szerző:
HVG

Szálanként és pult alól árulják a cigarettát Türkmenisztánban, ahol Gurbanguly Berdimuhamedow államfő hadat üzent a dohányzásnak. A közterületi füstölést már 2013-ban betiltotta, idén januárban pedig arra utasította az állami egészségügyi szolgálat vezetőjét, hogy irtsa ki teljesen a káros szenvedélyt. Bár egyetlen hivatalos határozat sem szól a dohányáruk forgalmazásának tilalmáról, a boltok és kioszkok üzemeltetőinek megüzenték: súlyos pénzbüntetést kapnak, ha nem veszik le a polcokról a füstölnivalót. Egy doboz cigaretta már ötezer forintnak megfelelő összegbe kerül, s a dohányosok csak otthon, a négy fal között mernek rágyújtani. Nem ez az első „életmódjavító” kampánya a 2006-ban hatalomra jutott, 57 éves államfőnek. Tavaly a műholdvevő antennákat kellett az utolsó darabig leszerelni a házakról. Bár a hivatalos indoklás szerint a cél a városok megszépítése volt, Berdimuhamedow az ellenőrizetlen forrásokból származó híreket akarta elzárni alattvalói elől: a cserébe ajánlott kábeltévés csomagokban még véletlenül sem szerepeltek külföldi hírcsatornák.ú

A hazai hírforrásokat pedig már teljesen kontroll alatt tartja a fővároshoz, Ashabadhoz közeli Babarabban született, 1979-ben fogorvosként végzett vezető. Pályája az 1990-es évek közepén kezdett felfelé ívelni, amikor az akkor hivatalban lévő elnök, Saparmyrat Nyyazow személyi orvosa lett. Később az oroszul és németül beszélő Berdimuhamedowot egészségügyi miniszterré, majd miniszterelnök-helyettessé nevezték ki. Amikor a magát minden türkmének atyjának minősítő Nyyazow 2006-ban meghalt, rövid, de heves belharcok után megszerezte az államfői tisztet.

Egy ideig úgy tűnt, a magát Arkadagnak, azaz Védelmezőnek neveztető új államfő leépíti elődje már-már komikus személyi kultuszát. A hónapoknak visszaadta az eredeti nevüket – Nyyazow korábban az egyik hónapot például a saját anyjáról nevezte el –, decentralizálta az oktatást, s megkezdte az elődjét mintázó szobrok eltávolítását. Az enyhülés azonban átmenetinek bizonyult, hamar kiderült, hogy Berdimuhamedownak is megvannak a maga rögeszméi. Például a lovaglás – amióta hatalomra került, meg is nyer minden hazai versenyt. 2013-ban úgy végzett az első helyen, hogy pár méterrel a cél után hatalmasat bukott, ám ez csak a külföldre csempészett videókból derült ki. A türkmén határőrök az incidens után pár napig szigorúan ellenőrizték a külföldre utazók telefonját és fényképezőgépét, s őrizetbe vették azokat, akiknél megtalálták a Védelmezőt földön elterülve mutató felvételeket.

Az is hamar egyértelművé vált, hogy a Nyyazow-szobrok eltávolítása leginkább arra szolgált, hogy megüresedjenek a helyek az új államfőt magasztaló alkotások számára. Tavaly adták át Ashabadban a Berdimuhamedowot egy ágaskodó lovon megörökítő, 21 méter magas emlékművet. A hatalmas márványtömbre helyezett aranyozott lovas szobrot a hivatalos indoklás szerint a nép követelésére emelték, mert ahogy az államfő tavaly megfogalmazta: az ő feladata, hogy szolgálja népét és hazáját, és meghallja az emberektől, mi a kívánságuk.

Az államfő – természetesen a parlament akaratának engedelmeskedve – felvette a Türkmenisztán nemzeti lótenyésztője címet is. Majd azzal örvendeztette meg népét, hogy az egyik legnagyobb rendőrségi egységet az apjáról nevezte el, nagyapjáról pedig vaskos életrajzi kötetet adatott ki. A 2006 óta tartó időszak hivatalosan az újjászületés korszaka, s hogy ezt senki se felejtse el, az épületeket, az irodákat és a lapok első oldalait Berdimuhamedow-portrék ékesítik. Egyik születésnapján azzal lepte meg az ország polgárait, hogy az állami tévében elénekelte saját szerzeményét, a Hozzád, fehér rózsám című dalt. A világra szóló eseményről a lapok többoldalas összeállításban számoltak be, az elnöki gitárt és harmonikát a Nemzeti Múzeumban őrzik.

Míg felmenői példás családi életet éltek, Berdimuhamedow körül nincs minden rendben. Különvált felesége – aki két gyermeket szült az államfőnek – Londonban kezdett új életet, s az elnök hosszú évek óta egykori asszisztensével él együtt. Az orosz nemzetiségű új asszony már egy gyermekkel is megajándékozta az államfőt. Saját bevallása szerint Berdimuhamedow hisz istenben, zarándokúton felkereste az iszlám szent városait is.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Orbán meglepetést okozott: nem posztolt a magyar válogatott győzelme után

Orbán meglepetést okozott: nem posztolt a magyar válogatott győzelme után

Falra hányt borsó az OECD kormánynak tett ajánlata

Falra hányt borsó az OECD kormánynak tett ajánlata

Tíz afgán gyereket ölt meg egy elhibázott amerikai légicsapás

Tíz afgán gyereket ölt meg egy elhibázott amerikai légicsapás

Ilyen még sosem történt: 45 percen át esett a mesterséges eső Srí Lankán

Ilyen még sosem történt: 45 percen át esett a mesterséges eső Srí Lankán

Siessen, csak ma ingyen tölthető a valaha készült egyik legjobb szerepjáték

Siessen, csak ma ingyen tölthető a valaha készült egyik legjobb szerepjáték

Lézerrel világítottak egy tanuló pilóta szemébe Békéscsabánál

Lézerrel világítottak egy tanuló pilóta szemébe Békéscsabánál