szerző:
HVG

Romániában a populista szólamokat hangoztató Dan Diaconescu-Néppárt (PP-DD) tarolt a június 10-ei helyhatósági választásokon, és a begyűjtött 906 ezer vokssal a semmiből az ország harmadik-negyedik legfontosabb pártjává ugrott elő. A Romániában példátlan politikai karrier és népszerűség receptje a spanyolviaszéval vetekszik, hisz a pártját önmagáról elnevező Diaconescu nem tett mást, csak a végletekig kihasználta a hétköznapi ember bulváréhségét.

A dél-romániai Caracalban született, matematika–fizika szakon érettségizett, 44 éves újságíró-politikus a Bukaresti Műszaki Egyetem harmadéves diákjaként belevetette magát a rendszerváltás első éveinek médiapezsgésébe. A baloldaltól a jobboldalig több párt napilapjánál megfordult, mígnem 1992–1995 között vezérigazgatóként megragadt a mostani kormánykoalíció legkisebb tagja, a Konzervatív Párt elnöke, Dan Voiculescu által alapított Jurnalul Nationalnál. Amikor viszont a tulajdonos kihagyta őt az induló Antena1 hírtelevízióból, rájött, számára az írott sajtó túl kis pálya, így távozott. Apróbb tévéstúdióknál vállalt munkát, majd 2001-ben létrehozta az Oglinda Television (OTV) részvénytársaságot, amely egy bukaresti belvárosi panellakásból kezdte közvetíteni a Diaconescu által vezetett élő beszélgetős műsorokat.

Diaconescu sikerét meghökkentéssel, a legszélsőségesebb személyek meghívásával alapozta meg. Az OTV többmilliós közönsége pedig képes a mai napig hajnalba nyúlóan az adásokon csüggni: az eddigi csúcspontot egy 150 epizódos, élő sorozat jelentette Elodia Ghinescu brassói ügyvédnő váratlan eltűnéséről. Ennek nézettsége verte a legmenőbb hírtelevíziókét, míg a 2008-ban az OTV sugárzásának többszöri hatósági felfüggesztése nyomán, az intézkedések kicselezésére létrehozott Dan Diaconescu TV (DDTV) a másnapi ismétlésekkel, pártkongresszusok, cigány esküvők, újgazdagok rongyrázós bulijainak közvetítésével szegezte képernyő elé a románokat. A hírhedt Elodia-sorozat egyik meghurcolt alanyának férje élő adásban akarta a vézna műsorvezetőt szemeteskukába gyömöszölni, de a rossz nyelvek szerint ezt is ő rendelte meg a nézettség növelésére.

Diaconescu lassan elhitte, hogy ő a legnépszerűbb ember Romániában, így ideje politikusként is megméretni magát. A tévéje műsoraiban cigány jósnőket, varázslókat, jövőbe látókat felsorakoztató férfit 2010-ben egy Arad megyei község polgármesterének zsarolása miatt 30 napra rács mögé csukták, de a börtönből kilépve bejelentette, hogy indul a következő elnökválasztáson. És a helyhatósági voksolás eredményeit tekintve nem is esélytelenül, hisz 30 millió eurósra saccolt magánvagyona morzsái is elegendőek egy sikeres politikai hadjárathoz. Ingatlanjai, luxusjachtjai, Rolls-Royce, Bentley és Mercedes autói vannak. Az OTV műsoraiban való szereplésért az önjelöltek sorban állnak, noha Diaconescu beszélgetőpartnerének lenni állítólag percenként 500 eurót kóstál.

Pártja, a PP-DD kiváló szereplését a helyhatósági választáson az alapozta meg, hogy a legkisebb községben is indított jelölteket. Ezt a híresztelések szerint úgy érte el, hogy a nagyobb pártokból kipenderítettek hajlandók voltak fizetni a helyekért, míg állítólag Diaconescu is több ezer eurót adott annak, aki vállalta a PP-DD helyi szervezetének megalakítását. A bulvárlovag-politikus a magánéletét sikeresen védi a lesifotósok elől, csak ritkán sikerül lencsevégre kapni az egyetemi évei alatt megismert élettársával, Emi Bratuval és kislányukkal, Donával.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
37-et dekázott a Miniszterelnökség EU-ügyi államtitkára

37-et dekázott a Miniszterelnökség EU-ügyi államtitkára

Mi történt az elvonó után? Curtis-dokumentumfilmmel jelentkezik a Tv2

Mi történt az elvonó után? Curtis-dokumentumfilmmel jelentkezik a Tv2

Ha nem elég drága az iPhone: itt a 6,7 millió forintos változat, aranyórával a hátlapon

Ha nem elég drága az iPhone: itt a 6,7 millió forintos változat, aranyórával a hátlapon

Mi a jó gyereknevelés titka?

Mi a jó gyereknevelés titka?

Könnyekig hatotta Törőcsik Marit Orbán látogatása

Könnyekig hatotta Törőcsik Marit Orbán látogatása

CÖF-szóvivő a Néppárt-ügyről: "Hasznos idiótákkal nem érdemes küzdeni"

CÖF-szóvivő a Néppárt-ügyről: "Hasznos idiótákkal nem érdemes küzdeni"