Hosszú távú tervezés, a kutatás-fejlesztés támogatása iránti elkötelezettség - az anyagiak mellett ezeket is a Wallenberg család féltett örökségei között tartja számon Marcus Wallenberg (47 éves), a svéd gazdasági életben 150 éve meghatározó szerepet játszó családi vállalkozás első embere.

HVG: Gyakran a világ egyik legjelentősebb gazdasági befolyással rendelkező történelmi családjaként emlegetik az önökét. Igaz, hogy a tőzsdén jegyzett svéd vállalatoknak közel a fele a Wallenbergek kezében van?

M. W.: Az érdekeltségeinkbe tartozó cégek nem közvetlenül a család tulajdonában vannak. A vagyon döntő többsége három alapítványban fekszik, s ezek tulajdonában van a svéd tőzsde legnagyobb befektetési cége, az Investor AB részvényeinek 22 százaléka, illetve a szavazati jog 44 százaléka.

HVG: Mekkora gazdasági erő, vagyon koncentrálódik a Wallenberg-Investor által ellenőrzött cégekben, és milyen területen tevékenykednek ezek a vállalatok?

M. W.: Az Investor kisebb-nagyobb hányadban a legtöbb svéd multinacionális vállalatban tulajdonos, ezek világszerte közel 600 ezer embert foglalkoztatnak, összességükben pedig mintegy 120 milliárd dollárra becsülik az értéküket. Olyan cégek tartoznak ide, mint például a telefonokat és telefonközpontokat gyártó Ericsson, az Electrolux háztartásigép-gyártó, a Saab autó- és repülőgépgyár, a Scania nehézgépjárműgyár, az energetikai berendezéseket gyártó ABB, az Atlas Copco gépgyár, az Astra Zeneca gyógyszergyár, valamint a Skandinaviska Enskilda Bank, illetve maga a stockholmi tőzsde is.

HVG: Minden Wallenberg az üzleti életben dolgozik?

M. W.: André Oscar Wallenbergnek, aki családi birodalmunk alapkövét a Stockholm Enskilda Bank - későbbi nevén a Skandinaviska Enskilda (SE) Bank - 1856-os megalapításával lerakta, 18 gyereke volt. Közülük kettő, Knut és az idősebb Marcus - a dédapám - lépett a nyomdokaiba, és testvéreik, unokatestvéreik is dolgoztak a cégeinknél, s hosszabb-rövidebb ideig különböző vezetői pozíciókat is betöltöttek. Ahhoz azonban, hogy valamelyik családtag kivegye a részét az üzletvitelből, nagyfokú érdeklődés és természetesen rengeteg munka szükséges. Nagyapám és a nagybátyám idejében már a család sokkal kevesebb tagja volt aktív üzletember. Mi, az utódok már nem is vagyunk olyan sokan, mint a korábbi generációk tagjai. Jelenleg az unokatestvérem, Jacob, valamint jómagam - mi vagyunk az ötödik generáció - egyaránt benne vagyunk az Investor és az SE Bank igazgatótanácsában, közösen irányítjuk a vállalatbirodalmat. Nagybátyám, Peter Wallenberg, akitől átvettük a stafétabotot, mostanában inkább az alapítványokkal foglalkozik. Másik unokatestvérem a Grand Hotelt vezeti, az öcsém az Electroluxnál dolgozik, húgaim viszont a családjuknak szentelték magukat. A családfa hatalmasra nőtt, és sokan egyáltalán nem az üzleti életben dolgoznak.

HVG: A család életében sokáig a pénzügyi vállalkozás, a bankárkodás volt a legfontosabb, mitől változott ez meg?

M. W.: Valóban, egészen a nagybátyám korszakáig a bankra koncentrált a família, mert ez volt tevékenységünk alapköve, az Investort csak sokkal később, 1916-ban hozták létre, s bár mindenkit érdekelt, mi történik az Investornál, mégis a bank állt a középpontban. Az Investor jelentősége az idők folyamán megnőtt, elsősorban a svéd tőzsde az 1980-1990-es években történt felfutásának köszönhetően, ami rendkívül megnövelte a tulajdonunkban levő vállalatok - végső soron az Investor - értékét.

HVG: Számos svéd nagyvállalat, illetve nagyvállalkozó költözött külföldre a köztudottan magas svéd adók elől. A Wallenbergek miért maradtak?

M. W.: Ha visszanézünk a család történetére, mindig is megvolt bennünk egyfajta felelősségvállalás, és az az érzés, hogy innen, Svédországból kiindulva tudtunk igen sikeresek lenni. Ebből következően a jövőről való gondolkodásunknak is egyfajta alaptétele volt, hogy a döntéseinknél szem előtt tartjuk, mit tehetünk az országért. Így hát maradtunk.

HVG: S mivel magyarázza, hogy a Wallenbergek, miközben tulajdonuk és gazdasági pozícióik alapján óriási a befolyásuk, mégsem különösen gazdagok?

M. W.: A keletkező nyereségeket, azaz az osztalékokat az alapítványaink arra használják fel, hogy olyan oktatási, képzési programokat, kutatásokat finanszírozzanak, amelyek Svédországból indulnak ki, vagy legalábbis svédek vesznek részt bennük. Ezt a szemléletet hagyta ránk André Oscar Wallenberg szellemi örökségként a cégbirodalom mellé, és mi, ötödik generációs utódok is nagyon fontosnak tartjuk, hogy a nehéz időkben is legyünk stabil tulajdonosok, azaz részvételünk hosszú távra szóljon. Ez persze megköveteli, hogy komolyan érdeklődjünk azon vállalatok iránt, amelyekben érdekeltségeink vannak, s a legjobb tudásunk szerint segítsük azok fejlesztését. Ezért minden generáció központi kérdésként kezelte-kezeli - a vállalatok vezetésének ügye mellett - a kutatás-fejlesztés kérdéskörét, hogy cégeink képesek legyenek az állandó megújulásra, az új kihívásokhoz való alkalmazkodásra.

HVG: Nagyapjának, Marcus Wallenbergnek több híres mondása volt. Az egyik szerint "az egyetlen értelmes hagyomány, amelyet érdemes megtartani, a fejlődés". Csakhogy a fejlődés rizikóval is jár, mivel óriási a bukás lehetősége. Ezt az Ericsson példája is mutatja: a társaság részvényei a 2000. márciusi csúcs után 94 százalékot veszítettek értékükből.

M. W.: Ez így igaz, mégis szükség van az állandó megújulásra. Nézze meg az Investor példáját: folyton új területeket, lehetőségeket, technológiákat kerestünk. A társaság a múlt század húszas éveiben az egyik legnagyobb szénkereskedő vállalat volt. És hol lenne ma, ha nem léptünk volna tovább? De említhetném az Astra vagy a pénzügyi nehézségekből épp mostanra szerencsésen kilábaló Ericsson példáját is. Mindkettőt közel száz éve tartjuk a portfóliónkban. Kezdetben egyiket sem tekintették fejlett technikán alapuló vállalatnak, az 1950-es években az Ericssont például inkább a gyáriparhoz sorolták, ma viszont sokkal inkább szoftveres cégnek mondhatnánk. Az informatikai fejlődésnek hihetetlen átformáló, megújító ereje van. Világos, hogy ezzel cégeinknek is lépést kell tartaniuk.

HVG: Az Investor-csoportot Magyarországon leginkább az Electroluxon keresztül ismerik, illetve azért, mert a magyar és a svéd kormány között született megállapodás értelmében részt vesz a Saab által gyártott Gripen repülőgépek ellentételezési programjában. Mennyi vált valóra eddig a tervezett beruházásokból?

M. W.: Két nagyobb beruházásba fogtunk Magyarországon. A Haldex Szentlőrinckátán autóipari alkatrészeket gyártó üzemet épít, és januárban letettük a nyíregyházi Electrolux hűtőgépgyár alapkövét, amely a társaság legnagyobb hűtőkészülék- és fagyasztóláda-gyártó bázisa lesz Európában. A legutóbbi döntés pedig az volt, hogy a porszívógyártást is Jászberénybe koncentráljuk.

HVG: Az utóbbi időben a svéd tőzsde meglódult, és ebből pénzügyi elemzők arra következtetnek, hogy a változások lehetőséget adnak az Investornak portfóliója megváltoztatására. Arra számítanak, hogy egy-két veszteséges informatikai céget és biotechnikai vállalatot kiárusítanak, illetve új befektetések után néznek. Valóban ezt a stratégiát követik majd?

M. W.: Az idén - ahogy mi nevezzük: az "új beruházások" portfólióprogram keretében - valóban megválunk néhány cégtől, új befektetési lehetőségeket is keresünk. Rendkívül nehéz persze olyan izgalmas vállalatokat találni, amelyek stabil növekedési potenciállal rendelkeznek, és ezért érdemes invesztálnunk beléjük. A kilencvenes évek tőzsdei hisztériája óta egyébként is jóval óvatosabbak vagyunk, jobban megnézzük, hová tesszük a pénzünket. Az egyik projekt, amit szívesen támogatunk, a harmadik generációs mobiltelefonok, az úgynevezett 3G-s rendszer fejlesztése, amelybe már eddig 2 milliárd koronát fektettünk. Ez a technológia - amelyre várhatóan elsősorban a fiatal fogyasztók lesznek vevők - a hagyományos funkciók mellett ugyanúgy lehetővé teszi álló- és mozgóképek küldését és fogadását, mint a GSM-rendszer, de olyan gyors kapcsolatot teremt, mint a széles sávú internet.

HVG: Tehát erről sem mondható el, hogy már a közeli jövőben megtérülő befektetés lenne.

M. W.: Így igaz. Ez is - mint minden más befektetésünk - hosszú távú elkötelezettséget jelent. De egyáltalán nem bátortalanít el az a tény, hogy manapság még nagyon kevesek vásárolnak ilyen mobiltelefont. Ám ha nem ezt az üzletpolitikát követte volna már eddig is a család, nem tartanánk ott, ahol.

HVG: A svéd üzleti életet tavaly megrázta néhány gazdasági vezető gigantikus összegű prémiumával kapcsolatos botrány. Ön szerint hogyan lehet helyreállítani a megrendült bizalmat?

M. W.: A sajtóban vihart kavart ügyekben az az egyik közös vonás, hogy hiányzott az értelmes önkontroll, sokan mohók lettek. Ez érthetően megrázta az embereket, de az üzleti életbe vetett bizalom a nyilvánosság erejével helyreállítható. A Skandia esetében belső ellenőrzést hajtottunk végre, és az erről készült jelentést nemcsak belső használatra forgalmaztuk, hanem főbb megállapításait az újságokon keresztül a nyilvánosság elé is tártuk. Sohasem szabad azonban elfelejteni, hogy a svéd vállalatvezetők döntő többsége tisztességes, becsületes, és nagyon jól végzi a munkáját.

GARAM KATALIN / STOCKHOLM

Marcus Wallenberg

Édesapja, Marc Wallenberg, az Investor AB vezérigazgatója öngyilkossága miatt nagyszüleinél nevelkedve tanulta meg, milyen ötödik generációs nagytőkésnek lenni. Nagyapja - a magyar zsidókat mentő Raoul Wallenberg svéd diplomata unokatestvére - már gyermekkorában rendszeresen magával vitte Marcust a Világbank washingtoni üléseire. Közgazdasági tanulmányait a Georgetown Egyetemen végezte. Az Investor családi vállalkozást - szoros együttműködésben unokatestvérével, Jacobbal - 1999 óta vezérigazgatóként irányítja. Emellett igazgatótanácsi tag a "családi" Skandinaviska Enskilda Banknál, illetve az Ericssonnál és az Astra Zeneca gyógyszercégnél. Marcus 1982-ben örökölte meg azt a családi ereklyét - egy püspöki kancsót -, amely azt jelképezi, hogy ő a Wallenberg család első embere.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megnézték, milyen gyakran rögzítik a felhasználók adatait az ingyenes alkalmazások – az eredménytől ön is meg fog ijedni

Megnézték, milyen gyakran rögzítik a felhasználók adatait az ingyenes alkalmazások – az eredménytől ön is meg fog ijedni

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó

Áll a bál a Parlamentben, a kormánysajtó szinte teljesen néma

Áll a bál a Parlamentben, a kormánysajtó szinte teljesen néma

Na, milyen volt Afrika? Film készül Széchenyiről, a híres magyar vadászról

Na, milyen volt Afrika? Film készül Széchenyiről, a híres magyar vadászról

Meghalt Elekfi László nyelvész

Meghalt Elekfi László nyelvész

Nevet változtatott Rokker Zsoltti - Nehezebb lesz kamujelöltet indítani ellene

Nevet változtatott Rokker Zsoltti - Nehezebb lesz kamujelöltet indítani ellene