szerző:
HVG

Gyerek és kutya biztos tipp a filmvásznon vagy a színpadon, de az állatok a jelek szerint jól hatnak a politikában is. Legalábbis ebben bízhatott Raed Saleh, a berlini szociáldemokraták (SPD) frakcióvezetője, amikor a minap azt javasolta a fővárosi állatkertek újonnan kinevezett igazgatójának, tegyenek együttes sétát az állatok birodalmaiban. Azért a többes szám, mert Berlinben ebből is kettő van: a nyugat-berlini Zoo és a kelet-berlini Tierpark, és Saleh sietett is megnyugtatni az esetleg aggódókat, marad mind a kettő. A látogatás korántsem a zsiráfok és elefántok megtekintése és a sajtófotókon jól mutató együttes etetése miatt került az érdeklődés középpontjába. A frakcióvezetőt és az állatkert-igazgatót kísérő újságírók, fotósok, operatőrök hada arra volt kíváncsi, kibújik-e végre a szög a zsákból, és Saleh bejelenti-e, hogy indul Berlin SPD-szervezetének május 17-ei kongresszusán az elnökségért.

A 36 éves politikus személyében ezzel először kerülne nemcsak külföldi gyökerekkel bíró, de külföldön született elnök a hagyományokban gazdag berlini szocdemek élére. A palesztin származású Raed Saleh 1977-ben a ciszjordániai Sebastia városában látta meg a napvilágot, a szülei csak később vándoroltak be a menekülteket könnyen befogadó Nyugat-Berlinbe. Saleh Nyugat-Berlin legnyugatibb csücskében, Spandau kerületben járt általános és középiskolába, és 20 évesen érettségizett le. Beiratkozott az orvosi egyetemre, de néhány szemeszter után föladta, inkább egy gyorsétterem-hálózatban csinált karriert, ahol már diákkorában is vállalt munkát, és tanulmányai félbehagyása után a hamburgersütögetéstől eljutott az üzletvezetésig.

A szociáldemokratákhoz középiskolás korában csatlakozott, s ott is gyorsan emelkedett a csillaga. Előbb a spandaui kerületi tanács SPD-frakciójában lett képviselő, és a migrációs ügyekkel foglalkozó munkacsoportot is ő vezette. Az önálló tartományi jogok következtében saját kormánnyal és képviselőházzal is rendelkező Berlin törvényhozásába 2006-ban került be, miután megszerezte Spandau egyéni képviselői mandátumát. Két évvel később ő lett a kerületi SPD-elnök, bekerült a városi elnökségbe is, 2011-ben pedig vetélytársát, Frank Zimmermannt legyőzve a berlini képviselőház szociáldemokrata frakciójának a vezetőjévé lépett elő.

„Olyan, mint Klaus Wowereit volt fiatalon” – dicsérte őt a minap Heinz Buschkowsky, Berlin Neukölln kerületének ugyancsak szociáldemokrata polgármestere, arra utalva, hogy Saleh gyorsan, határozottan foglal állást, anélkül hogy előtte ezerfelé levédené magát. A 60 éves, és sokak szerint a 13 éves berlini kormányzó polgármesterségbe belefáradt Wowereit bírálatának is beillő elismerő szavakat attól a kerületi vezetőtől kapta Saleh, aki a legtöbbet tudja a migránsok, s közülük is az arab származásúak problémáiról, az általuk okozott gondokról, hiszen Neukölln a bevándorlók által legsűrűbben lakott városrész. Buschkowsky tavaly elkísérte Rotterdamba Salehet, hogy kicseréljék tapasztalataikat Ahmed Aboutaleb ottani szociáldemokrata polgármesterrel. Az ugyancsak arab származású hollandiai városvezető arról híres, hogy kemény követelményeket állít a bevándorlók elé: a szociális támogatás fejében dolgozni kell, és aki nem gondoskodik gyereke iskoláztatásáról, nem törődik tanulmányi eredményeivel, annak csökkentik a juttatásait. Csupa olyan dolog, amit Buschkowsky már régen szeretne, s aminek megvalósítására most reményteljes szövetségest talált Saleh személyében.

A nős, kétgyermekes Salehnek frakcióvezetőként is van befolyása a politikára, de igazán akkor lenne, ha a város élére kerülhetne. Vagyis a 2016-ban esedékes választásokon ő lenne az SPD kormányzópolgármester-jelöltje, Klaus Wowereit utóda. Ehhez nem elengedhetetlen feltétel a pártelnökség, Wowereit például úgy vezeti Berlint, hogy egy percig sem volt a városi SPD elnöke, a tisztséget mindig átengedte valamelyik pártbéli társának. Így Saleh – bár hívei nagyon szerették volna – végül úgy döntött, a mostani kongresszuson nem lesz a jelenlegi elnök, Jan Stöss ellenjelöltje. De nyitott a két év múlva esedékes versengés a kormányzó polgármesteri székért: Saleh fiatalsága, dinamizmusa, a migránsok ügyeiben szerzett tapasztalatai mellette szólnak a sokszínű városban. S hogy szerepet játszik-e a származás? Az SPD-nek már van iráni gyökerű főtitkára, Yasmin Fahimi személyében, a mostani berlini szenátusban pedig a török Dilek Kolat az integrációs ügyek szenátora.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megnősült a „Szikla”

Megnősült a „Szikla”

Elhunyt a Jysk alapítója

Elhunyt a Jysk alapítója

Emészthetetlen az ország (propaganda lapjaiból készült) tortája

Emészthetetlen az ország (propaganda lapjaiból készült) tortája

Megéri olcsóbb telefont venni? Kipróbáltuk a jóárasított, “lite” verziós mobilokat

Megéri olcsóbb telefont venni? Kipróbáltuk a jóárasított, “lite” verziós mobilokat

Régen tényleg minden jobb volt? Avagy miért érdemes csínján bánni a nosztalgiával...

Régen tényleg minden jobb volt? Avagy miért érdemes csínján bánni a nosztalgiával...

Megtalálták a Tátrában eltűnt barlangászok felszerelését

Megtalálták a Tátrában eltűnt barlangászok felszerelését