden az Európai Bizottság (EB).

Egységes gépjárműadózásról szóló irányelvet fogadott el kedden az Európai Bizottság (EB). A Kovács László adóügyi biztos által előterjesztett tervezet lényege, hogy öt-tíz éves átmeneti időszak után abban a 16 országban, ahol jelenleg alkalmazzák, megszűnik a járművek forgalomba helyezésekor kivetett regisztrációs adó, és azt fokozatosan beépítik más adófajtákba. Az egységes elvek alapján kivetett gépjárműadó mértéke nemzeti hatáskörben marad. Ha az egyik tagországban már kifizették a regisztrációs adót, illetve az éves fenntartási adót - Magyarországon ez az 1992-ben bevezetett súlyadó -, a gépjármű exportálásakor ezt figyelembe kell venni, például a megfizetett éves adó arányos részének visszatérítésével. Az új egységes gépjárműadót, illetve megszűnéséig a regisztrációs adót fokozottan differenciálnák a gépkocsik által kilométerenként kibocsátott szén-dioxid mennyisége alapján. Az EB által kidolgozott irányelvet még az Európai Parlament is megvitatja, a végső döntés pedig a pénzügyminiszteri tanács kezében van. Magyarországon az idén regisztrációs adóból a tervek szerint 62 milliárd forint bevétele származik a központi költségvetésnek, míg súlyadóból 30 milliárd folyik be az önkormányzatokhoz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az éjszaka megjön a hó

Az éjszaka megjön a hó

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Videó: Rendőrségi furgon tolta előre az egyik tüntetőt a Nyugatinál

Videó: Rendőrségi furgon tolta előre az egyik tüntetőt a Nyugatinál

Kibírná egy évig okostelefon nélkül? És ha 28 milliót kap ezért?

Kibírná egy évig okostelefon nélkül? És ha 28 milliót kap ezért?

Kivágták Svájc legmagasabb fenyőfáját, de előtte azért megölelgették – fotók

Kivágták Svájc legmagasabb fenyőfáját, de előtte azért megölelgették – fotók

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről