szerző:
HVG

Ha klónozni lehetne Szergej Sojgut, valószínűleg ő ülne az ország minden felelős posztján – egy moszkvai ellenzéki politikus jellemezte így a minap kinevezett új orosz védelmi minisztert. A szarkasztikus szavak arra utalnak, hogy az 57 éves Sojgu nem pusztán Vlagyimir Putyin bizalmasa, hanem amolyan jolly joker az elnök káderpaklijában, ambiciózus pártszervezőként és kormányzati politikusként is többször bizonyította feltétlen lojalitását, miközben határozott, hatékony vezető benyomását kelti, és a közvélemény szemében az orosz politikai elit egyik legnépszerűbb képviselőjévé vált.

A Kelet-Szibériában, a mongol határ mentén fekvő, sámánjairól ismert Tuva alighanem leghíresebb szülötte a régi-új miniszter. Az alig 300 ezer lakosú oroszországi köztársaságban óriási súlya van a szavának, utcát, termelőszövetkezetet és hegycsúcsot is neveztek el róla, sőt eposzt is írtak a tiszteletére. Nomád törzsből származó apja a Szovjetunió Kommunista Pártjának (SZKP) helyi vezető funkcionáriusaként dolgozott. Építőmérnöki diplomát szerzett, a szakmájában cégvezetői tisztségig vitte, s 1988-ban került az SZKP tuvai apparátusába. Gyors karrierje 1990-ben Moszkvába repítette. Egy évre rá Borisz Jelcin elnök támogatásával az önkéntes katasztrófamentő alakulatok egyesítésével megteremtette az utóbb minisztériumi rangra emelt rendkívüli helyzetek állami bizottságát, amelybe a polgári védelmet és a tűzoltóságot is beolvasztották.

Több mint két évtizeden keresztül irányította a katasztrófavédelmet, ahol az ő javaslatára bevezették a katonai rangokat is. Tartalékos hadnagyból nyomban vezérőrnagy lett, néhány év elteltével pedig hadseregtábornokká lépett elő, 1999-ben az Oroszország Hőse kitüntetést is megkapta. Így – miután az idén májustól mostanáig Moszkva megye kormányzója volt – az orosz hadsereg tábornokai és tisztjei is elégedetten fogadták, hogy az elnök őt állította a védelmi minisztérium élére.

Kinevezésével különösen nagy hatalom összpontosul Sojgu kezében, hiszen megőrizte befolyását a katasztrófavédelem és Moszkva megye irányításában is, tisztét mindkét helyen neki elkötelezett emberek vették át. Ez jó alap lehet ahhoz, hogy tovább emelkedjen a politikai ranglétrán, ráadásul a hatalmi párt berkeiben is aktív. Az 1995–1996-os parlamenti és elnökválasztási időszakban a jelcini csapat kampányának szervezői között volt. Ő vezette az 1999-ben a Kreml támogatására alapított Jegyinsztvo (Egység) mozgalmat, amely az Egységes Oroszország (JeR) kormánypárt egyik létrehozója volt. Egy ideig a JeR társelnökeként is dolgozott, és máig tagja a legszűkebb vezetőségnek. Nagy feltűnést keltő ötletek is fűződnek a nevéhez. Egyik, el nem fogadott javaslata értelmében például megfoszthatták volna választójogától azt az orosz állampolgárt, aki igazolatlanul nem vesz részt három választáson. Büntethetővé tette volna a Szovjetunió második világháborús győzelmének tagadását is, az idén tavasszal pedig felvetette, hogy Szibériába kellene áthelyezni Oroszország fővárosát.

Felesége egy turisztikai és tanácsadó cég alapítója, egyik fő ügyfele a katasztrófaügyi minisztérium. Idősebbik lánya a katasztrófavédelem sürgősségi pszichológiai segélyszolgálatát vezeti. Sojgut három éve megválasztották az Orosz Földrajzi Társaság elnökévé, és ő vezeti a tűzoltók és katasztrófamentők nemzetközi sportszövetségét is. Maga is szívesen sportol: tavaly részt vett azon a jégkorongmérkőzés-sorozaton, amelyben a két ősi rivális moszkvai csapat, a CSZKA és a Szpartak színeiben veterán és utánpótlás-játékosok ismert politikusokkal, művészekkel kiegészülve mérték össze a tudásukat.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Szigorítana Weber: aki piros lapot kap, bukja az uniós pénzeket

Szigorítana Weber: aki piros lapot kap, bukja az uniós pénzeket

Egy fa törzsében él a budapesti hajléktalan, Péter

Egy fa törzsében él a budapesti hajléktalan, Péter

Súlyosbították Radovan Karadzic ítéletét, élete végéig börtönben marad

Súlyosbították Radovan Karadzic ítéletét, élete végéig börtönben marad

"Erős Európa" – Itt van egy új, sorostalanított, junckertelenített kormányüzenet

"Erős Európa" – Itt van egy új, sorostalanított, junckertelenített kormányüzenet

A budapesti milliárdos büszkén pózol szuperritka új Ferrarija mellett

A budapesti milliárdos büszkén pózol szuperritka új Ferrarija mellett

Csendes kora tavaszi idő lesz

Csendes kora tavaszi idő lesz