szerző:
HVG

Negyedszázados politikai pályafutása csúcsára érhet a francia Harlem Désir, akit őszi toulouse-i kongresszusán a kormányzó szocialista párt várhatóan a főtitkárává választ. Ezzel pedig Európában először vezethet meghatározó politikai pártot színes bőrű politikus. A simulékony, lojális, az apparátusi bikkfanyelvben járatos Désir trockistaként indult, ám mára pártja szociáldemokrata szárnyát erősíti. A szocialisták távozó főtitkára, Martine Aubry és Jean-Marc Ayrault kormányfő a színfalak mögött zajló csatározásokat lezárva egyezett meg Désir jelöléséről.

Az Orbán-kormányt a romák hátrányos megkülönböztetésével vádoló, az idén márciusban az Egymillióan a sajtószabadságért szervezet budapesti tüntetésén részt vett Désirre azért esett a választás, mert a nehéz idők elé néző francia kormánynak együttműködő politikusra van szüksége a párt élén. A négy éve Aubry helyetteseként dolgozó Désir valódi apparatcsik, nincs karizmája, ám rendkívül szorgalmas, fáradhatatlan főnök, mindenen rajta tartja a szemét. Amikor körülötte már mindenki kimerült, ő még újraolvassa, átdolgozza az anyagokat. Tisztában van ugyanakkor a korlátaival: kellő öniróniával úgy jellemzi magát, mint aki egykor fiatal és jóképű volt, ám ma már komoly és halálosan fárasztó.

A Párizs külvárosában, középosztálybeli családban, 1959-ben született Désir otthonról hozta baloldali elkötelezettségét. A francia tengerentúli területekhez tartozó Martinique-ről áttelepült tanár apa a kommunistákkal szimpatizált, a szefárd zsidó gyökerű, elzászi családból származó anya csecsemőgondozóként dolgozott, és szakszervezeti aktivista volt. Désir 1983-ban végzett a Sorbonne-on, filozófiából szerzett diplomát. Már az egyetemen belevetette magát a szakszervezeti mozgalomba, majd barátjával, az algériai zsidó családból jött Julien Drayjel – aki ma is szocialista képviselő – 1984-ben megalapították a diszkrimináció minden formáját elutasító SOS Racisme szervezetet. A legfelső politikai körök is szimpatizáltak a rasszizmus- és antiszemitizmus-ellenes mozgalommal, sárga kéz formájú logóját, rajta a Ne bántsd a haveromat! szlogennel még XVI. Károly Gusztáv svéd király is viselte.

Désir sztár lett, a sajtó imádta. Tüntetett, szónokolt, mozgósító erejét jól mutatta, hogy 1985-ben a párizsi Concorde téren a rasszizmus elleni, koncerttel egybekötött demonstráción 300 ezres tömeg gyűlt össze. A keresztnevét ez idő tájt változtatta az eredeti Jean-Philippe-ről New York főleg feketék lakta negyede után Harlemre, amivel a polgárjogi küzdelemben részt vett afroamerikai politikusok előtt akart tisztelegni. Némi foltot emlegetnek a pedigréjén, amiért a bevándorlók beilleszkedését segítő lille-i szervezet 1986-tól, közel egy éven át fiktív állásban foglalkoztatta. Ezért 1998-ban 18 havi felfüggesztett börtönbüntetésre és 30 ezer frank (4500 euró) pénzbírságra ítélték.

A kívülállóság nem tartott sokáig, az SOS Racisme elkezdett kötődni a szocialistákhoz, Désir pedig 1994-ben belépett a pártba. Az 1997-es nemzetgyűlési választáson kudarcot vallott, de két évvel később európai parlamenti mandátumot szerzett. Azóta többször újraválasztották, a globalizáció szakértője lett, legutóbb a tranzakciós adó EU-szintű bevezetésének szószólójaként lépett föl. Az 1980-as évek második felében kétszer is megnősült – második, újságíró feleségétől két gyermeke született –, szépen haladt fölfelé a párt ranglétráján. Alkalmazkodóképességét mutatja, hogy Aubry a 2008-as főtitkárrá választása után annak ellenére a szárnyai alá vette, hogy Désir a riválisát, Bertrand Delanoe párizsi főpolgármestert támogatta. A munkamániás politikus azt is megúszta, hogy az idei, szocialista államfőjelöltek közötti előválasztáson induló Aubryval szemben feltűnő jóindulatot mutatott a később a konzervatív Nicolas Sarkozyt legyőző Francois Hollande irányában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szijjártó Péter az EU-nak: Több tiszteletet a törököknek!

Szijjártó Péter az EU-nak: Több tiszteletet a törököknek!

Kilencedik olimpiájára készül egy sportlövő

Kilencedik olimpiájára készül egy sportlövő

Rákóczi Feri a Srí Lanka-i terror után: Nem ez lesz életünk legvidámabb nyaralása

Rákóczi Feri a Srí Lanka-i terror után: Nem ez lesz életünk legvidámabb nyaralása

Seres Mária és férje állhat az utóbbi nyolc év féltucat kamupártja mögött

Seres Mária és férje állhat az utóbbi nyolc év féltucat kamupártja mögött

Áttörést értek el kanadai kutatók a Parkinson-kóros betegek kezelésében

Áttörést értek el kanadai kutatók a Parkinson-kóros betegek kezelésében

Britney Spears minden idei koncertjét lemondta

Britney Spears minden idei koncertjét lemondta