A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) égető szüksége lenne új politikai célok megfogalmazására, mert még középtávú stratégiája sincs - állítja Eckstein-Kovács Péter (48 éves), az RMDSZ szenátora, aki szerint a szövetség túl szoros kapcsolatot alakított ki a kormányzó szociáldemokrata párttal.

HVG: A romániai helyhatósági választásokon az RMDSZ lényegesen több polgármesteri széket szerzett, mint négy évvel ezelőtt. A sikert azonban annak is köszönheti, hogy az ellenpárt, a Fidesz-MPSZ által is támogatott Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) a választási törvény szigorítása nyomán nem indulhatott a választáson. Milyen a viszony a két szervezet között?

E-K. P.: Valóban két irányzat létezik most Erdélyben: az MPSZ az elégedetlenek gyűjtőszervezete, és sajnálatosnak tartom, hogy meglehetősen radikális nézeteket valló személyek kerültek náluk döntéshozó tisztségekbe. A dolgok mára odáig fajultak, hogy az MPSZ lényegében elvágta a kommunikáció lehetőségét az RMDSZ-szel, és elhatározta, intézményesen is fellép ellene. Voltak ígéretek, hogy ez az őszi parlamenti választásokon nem fog megismétlődni, de valószínű, hogy addig az MPSZ-t is bejegyzik, s így továbbra is szembemegy majd az RMDSZ-szel.

HVG: Komoly riválist lát bennük?

E-K. P.: Azt nem tudom, hogy sokan vannak-e, vagy elegen, de az őszi választásokig az RMDSZ-nek mindenképpen marginalizálnia kell ezt a csoportot. Be kell bizonyítania, hogy a hasonló törpe pártoknak nincs esélyük a parlamentbe kerülésre, és a rájuk adott szavazatok tulajdonképpen elvesztegetett voksok, minek nyomán csak annyi érhető el, hogy az RMDSZ kiszorulhat a parlamentből.

HVG: Az RMDSZ néha pártként, néha az erdélyi magyarság ernyőszervezeteként viselkedik, amely alá többféle nézet, vélemény is befér. Nem lenne célszerű most is inkább kiegyezni az MPSZ-szel, s osztozkodni a parlamenti helyeken?

E-K. P.: Nem látok elég időt és esélyt arra, hogy a választásokig megegyezzünk a polgári szövetségesekkel. Tény viszont, hogy az erdélyi magyarság lassan a pártosodás útjára lép. Az RMDSZ hivatalosan is párttá fog alakulni, mert abban kétségtelenül igazuk van az ellenfeleinknek, hogy most valóban hol pártként, hol kisebbségi szervezetként működünk. Ha majd lesz két magyar párt, akkor megegyezhetnek, milyen arányban részesüljenek a parlamenti mandátumokból. Persze vannak képviselők, akik már most erősen szimpatizáltak ezzel a mozgalommal, de miután látták, hogy a helyhatósági választásokon az MPSZ nem tudta bejegyeztetni magát, visszaaraszoltak. Ráadásul nem igazán körvonalazódik, mi a programjuk.

HVG: És az RMDSZ hogyan készül az elkerülhetetlennek látszó párttá alakulásra?

E-K. P.: A választások után lesz idő elgondolkodni, menedzselni ezt. Az etnikai nyomás lassan eltűnik a romániai belpolitikából, az egyik utolsó mumustól, Gheorghe Funar kolozsvári polgármestertől most vettünk búcsút. Markó Béla RMDSZ-elnök már tárgyalt különböző civil testületekkel, ők miként képzelik el a jövőt. De a viszonyok tisztázódásáig az RMDSZ-nek égető szüksége lenne új politikai célok megfogalmazására, jelenleg ugyanis még középtávú stratégiája sincs a saját jövőképét illetően. Ez demoralizáló hatással van a szavazókra, és hosszú távon eltávolítja maga mellől a magyarokat.

HVG: Úgy tűnik, az RMDSZ eddigi programjának egyik agyonismételt alapelve, a megmaradás a szülőföldön csődöt mondott, mivel a magyarok - biztos munkahely, jövedelem hiányában - ezerszámra hagyják el az országot. Ráadásul az unióban módosítani kell majd a párt céljait.

E-K. P.: Nem mondanám, hogy csődöt mondtunk: egy erdélyi magyar szervezetnek elemi érdeke, hogy megszervezze a magyarságot Erdélyben, s ezt a célt a későbbiekben sem szabad levenni a zászlóról. Persze vannak olyanok, akik kivándorolnának, de van egy nem lebecsülhető méretű tömeg, amelynek tagjai itt akarnak maradni. Ha Románia 2007-ben valóban belép az unióba, akkor persze az erdélyi magyarság egész politikája sürgős újragondolásra szorul: megvalósítható, vonzó célokat kell keresni.

HVG: Az RMDSZ a parlamentben és a helyhatósági választásokon is támogatta, támogatja a kormányzó Szociáldemokrata Pártot, a PSD-t; sokszor már azzal vádolják, a két párt túlzottan is összefonódott.

E-K. P.: Együttműködésünk célja és közös nevezője az EU-integráció; az RMDSZ minden olyan törvényt támogat, ami ezt szolgálja. Sajnos az idő múlásával az RMDSZ már olyan dolgokban is támogatta a kormánypártot, ahol nem kellett volna. Vagy azért, mert az adott törvények - sajtó, nemzetbiztonság, önkormányzatok - antidemokratikusak voltak, vagy azért, mert a PSD érdekeire szabták a szavazásra bocsátott jogszabályt. Intő jelnek kell lennie, hogy már a civil szféra is hangosan ellenzi ezt a magatartást.

HVG: A helyhatósági választásokon - vagy konkrétan például Kolozsvár esetében - nem túlozta el az RMDSZ a PSD-jelöltek támogatását?

E-K. P.: A helyhatósági választások előtt nem kötöttünk országos megegyezést, csak igényként fogalmazódott meg, hogy ahol lehet, a PSD jelöltjét támogassuk. A kormánypárt pedig - miközben az RMDSZ Kolozsváron az utóbb vesztes Ioan Rus volt belügyminiszterre való voksolásra hívott fel - "hálából" Marosvásárhelyen vígan támogatta az RMDSZ-szel szemben függetlenként felálló Dorin Floreát. Esetenként még olyan helyzetekben is a PSD jelöltjét támogattuk, amikor a lakosság egyértelműen a jelenlegi ellenzéki demokrata-liberális koalíció jelöltjével szimpatizált, így a kormánypárt utolsó csatlósa maradtunk. Fennáll a veszély, hogy ránk sütik, az RMDSZ az, amely hatalomban tartja az amúgy nem túl népszerű kormánypártot.

HVG: Nem túl nagy ár ez mondjuk az aradi Szabadság-szoborért vagy a kétnyelvű helységnévtáblákért, amelyek amúgy alapvető demokratikus jogai az erdélyi magyarságnak?

E-K. P.: Több kormánypárti képviselőtársam is megfogalmazta nekem: sokat kaptatok tőlünk, most azt kívánja a becsület, hogy fizessetek. Én nem vagyok híve ennek az adok-kapoknak, de azt se felejtse el, a román politikai gondolkodástól továbbra sem áll távol, hogy a kisebbségi jogok érvényesülését egyfajta "kegyes engedményként" fogják fel. Együttműködésünk eddigi legnagyobb sikerének az észak-erdélyi autópálya - múlt héten megkezdett - építését tekintem. Ugyanakkor egyre inkább úgy tűnik, hogy a hasonló - korábban pontokba szedett és kölcsönös érdekektől vezetett, ideológiailag el nem kötelezett - együttműködésből olyan, a helyi önkormányzatokig lenyúló érdekszövetség bontakozott ki, amiből az RMDSZ már nem tud vagy nem akar kilépni. Ez viszont hosszú távon elfogadhatatlan, és visszaüthet, mert az RMDSZ függetlenségét kérdőjelezi meg. Sajnos mára odáig fajultak a dolgok, hogy ha én például leállok beszélgetni liberális barátaimmal, azt a kormánypártiak egyenesen felségsértésnek minősítik.

HVG: A PSD-vel való kapcsolatot mennyiben éltetik a közösségi és mennyiben az egyéni érdekek?

E-K. P.: Minthogy a politikának mindig volt és mindig is lesz egy gazdasági dimenziója, nyilvánvaló, hogy nem csupán közösségi, hanem kőkemény egyéni érdekek is éltetik ezt a túlfűtött kapcsolatot. Konkrétumokat nem akarok mondani, ám nyilván létezik egy ilyen egyéniérdek-érvényesítési folyamat. Ez benne van a pakliban, és akkor válik különösen veszélyessé, ha egy bizonyos határon túllép, és ténylegesen a független véleménynyilvánítás rovására megy.

HVG: A jobboldali ellenzék váratlanul megerősödött Romániában. Ha az őszi általános választásokon nyernek, akkor az RMDSZ gyorsan melléjük nyergel?

E-K. P.: Nehéz elképzelni, hogy egyes RMDSZ-vezetők, akik nagyon messzire mentek a PSD-vel való kapcsolatban, partnerei lennének egy más színű parlamenti többségnek. De minthogy a politikában az érdekek dominálnak, nem tartom kizártnak, hogy ha lényeges ügy szavazásáról lesz szó, ne legyünk partnerei a jelenlegi ellenzéknek. Markó Béla is megerősítette, ha érdekeink úgy kívánják, nem zárkózunk el a jobboldallal való formai együttműködéstől. Inkább azt látom veszélyesnek, hogy a PSD-vel való túlzott barátság a magyar választók egy részét - akiknek ellenszenves a kormánypárt - eltávolítja a RMDSZ-től, és más pártokba kezdik vetni a bizalmukat. A fő kérdés tehát az, el tudunk-e fogadni és fogadtatni egy olyan stratégiát az emberekkel, amely mögé oda lehet állítani az erdélyi magyar társadalom nagy részét.

HVG: Számtalan kritika éri Erdélyben mind a szövetséget, mind a Medgyessy-kormányt a magyarországi pénzek elosztásával kapcsolatban, főként hogy a tortaszeletelő kés az RMDSZ kezében van.

E-K. P.: A jelenlegi magyar kormány legnagyobb érdeme, hogy a pénz szétosztásának nagy része Erdélyben dől el, a magyarság itteni vezetői határozzák meg a címzetteket. Az Orbán-kormány idejében a pénzek jelentős hányadáról Budapesten döntöttek, s ott sokkal nyíltabb volt a klientúraépítési szándék és a pénzek politikai célok alá rendelése. De bevallom, én zsigerből kidobott pénznek látom a szimbolikus ünneplésekre, emléktáblákra, szobrokra költött milliókat, mert szerintem mindenben az élő és hatékony befektetéseket kellenne támogatni.

IRHÁZI JÁNOS / KOLOZSVÁR

Eckstein-Kovács Péter

Kolozsváron szerzett jogi diplomát, s ügyvédi praxisát szenátori elfoglaltságai mellett is folytatta. Az 1989-es rendszerváltást követően 1990-től két éven át a román parlament képviselője volt, de családi okok miatt nem jelöltette újra magát. Hogy mégse maradjon ki a politikából, négy évig a kolozsvári önkormányzat tanácsosaként dolgozott, és 1994-ben megalapította a Szabadelvű Kör RMDSZ-platformot. 1996-tól mostanáig - anélkül, hogy megalakulása óta bármiféle funkciót vállalna az őt jelölő RMDSZ-ben - már második szenátori mandátumát fogyasztja. Közben a nyolc évvel ezelőtti választásokon hatalomra jutott jobboldali koalíció - amelynek az RMDSZ is tagja volt - 1999 februárjában kinevezte kisebbségi miniszternek, s ezt a tisztséget a 2000-es választásokig töltötte be.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyar kormányzati oldalakat és szervereket is vírussal fertőztek meg, sok adatot ellophattak a hackerek

Magyar kormányzati oldalakat és szervereket is vírussal fertőztek meg, sok adatot ellophattak a hackerek

Eszét vesztő ellenzékről ír a kormányoldali média

Eszét vesztő ellenzékről ír a kormányoldali média

Kormányinfó: Törvénytelen volt a Kossuth téri tüntetés

Kormányinfó: Törvénytelen volt a Kossuth téri tüntetés

Az amerikai szenátus szerint a szaúdi trónörökös a felelős Hasogdzsi meggyilkolááért

Az amerikai szenátus szerint a szaúdi trónörökös a felelős Hasogdzsi meggyilkolááért

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Kiesett az Európa ligából a Vidi

Kiesett az Európa ligából a Vidi