A budapesti főpolgármesterség összekapcsolását egy strasbourgi képviselői hellyel nem tekintené bűnös álláshalmozásnak Demszky Gábor (52 éves), az SZDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, aki a HVG EP-listavezetőkkel készült sorozatában arról is beszélt, megválasztása esetén nem csak Budapestért lobbizna.

HVG: A közvélemény-kutatások szerint az SZDSZ vagy egyetlen képviselőt sem delegálhat a Európai Parlamentbe (EP), vagy egyet, méghozzá önt. Miért gondolja, hogy képes lesz két lovat megülni, azaz úgy is eleget tud tenni EP-beli feladatának, hogy közben Budapesten főpolgármester marad? Egyáltalán: miért vállalta a jelöltséget?

D. G.: Azért, hogy segítsem bejuttatni az SZDSZ-t az EP-be, s így nekem és még sokaknak továbbra is legyen kire szavaznunk, vagyis hogy Magyarországon legyen egyáltalán liberális párt. Több közvélemény-kutatás szerint egyébként az SZDSZ 7-9 százalékon áll, vagyis számunkra már nem a bejutás a tét, hanem az, hogy egy vagy több mandátumot szerzünk. A lista második helyezettjére, Szent-Iványi Istvánra nagy szükségünk van, szakpolitikus, ő tudja igazán, hol van a kilincs. Az álláshalmozáshoz csak annyit, hogy Róma volt főpolgármestere, Francesco Rutelli és a jelenlegi főpolgármester, Walter Veltroni is össze tudta egyeztetni az EP-képviselőséget a városvezetéssel.

HVG: Csakhogy Olaszországot és mindazon államokat, ahol az efféle pozícióhalmozást elnézik, a gyengébb politikai erkölcsű államok közé szokták sorolni.

D. G.: Magyarországon sincs e tekintetben összeférhetetlenség, a döntés tehát rám van bízva. Meg persze a választópolgárokra, akarják-e, hogy azt a munkát, amit eddig Budapesten végeztem Budapestért, a jövőben minden magyar városért végezzem az EP-ben. Nem diplomatának megyek Strasbourgba, abból van már elég, hanem lobbistaként. Van egy terület, amihez értek, ahol már bizonyítottam: tudom, hogy miként lehet nagy projektekre sok pénzt szerezni.

HVG: EP-képviselőként tetemes jövedelmet húzhat majd a havi 190 ezer forintos fix fizetésből, a 262 eurós napidíjból és a havi 3700 eurós költségtérítésből. De ennél is többet, havi 12 576 eurót utaltathat a munkáját segítő szakértőknek. Tudja már, kik szerepelnek majd a fizetési listáján?

D. G.: Ez nem a magyar adófizetők pénze, hanem uniós pénz. Bűn volna nem felhasználni, és én nem is akarok bennhagyni egyetlen fillért sem. Strasbourgba azzal a céllal megyek, hogy képviselőtársaimmal együtt megváltoztassuk az EU elosztási politikáját: több pénzt akarunk a városoknak. Ehhez szakértők, segítők kellenek, akik megírják az előterjesztéseket, akik a szakmai munkában támogatnak. Tanult, nyelveket beszélő, az unió működését jól ismerő, fiatal szakembereket fogok alkalmazni. Hogy kiket, még nem tudom, de szeretnék megnyugtatni mindenkit: egyetlen családtagom sem lesz közöttük.

HVG: Miképpen osztaná meg erejét és idejét Budapest és Strasbourg között, ha bejut az EP-be?

D. G.: Megbirkóztam már hasonló feladatokkal. Évekig vezettem a magyar delegációt az Európa Tanácsban. 1993 és 1996 között az önkormányzati konferencia alelnöke voltam Strasbourgban. Mindezt a főpolgármesteri munka mellett végeztem. Jelenleg tagja vagyok az európai régiók bizottságának, és nemrég az Európai Fővárosok Uniója elnökévé is megválasztottak. Szóval most is sok időt töltök kint. Mivel sokszor a hétvégéken is dolgozom, havonta legalább 26-27 napot munkával töltök. Ebből hat-hét napot leszek Strasbourgban.

HVG: A liberalizmus szabad egyének szabad társulásáról, alulról szerveződésről, az állami újraelosztás minimalizálásáról szól. Ön viszont - például a fővárosi utakat elborító kátyúk eltüntetése ügyében is - csak tartja a markát, hátha fölülről beledobnak valamit. Nem érzi skizofrénnak a helyzetet?

D. G.: Ha az állam nem vonná el a településektől az adókat, nem kéne lobbizni, hogy adjanak vissza belőle. A liberalizmus nem tagadja az állami újraelosztást, de azt is mondjuk, hogy helyben jobban tudják, mire kell költeni. Én liberálisként ezért harcolok évek óta. Úgy tűnik, kátyúügyben most sikerül is elérnünk, hogy a benzin adójából visszakapjunk egy részt az utak felújítására. Ha az infrastruktúrára pénzt hozok onnan, ahol van, működik a város, fejlődik a gazdaság, lesznek új munkahelyek. Persze a legjobb, ha az állam a lehető legkevesebb pénzt szedi be az emberektől - ebben különbözünk a szocialistáktól és a konzervatívoktól. Ezért akarunk adócsökkentést, tehát kevesebb pénzt elvenni a polgároktól, és ezt igazságosabban elosztani.

HVG: Példát mutat majd a főváros azzal, hogy csökkenti a vállalkozók által sérelmezett 2 százalékos iparűzési adót?

D. G.: Nem lehet egyszerre követelni, hogy temessük be a kátyúkat, építsünk hidakat, metrót és egyúttal csökkentsünk adót. A nagy baj az, hogy az önkormányzatok részesedése az adókból folyamatosan, kormányoktól függetlenül csökken, a mostani kabinet is csak annyival jobb, hogy nem tekinti ellenségnek Budapestet, pusztán ugyanolyan sanyarú helyzetben tartja, amilyenben az összes magyar települést. Adót csökkenteni akkor lehet majd, ha a kormány több pénzt hagy helyben.

HVG: Liberálisként miért nem hajt fejet a Pest megyeiek vágya előtt, hogy leszakadhassanak Budapestről? A fővárossal egy kalap alá véve a régióban az egy főre eső jövedelem meghaladja az uniós átlag 75 százalékát, nélküle viszont csak 40 százalékon állnának, és így az uniós strukturális alapokból kapnának egy halom pénzt.

D. G.: Ez nem a Pest megyei polgárok vágya, hanem néhány politikusuké. Őrültség, amivel soha nem fogok egyetérteni. Az SZDSZ vezető politikusaként mondom, hogy az SZDSZ sem fog hozzájárulni. Azt pedig kizártnak tartom, hogy az MSZP a Fidesszel megegyezzék erről. Egyébként legfeljebb 2007-ig kapnánk több pénzt, ha Budapest és Pest megye kettéválna. Utána ugyanis változik az elosztási rendszer, senki sem tudja, hogyan. Európában ott, ahol különválasztották a fővárost és az agglomerációt, a gazdasági fejlődésük visszaesett. Bécs és Berlin két abszolút negatív példa. Míg ezekben párhuzamos egészségügyi ellátórendszerek léteznek, mi épp most alakítottuk meg a közös egészségügyi fejlesztési tanácsot: Budapesten és Pest megyében összesen 44 kórház működik, s ezeknek tíz tulajdonosa van. Ha ezek együttműködnek, nem folyik el a tb pénze. Ha Pest megye leválna, az ottani polgároknak minden megdrágulna, a víz, a csatorna, a tömegközlekedés.

HVG: Az SZDSZ a választási időszakokban rendszeresen keménykedik a szocialistákkal, feltételeket szab, saját szlogenekkel nyomul, melyeket aztán a választások után mintha elfelejtene. Így lesz ez most az adócsökkentési programmal is?

D. G.: Emlékeztetném, hogy megakadályoztuk a telefonadó bevezetését, és nemet mondtunk a kamatadóra is. A liberális adóstop tehát működik. Az SZDSZ ezeket a kísérleteket már csírájában megöli a kormányzaton belül. És lesz adócsökkentés is, ebben a kormányfő is egyetért velünk.

HVG: És ön egyetért Medgyessy Péterrel abban, hogy az euro-képviselők elsősorban legyenek magyarok és csak utána valamely párt tagjai?

D. G.: Nem hiszem, hogy e tekintetben bárkinek érdemes tanácsokat osztogatnia. Van megfelelő identitásunk ahhoz, hogy egyszerre lehessünk európaiak, magyarok és emellett liberálisok vagy szocialisták, illetve konzervatívok.

HVG: Mit szól ahhoz a tervhez, hogy az EP-ben a liberális frakció kibővülne néhány jobbközép párttal, amelyek most leválóban vannak a Néppártról?

D. G.: A frakció majd eldönti, kik felelnek meg a minimális liberális kritériumoknak, amelyek alapján felvesszük a nálunk kopogtatókat. Az SZDSZ kampánya arról szól, hogy három lehetséges politikai megközelítés van: a liberális, a konzervatív és a szocialista. Az önálló liberális politikának addig van létjogosultsága, amíg elvileg nem zárja ki azt, hogy konzervatív partnerekkel is együttműködjék. Ilyen együttműködés azonban csak a szélsőjobboldaltól elhatárolódó, magát tisztán az európai értékek mentén elkötelező konzervatív oldallal képzelhető el akár Európában, akár Magyarországon.

HVG: Ilyennek tartja idehaza a Fideszt?

D. G.: Nem, szinte semmiben. A Fidesz nem konzervatív, hanem populista, s nem zárt a szélsőjobb irányában. De ez csak az egyik bűn. Orbán Viktor gyakorlatilag kommunista elosztási politikát hirdet. Ezzel a Fidesz-vezetéssel nem tudok mit kezdeni. Orbánnak az a célja, hogy megszerezze Budapestet, és megszerezze a baloldalt. De egyik sem fog sikerülni neki.

HVG: Az ország fuldoklik a korrupció tengerében, sok jel és nyilatkozat mutat a politika és a szervezett bűnözés összefonódására. Ez a téma mégis csupán egyetlen párt, az MDF kampányában kapott komoly hangsúlyt. Önöket nem bántja a dolog?

D. G.: A kétpártrendszer a korrupció melegágya, ebben kétségtelenül egyetértünk Dávid Ibolyával. Azt, hogy a kormány és az ellenzék vezető pártjai 70:30 arányban osztoznának az ebül szerzett pénzeken, csak tőle hallottam, én sem arányokat, sem bizonyítékot nem ismerek erre vonatkozóan. Márpedig aki ilyet állít, az tegyen feljelentést, és hozzon bizonyítékokat. Nem állítom, hogy e piszkos osztozkodás lehetősége kizárt volna, de nagyobb bajnak tartom, hogy a feltételezés él a polgárokban. Szerintem csak akkor érdemes ezt a témát elővenni, ha a konkrét ügyekre bizonyítékaink is vannak, s ha érdemben tenni tudunk ellene. Érdemben tenni pedig akkor fogunk tudni, ha átláthatóvá tesszük a viszonyokat, és ebben segít nekünk Európa. Ha semmi más hasznunk nem származna az EU-csatlakozásból, csak az, hogy a közpénzeket közbeszerzések útján költsük el, már megérte.

LŐKE ANDRÁS

Demszky Gábor

Miután 20 évesen egy maoista demonstráció után egy évre kizárták az egyetemről és a KISZ-ből, előbb taxisofőrként, majd könyvtárosként dolgozott. Végül két diplomát is szerzett, a jogi után 1981-ben szociológusit. Még diákként részt vett a kádári szociális vívmányokból csúfot űző Szegényeket Támogató Alap munkájában, majd - lengyel ellenzékiektől eltanulván a házi stencilezés technikáját - illegális lapkiadót működtetett. 1988-ban alapító tagja volt a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, majd az ebből megalakult SZDSZ-nek, amelyben 2001-ben - fél évig - elnökként is szolgált. Az 1990. évi országgyűlési választásokon a parlamentbe jutott, ám mandátumáról lemondott, miután ősszel Budapest főpolgármesterévé választotta a fővárosi közgyűlés. E poszton most tölti negyedik periódusát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A fél világ a budapesti tüntetésekről ír

A fél világ a budapesti tüntetésekről ír

Az első gyári fotó a következő kecskeméti Mercedesről

Az első gyári fotó a következő kecskeméti Mercedesről

Ez most csak úgy eszünkbe jutott az éjjel történtekről

Ez most csak úgy eszünkbe jutott az éjjel történtekről

Most hirdettek eredményt, de négy hónapja megmondtuk, kik nyerik a centrumkórházak tervpályázatát

Most hirdettek eredményt, de négy hónapja megmondtuk, kik nyerik a centrumkórházak tervpályázatát

Szél Bernadették útja a Hősök terétől a Kunigunda utcáig - Nagyítás-fotógaléria

Szél Bernadették útja a Hősök terétől a Kunigunda utcáig - Nagyítás-fotógaléria

Megjött a kilövési engedély az MDF-székházra - újabb ikonikus épületet bonthatnak le Budapesten

Megjött a kilövési engedély az MDF-székházra - újabb ikonikus épületet bonthatnak le Budapesten