szerző:
HVG

A börtöncellából igazgatta éveken át népes családját, üzleti birodalmát és az egyiptomi iszlamistákat Khairat...

A börtöncellából igazgatta éveken át népes családját, üzleti birodalmát és az egyiptomi iszlamistákat Khairat el-Sater, aki a májusi választás után államfőként hazáját vezetheti, miután mozgalma, a Muszlim Testvériség elnökjelöltjévé választotta. A 61 éves politikus először röpítheti a szervezetet a hatalom csúcsára, és ezzel alapvetően határozhatja meg az arab tavasz kimenetelét. A térségben megerősödött iszlamisták nemcsak a régió egyik szellemi és vallási központjának számító Egyiptomra figyelnek, hanem a Muszlim Testvériségre és legfőbb stratégájára, Saterre is. Már az elnökjelöltsége is vihart kavart – a szervezeten belül is –, mert az új kairói parlamentben többségben lévő mozgalom korábban nem akarta megszerezni az államfői posztot.

A Nílus-delta egyik népes kormányzóságában, kereskedőcsalád fiaként született Sater ifjúkorában nyugati marxista műveket olvasott, de az Izraellel szembeni 1967-es háború miatt kiábrándult a szocialista Gamal Abdel Nasszer elnökből. Kormányellenes diákmozgalmakhoz csapódott, és már 18 évesen négyhavi börtönre ítélték. Kicsapták az iskolából, és behívták a kötelező katonai szolgálatra. Végül mérnöki diplomáját Alexandria és Manszúra egyetemein szerezte, közben csatlakozott a Muszlim Testvériséghez, mert – mint mondta – a szervezet az élet minden területén, így az egyénnek, a családnak, a társadalomnak és az államnak is válaszokat ad.

Néhány száműzetésben eltöltött angliai év után a Testvériség tanításainak megfelelően több területen is egyre aktívabb lett. Szintén mozgalmi társával indított üzleti vállalkozása keretében megalapította Egyiptom egyik első szoftvercégét, amely a hadseregnek is szállított. Bútor- és textilüzlete is felfutott, boltokat nyitott Kairó luxus-bevásárlóközpontjaiban, és milliomossá vált. Vállalatbirodalma kiterjed a járműgyártásra, a vegyiparra és a céges tanácsadásra is. Családapaként is termékeny volt, tíz gyermeke született. Rendkívül fegyelmezett, elegáns, udvarias és éles eszű – emlékezett vissza rá egyik volt iskolatársa. Munkabírását a Muszlim Testvériségben is kamatoztatta, 1995-ben a kairói tagszervezet élére került. A szervezet pénzét ügyesen forgatta – egyes hírek szerint saját vagyonából is nyújtott támogatást –, így lényegében pénztárnokká vált. De mégis inkább az el-Muhandisz, azaz a Mérnök becenév ragadt rá, mert hatékonyan alakította át a mozgalmat.

Sokat tett azért, hogy modernizálja a Muszlim Testvériséget, meggyőzze a radikálisokat az erőszakról való lemondásról, elfogadtassa a pluralizmust és más vallások tiszteletét, illetve a piacbarát gazdaságpolitikát. A régi rendszerben többször is lecsukták, hol azért, mert Mubarak idősebbik fiának, a ma korrupciós vádak miatt börtönben ülő Gamalnak üzleti riválisává vált, hol mert szervezete politikailag egyre veszélyesebb lett. Összesen 12 évet töltött börtönben, de kisebb-nagyobb ajándékok révén a fegyőrök lehetővé tették, hogy cellájában fogadja párttársait, üzletfeleit, vagy nyolc lányának kérőit.

Sater egy hónappal Mubarak tavaly februári távozása után szabadult, azóta amerikai diplomaták, szenátorok, külföldi nagykövetek, nemzetközi vállalati igazgatók, IMF-küldöttek keresik fel, hogy megtudják, mit gondol az iszlámról, a demokráciáról. Ázsiától az Öböl térségéig járja a külföldet, hogy befektetésekről tárgyaljon, és tanuljon az általa is nagyra becsült török, dél-koreai, malajziai vagy szingapúri gazdasági csodákból. Miközben az Izraellel vagy a hatalomból távozó egyiptomi tábornokok immunitásával kapcsolatos toleranciája miatt is pragmatikusnak tartják, megpendítette a saría bevezetésének a lehetőségét, és nem tűri a párton belüli nézetkülönbségeket. Tavaly a Foreign Policy amerikai folyóirat a világ száz legbefolyásosabb gondolkodója közé választotta a média világában is otthonos Satert.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből

Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből

Nem ért véget Macron nehéz hete, most a párizsi kórházak szorongatják

Nem ért véget Macron nehéz hete, most a párizsi kórházak szorongatják

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Háromezer embert rúgnak ki a Volkswagentől Szlovákiában

Háromezer embert rúgnak ki a Volkswagentől Szlovákiában

Változtat a Microsoft, de továbbra is rengeteget fizet, ha valaki talál egy hibát

Változtat a Microsoft, de továbbra is rengeteget fizet, ha valaki talál egy hibát

Az egész országban razziázik a NAV húsvét előtt

Az egész országban razziázik a NAV húsvét előtt