szerző:
HVG

Moszkva szövetségesei és bírálói csak egy dologban értenek egyet egymással: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a világ egyik legtapasztaltabb és legkeményebb diplomatája. Az egész pályafutását a nemzetközi kapcsolatok területén töltő, 63 éves Lavrov – aki legutóbb azzal került a figyelem középpontjába, hogy ő kezdeményezte a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezését – húsz éve szolgálja magas tisztségekben hazája érdekeit: előbb ENSZ-nagykövetként, majd 2004 óta a külügyek irányítójaként nehezíti meg az amerikaiak és a britek életét. Akik közül hajthatatlansága miatt többen a – szovjet időkben, 1957–1985 között a külügyeket irányító Andrej Gromikónak is kijáró – „Mr. Nyet”, azaz a „Nem Úr” jelzővel illetik. Lavrov habitusáról talán David Milliband volt brit külügyminiszter tudna a legtöbbet mesélni. Amikor 2008-ban egy telefonbeszélgetés során elmarasztalta Moszkvát Grúzia megtámadása miatt, orosz kollégája állítólag durva káromkodások közepette kérte ki magának, hogy Milliband leckéztesse.

Az örmény apától és Grúziában élő orosz anyától származó Lavrov kis híján fizikusként csinált karriert. A középiskolában olyan jól mentek neki a természettudományok, hogy a moszkvai Fizikai és Technológiai Egyetemre akart jelentkezni. Az utolsó pillanatban irányt váltott, s a külügyminisztérium fővárosi egyetemére, az MGIMO diplomata szakára iratkozott be. Angolul és franciául tanult, de megismerte a Srí Lankán élő népek nyelveit is, így első kiküldetését az India közelében lévő szigeten töltötte el. Pályája 1981-től kezdett meredeken felívelni, amikor a Szovjetunió New York-i ENSZ-képviseletén dolgozott. Alig több mint egy évtizeddel később már ő volt Oroszország ENSZ-nagykövete, s a nemzeti érdekek védelme mellett a határozottsága abban is megmutatkozott, hogy a világszervezet székházában megtorpedózta a dohányzási tilalom bevezetését. „Az épület nincs Kofi Annan tulajdonában” – reagált Lavrov arra, hogy az ENSZ-főtitkár el akarta rendelni a hamutartók eltávolítását. A cigaretta mellett a whiskyt is szerető külügyminiszter imádja a nőket, folyamatosan bókol nekik, amit külföldön sokan tolakodónak tartanak. Mindazonáltal kitart a felesége mellett, egyetlen lánya édesanyját harmadéves egyetemistaként kísérte az anyakönyvvezető elé.

A külügyminiszteri posztot állítólag elsősorban annak köszönheti, hogy Vlagyimir Putyin államfőnek nagyon megtetszett, ahogy Lavrov 2000-ben képviselte Oroszországot a millenniumi ENSZ-csúcstalálkozón. A tisztséget akkor is megtartotta, amikor Putyin helyét néhány évre Dmitrij Medvegyev vette át, igaz, kettejük viszonya nem volt felhőtlen. Lavrov a hírek szerint keményebb álláspontot képviselt volna, mint a Kreml akkori ura, és szerinte az államfői hivatal többször következetlen külpolitikát folytatott. Úgy tudni, a lemondást is fontolgatta, ám amikor Putyin visszavette az államfői posztot, ő is maradhatott. Lavrov is beleillik azon szovjet, majd orosz külügyminiszterek sorába, akik nem politizálnak: karrierdiplomata maradt, s részben ez lehet az egyik oka annak, hogy nem került be Putyin elnök legszűkebb környezetébe, pedig az államfő megbízik benne.

Az életvidám, viszont sokszor cinikusan ironizáló külügyminiszter többször is szembement a Nyugattal. Egyik leglátványosabb akciója az volt, amikor 2006-ban Moszkva a nemzetközi tiltakozás ellenére meghívta az Izrael és a nyugati államok által terrorista szervezetként számon tartott Hamász vezetőit. A politikusokkal Lavrov találkozott, s valószínűleg nem rajta múlt, hogy a tárgyalás végül nem hozott eredményt. A moszkvai Szpartaknak szurkoló külügyér a dohányzást nem adja fel, de rendszeresen sportol: focizik, raftingol és síel. Szereti a zenét és a költészetet, gitározik, zenét ír, egyebek mellett ő szerezte az MGIMO most is gyakran dalolt egyetemi himnuszát. Az alma materébe a mai napig szeret visszalátogatni, az idén is ő nyitotta meg a tanévet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar Kupa: 4-0-val a döntőbe jutott a Vidi

Magyar Kupa: 4-0-val a döntőbe jutott a Vidi

Ez egy szellemes egyedi rendszám

Ez egy szellemes egyedi rendszám

Még két ügyben Márki-Zay ellen döntött a szegedi bíróság

Még két ügyben Márki-Zay ellen döntött a szegedi bíróság

Ülhetne a cégéért kapott tízmilliárdokon, de hajtja az adrenalin

Ülhetne a cégéért kapott tízmilliárdokon, de hajtja az adrenalin

Még a fideszesek is úgy hiszik, ellopják az EU-s pénzeket itthon

Még a fideszesek is úgy hiszik, ellopják az EU-s pénzeket itthon

Az utcán vert meg egy férfit a húsvéti nyúl Floridában

Az utcán vert meg egy férfit a húsvéti nyúl Floridában