szerző:
HVG

Az Európai Parlament három legnagyobb politikai csoportja közül csak a Liberálisok és Demokraták Szövetségében volt valódi verseny az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjára jelölendő politikusok között. Olli Rehn finn pénzügyi biztos is indult, ám végül a volt belga miniszterelnök, a 61 éves Guy Verhofstadt lett a befutó, akit sokkal jobb kampánymunkásnak tartanak. Erre szükség is lehet, mert az elkötelezetten föderalista politikusnak olyan EP-választáson kell a liberálisok listavezetőjének lennie, amelyen a további integrációt ellenző euroszkeptikusok előretörésétől tartanak.

Verhofstadt 1953-ban született Dendermondében, Gentben járt jogi egyetemre, és 1972-ben lett a flamand liberális diákszervezet elnöke. Nem sokat dolgozott ügyvédként, belevetette magát a politikába, 1976-ban bekerült Gent város önkormányzatába, egy évre rá pedig a flamand liberális pártot vezető Willy De Clerq politikai titkára lett. A szabadpiaci elveket valló Friedrich Hayek és Milton Friedman közgazdászok munkásságát követve magát akkoriban libertariánusnak valló Verhofstadt fontos szerepet játszott abban, hogy az 1981-es választásokon a liberálisok az állam túlzott szerepét támadva jól szerepeltek, és a kereszténydemokraták kisebb partnereként kormányra kerültek. Verhofstadt jutalma 29 évesen a pártelnöki poszt lett, 1985-ben pedig a miniszterelnök-helyettesi stallummal együtt járó pénzügyminiszteri tisztségre nevezték ki. Mellé megkapta a „bébi-Thatcher” gúnynevet is, olyan lendülettel esett neki az államnak.

1987-ben ellenzékbe került, majd az 1991-es választások után megkapta a kormányalakítási megbízást, de nem tudott működőképes koalíciót összekovácsolni, amit kompromisszumképtelenségének és nyers stílusának tulajdonítottak. Pártja nevét előbb Flamand Liberálisok és Demokratákra írta át, majd 1995-ben lemondott, és egy évre visszavonult toscanai házába, ahol politikai és filozófiai könyvek olvasásával töltötte az idejét. A belga belpolitikába új emberként tért vissza, munkaalapú társadalomról, az állam nagyobb szerepéről, törődő liberalizmusról beszélt, visszavette pártja vezetését, és megnyerte vele az 1999-es választást. Ebben az is segített, hogy az előző kormányt elsöpörte a dioxinmérgezés és a pedofil sorozatgyilkos, Marc Dutroux botránya. Thatcherrel leszámolva a német Gerhard Schröder és a brit Tony Blair – de leginkább a holland Wim Kok – mintájára a szociális piacgazdaság harmadikutas modelljét favorizálta.

Blairrel annyira összebarátkozott, hogy a Toscanát különösen kedvelő brit miniszterelnöknek 2000-ben nyaralásra kölcsönadta a házát. A viszonzás keservesre sikeredett. Amikor az EU vezetői 2004-ben az olasz Romano Prodi utódját keresték az EB elnöki posztjára, Berlin és Párizs favoritja Verhofstadt volt. Blair azonban vétózott, és így kapta a posztot kompromisszumos jelöltként a most távozó portugál José Manuel Barroso. A brit miniszterelnök túlságosan föderalistának találta volt vendéglátóját, és azt sem bocsátotta meg neki, hogy az USA terrorizmus elleni háborújában – beleértve Irak 2003-as megtámadását is – élesen szembehelyezkedett Washingtonnal. Verhofstadt hibájának tartják, hogy túlságosan imádja a rivaldafényt, ami miatt Prodival is összekülönbözött. Az EU soros elnöki posztját betöltő Belgium kormányfőjeként a New York és Washington elleni 2001. szeptember 11-ei támadás utáni EU-csúcs házigazdája volt, és az olasz politikus miatta bojkottálta a záró sajtóértekezletet. Megunta, hogy senki sem jut szóhoz Verhofstadt mellett, aki jó belgaként minden kérdésre franciául és hollandul is hosszasan válaszol, s ezt még angolul is cifrázza.

Verhofstadt a 2007-es választásokat elveszítve csak addig maradt ügyvezető miniszterelnök, amíg a flamand kereszténydemokrata utódja megalakította a kormányát. 2009-ben bejutott az EP-be, ahol rögtön a liberálisok vezetője lett. A Gentben élő, kétgyerekes politikus imád biciklizni – nem csak Toscanában, kormányfőként is hódolt a szenvedélyének –, és néha balesetet szenved. 2002-ben egy autóval ütközve a könyökét törte, két évre rá pedig fáradt sofőrjének hibája miatt a szolgálati kocsija borult fel, neki pedig két bordája eltörött. 2005-ben a toscanai nyaralásán enyhe szívrohama volt, koszorúér-tágító műtétet hajtottak végre rajta, ami után leszokott a dohányzásról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elhunytak aláírásai szerepelnek a Munkáspárt és a Mi Hazánk ajánlóívein

Elhunytak aláírásai szerepelnek a Munkáspárt és a Mi Hazánk ajánlóívein

Kilőtt a bajai fideszes polgármester cége

Kilőtt a bajai fideszes polgármester cége

„Orbán egy géniusz” – könyvet írtak a magyar miniszterelnökről Bulgáriában

„Orbán egy géniusz” – könyvet írtak a magyar miniszterelnökről Bulgáriában

Mark Ruffalo beszólt a magát Hulknak képzelő Boris Johnsonnak

Mark Ruffalo beszólt a magát Hulknak képzelő Boris Johnsonnak

Még ma is lehet 30 fok

Még ma is lehet 30 fok

Gyanútlanul böngészte a Google Térképet, egy 22 éves rejtélyt oldott meg

Gyanútlanul böngészte a Google Térképet, egy 22 éves rejtélyt oldott meg