Nekünk az kedvezne, ha mindenki elmenne, akinek a puttonya tele van a kétpártisággal... - hangsúlyozta az MDF mandátumszerzését biztosra vevő Dávid Ibolya pártelnök (49 éves), aki szerint ma pártja a keresztény-konzervatív értékrend egyedüli magyar képviselője.

HVG: Az európai parlamenti (EP) választások legnagyobb tétje Magyarországon alighanem az MDF független léte. Jól gondoljuk: ha nem jutnak mandátumhoz, pártjában a Fidesszel együttműködő, Lezsák Sándor fémjelezte vonal jut főszerephez?

D. I.: Sikeres választásra készülünk, biztosan mandátumhoz jutunk. A mai felmérések szerint a biztos választók körében már túl vagyunk a 6 százalékon, sőt jeleztek már 8-10-et is. Ez fontosabb, mint az MDF látszólagos problémái. A jobboldalon két stratégia vitatkozik egymással. Az egyik egyetlen jobboldali pártot akar erőnek erejével, baloldali politikai üzenetekkel, a másik - és ezt tartjuk mi helyesnek - több politikai erő együttműködésében gondolkodik. A Fidesz-frakcióban dolgozó Tölgyessy Péter a napokban azt nyilatkozta: nagyobb vereség lenne Orbán Viktornak, ha az MDF mandátumhoz jutna, mint ha a szocialisták győznének.

HVG: Lelkesítő az optimizmusa, de mégis: melyik felmérésre gondol? A négy nagy közvélemény-kutató utolsó előrejelzése szerint az MDF 3-4 százalékra számíthat, ami esély ugyan, de nem bizonyosság.

D. I.: A Marketing Centrumnál 6 százalékon állunk, a Capital Research legutóbb 8-at mondott. Az Axel Springer, mely kilenc megyében napilapot tart fenn, folyamatosan méri a pártszimpátiát, és mi is csináltattunk telefonos felméréseket: ezek szerint 8-12 százalék között mozog a népszerűségünk. A felmérések eredménye persze a részvételi arányra vonatkozó becslések szerint változik.

HVG: Önöknek az kedvezne, ha kevesebben mennének el?

D. I.: Nekünk az kedvezne, ha mindenki elmenne, akinek a puttonya tele van a kétpártisággal, akinek elege van ebből a végletes politizálásból, a hisztériakeltésből. Ha azok mennének el a választásra, akik a maguk tisztességes életét akarják viszontlátni a közéletben. Ez esetben az MDF nélkül nem lenne politika Magyarországon.

HVG: Ha az MDF mégsem kapna mandátumot, nem bánná meg, hogy kosarat adott az Orbán-ajánlatra, mely egy biztos helyet, továbbá egy valószínű, valamint egy valószínűtlen befutó pozíciót kínált a listán?

D. I.: Hosszú távon bármely pártot csak a választók hitelesíthetnek, ezért döntött az MDF másfél éve az önálló indulás mellett. Orbán Viktor javaslata a közös listáról - és nem képviselői helyekről - később jött. Válaszom pedig csak az lehetett: a kérdést az MDF eldöntötte.

HVG: Konzervatív pártnak definiálják magukat, de annak ott a Fidesz is. A munkahelyek védelméért kampányolnak, ami a szocialisták területe. Eközben kisebb és hatékonyabb államot kívánnak, amit az SZDSZ tűzött a zászlajára.

D. I.: Nekem is, az MDF-nek is 15 éve ugyanaz a világnézeti alapunk: a modern, európai, konzervatív értékrend, amit ma is kizárólag az MDF képvisel. Sosem váltottunk politikai családot, mint mások. Nem festettük át a cégért, mert bepiszkolódott, vagy mert marketingmódszerekkel fölmértük, mi a legkönnyebben megszerezhető hely a politika piacán. Orbán Viktor évértékelő beszéde nyitás volt a kádári baloldal irányába, legutóbbi kampányjelszavaik pedig az utolsó MSZMP-kongresszuson voltak olvashatók, csak a "szabadságot" hagyták el valamiért. A konzervatív gazdaságpolitika - ellentétben azzal, amit a Fidesz a kormányzása idején megvalósított - nagyobb gazdasági szabadságot, olcsóbb államot jelent, kisebb adókkal. A mi konzervativizmusunk a Ludwig Erhard megálmodta szociális piacgazdaságra épül: biztosítani kell a gazdaság szabadságát, és - a keresztényi szolidaritás alapján - gondoskodni azokról, akik a versenyben lemaradtak. Számomra az értékelvű politizálásnak nincs alternatívája. Veszélyessé válhat az a politikai csoport, amelynek nincs effajta iránytűje.

HVG: Megint a Fideszre gondol? Ilyen támadások után hogyan fognak tudni együttműködni a választások után?

D. I.: Kiszámítható, értékközpontú politizálás minden párttól elvárható. Nem értékelem túl a támadásokat. Ki emlékszik már arra, hogyan támadta a Fidesz az MDF-et 1990-1994 között? Egy politikusnak tudni kell időnként lapozni egyet. A politika nem az érzelmek és a szeretet világa. A politika a következetes értékrendről, programról szól, és arról, hogyan tudunk hasznára válni az országnak.

HVG: A Fidesszel a néppárti frakcióban is együtt kell majd működniük az EP-ben. Orbán Viktor az Európai Néppárt egyik alelnöke, Szájer József a konventben a néppárti frakcióvezető-helyettes volt. Nem lenne mellettük egy MDF-es képviselő csak másodhegedűs?

D. I.: Egy percig sem jut ilyen az eszembe. Akkor sem gondoltam ilyesmire, amikor Antall József miniszterelnök úr volt az Európai Kereszténydemokrata Unió alelnöke, s akkor sem, amikor még a kisgazdáknak is tisztségviselőik voltak az Európai Néppártban. Az MDF néppárti státusa stabil.

HVG: Ha lesz képviselőjük az EP-ben, szavazásokkor a magyar érdekek képviselete vagy az Európai Néppárt álláspontja lesz a fontosabb?

D. I.: Érdekes módon Magyarországon a kampány során még egyszer sem mondták ki, hogy a pártok kötve vannak "európai politikai családjukhoz", pedig ez a helyzet. A frakción belül a képviselők megpróbálják befolyásolni a többséget, ha nem sikerül, akkor el kell fogadni a többség véleményét.

HVG: Ön csak húzónév a pártlistán, mert - Herényi Károly frakcióvezető szavaival - "az MDF-nek nem volt más választása", mint hogy az ország egyik legnépszerűbb politikusát jelölje az első helyre.

Dávid Ibolya

A Janus Pannonius Tudományegyetemen szerzett jogi diplomájával 1985-től Tamásiban, a helyi ügyvédi munkaközösségben dolgozott, 1990 januárjától magánügyvédként praktizált, mígnem az első szabad parlamenti

választásokon egyéni képviselői mandátumot szerzett. A Magyar Demokrata Fórumnak 1989 óta tagja, 1992-től öt éven át Tolna megyei elnök volt, a pártszakadáshoz vezető 1996-os országos gyűlésen már elnökségi tag. Három évvel később Lezsák Sándorral szemben kétharmados többséggel pártelnökké választották. Igazságügy-miniszterként a Fidesz vezette kormány legnépszerűbb tagja volt, s később, ellenzékben is a közvélemény-kutatók által készített politikusi népszerűségi listák első-második helyén olvasható a neve. 2000 februárjában a Magyar Demokrata Néppárttal, a Vállalkozók Pártjával és kereszténydemokrata politikusok részvételével Békejobb néven pártszövetséget alakított, 2002-ben mégis a Fidesz-MDF közös jelöltjeként jutott a parlamentbe, s lett az Országgyűlés alelnöke.

D. I.: Húzónév? Köszönöm, nagyon megtisztelő. Ha valaki színészként, zsonglőrként szerepel egy ilyen listán, az lehet, hogy húzónév. Én az MDF elnöke vagyok, aki az EP-lista élén egy értékrendet, egy pártot képviselek és reprezentálok.

HVG: Ön után Olajos Péter következik. A harmadik pedig Deák József, az FKGP jelöltje, akinek az elnöki posztját is vitatják, sőt már az V. kerületi rendőrkapitányság nyomoz, hogy kiderítse, nem követett-e el okirat-hamisítást, amikor 2003. január 31-én elnökségi ülést tartott.

D. I.: Kérem, menjen be a Fővárosi Bíróságra, kérje ki a párt iratait, és tekintse meg, ki a párt elnöke. Deák József a párt elnöke. Az más kérdés, hogy vannak emberek, akik aspirálnak a helyére. Olajos Péter több nyelvet beszélő, többdiplomás mérnökember. Több mint tíz éve foglalkozik az MDF külügyeivel, számos tanulmányúton vett részt Strasbourgban és Brüsszelben. Sajnos az elmúlt évtizedekben a történelem nem tette lehetővé, hogy olyan embereket tudjunk a lista élére állítani, akik az EU-lobbizásban úgy tették le a névjegyüket az asztalra, hogy egyben itthon is közismertek lennének.

HVG: Jelölt lehetne például a pártja által az EP-hez tavaly küldött három megfigyelő. Közülük Ékes József a negyedik helyre szorult, Balsai István és Kelemen András pedig nem is szerepel a listán.

D. I.: A listáról a demokrácia szabályai szerint, választmányi és elnökségi szinten döntöttünk. Mellesleg Kelemen András is, Balsai István is egyéni képviselők a parlamentben, s a kétfajta képviselőség összeférhetetlen.

HVG: A napokban kezdődik a portugáliai futball Európa-bajnokság. Biztos sokan kíváncsiak: ért már valamicskét a focihoz?

D. I.: Azt mondják: egy emberről hét bőrt le lehet húzni, de ez már a nyolcadik lenne. Hál' istennek a magyar választópolgárokat nem érintik meg az alaptalan címkézések, a népszerűségi listákon még mindig kitüntetnek az emberek a bizalmukkal. A kérdés akkor az volt, hogyan kommentálom, hogy a fotexes Várszegi megvásárolta a Fradit. Én azt mondtam: nem tudom erről eldönteni, hogy ez üzlet, sport, vagy ki kivel akar kiszúrni a sport világában, egyébként pedig engedtessék meg, hogy egy női miniszter ne foglalkozzon a futballal. Később Csurka István megjegyzéseihez hozzárakták az én mondataimat. És így maradt rajtam, hogy én egy antiszemita ember vagyok. Pedig keresztény vagyok, s aki keresztény, nem lehet antiszemita.

HVG: Egy másik elhíresült mondata arról szól, hogy a nagyobb pártok 70:30 arányban osztozkodnak az autópálya-bevételeken. Ezt ön - mint mondta - egy könyvből idézte. Tudja, hogy mikor és kik között született a titkos megállapodás?

D. I.: György Bence és Mong Attila A brókerbotrány titkai című könyvéről van szó, melyre Pulitzer-díjat kaptak, az oknyomozó újságírás kitüntető díját. A politikának válaszolnia kell az ott leírtakra: igaz-e, hogy az MSZP és a Fidesz 70:30 arányban osztja el egymás között a közpénzt. Egyébként azt, amit a könyvben az autópálya-építések körüli felülértékelésről leírtak, később közvetve alátámasztotta az Állami Számvevőszék jelentése, vagyis hogy sokkal több pénzbe került az autópálya, mint kellett volna. Ez pedig ma is így van: mi építjük Európa legdrágább autópályáját. Erre azt mondja Csillag István: ez a földrajzi adottságok miatt van. Nézze meg bárki, mik a domborzati viszonyok Ausztriában, Svájcban vagy akár Horvátországban! Ebben a mostani helyzetben tettem javaslatot arra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal bírságán felül járjon súlyos börtönévekkel a piac tisztességtelen megszerzése, ami mögött többnyire közpénzek - milliárdok - hasonlóan tisztességtelen megszerzése áll.

SCHWEITZER ANDRÁS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Ápolási díj: pontozással döntik el, ki mennyi pénzt kaphat

Ápolási díj: pontozással döntik el, ki mennyi pénzt kaphat

Nem az a megdöbbentő, hogy mennyit nyert Mészáros a közbeszerzéseken – hanem az, hogy honnan kapja a pénzeket

Nem az a megdöbbentő, hogy mennyit nyert Mészáros a közbeszerzéseken – hanem az, hogy honnan kapja a pénzeket

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt