Már csak Václav Klaus államfő aláírása hiányzik ahhoz, hogy Csehországban életbe lépjen az azonos neműek együttélését...

Már csak Václav Klaus államfő aláírása hiányzik ahhoz, hogy Csehországban életbe lépjen az azonos neműek együttélését élettársi kapcsolatként elismerő, azoknak a különnemű házaspárokéval, illetve élettársakéval közel azonos jogokat biztosító törvény. A jogszabály nem tenné lehetővé, hogy az azonos neműek hivatalos polgári ceremónia keretében törvényesítsék élettársi kapcsolatukat, ám örökölhetik élettársuk vagyonát, információkat kaphatnak annak betegségéről, közösen nevelhetnek, de nem adoptálhatnak gyerekeket. Klaus államfő hétfőn csak annyit mondott a törvény ellenjegyzéséről, hogy első látásra nincs igazán megelégedve, döntését egy hét múlva hozza meg. Ha megvétózná a törvényt, az visszakerül az alsóház elé, ahol a 200 képviselő többsége felülírhatja az államfői döntést. A szociáldemokraták vezette kormánykoalíciónak egyfős többsége van, de a koalíciós partner kereszténydemokraták mindig e törvény ellen szavaztak, az elfogadást néhány kommunista képviselő segítette. Ha a jogszabály életbe lépne, Dánia, Norvégia, Svédország és Németország után Csehország lenne az ötödik európai állam, ahol hivatalosan elismerik az egyneműek élettársi együttélését; Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban és Nagy-Britanniában házasságkötésükre is lehetőséget adnak a jogszabályok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Partra vetette a tervezett nagyberuházás a Fertő tavi hajóztatókat

Partra vetette a tervezett nagyberuházás a Fertő tavi hajóztatókat

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót

Milliárdokat kell visszafizetnie Cristiano Ronaldónak

Milliárdokat kell visszafizetnie Cristiano Ronaldónak

Görkorit csináltak ebből a mobilból, hogy teszteljék, mennyire törésálló  – videó

Görkorit csináltak ebből a mobilból, hogy teszteljék, mennyire törésálló – videó