Nagy-Britanniában azt állítják, Magyarországról importálták a madárinfluenza vírusát, Magyarországon pedig azt teszik szóvá, hogy egy zárt övezetté nyilvánított kelet-angliai farmról még a minap is érkezett importáru.

Bernard Matthews egy évi 400 millió fontos forgalmat lebonyolító nemzetközi pulykabirodalom tulajdonosa és uralkodója. A múlt pénteken azonban le kellett mondania tervezett találkozóját egy másik uralkodóval, II. Erzsébet királynővel. Nem volt elég ugyanis, hogy halomra döglöttek Suffolk grófságban a Matthews-féle pulykák, de a szálak már messzebbre, Magyarországra vezettek.

Az első elhullott állatokat még január 30-án és 31-én fedezték fel Holtonban, de február 1-jére számuk már napi ezer fölé emelkedett, 3-án pedig az állat-egészségügyi laboratóriumi vizsgálat megerősítette, az állatok H5N1 vírussal fertőződtek meg. A megbetegedések és a vírus azonosítása között azonban sorsdöntő napok teltek el: a cég saját állatorvosai kezdetben egyszerű Escherichia coli fertőzésnek tulajdonították a járványt. Február 3-ától viszont felpörögtek az események, 48 óra leforgása alatt 200 ezer pulykát ítéltek kényszervágásra Holtonban, miközben az is kiderült, hogy a kelet-angliai madárinfluenza-vírus azonos azzal, amely Magyarországon Szentes környékén, Lapistón pusztított (HVG, 2007. február 3.).

A két helyszín közti összefüggést a világ egyik legnagyobb pulykafeldolgozójaként számon tartott Bernard Matthews maga teremtette meg. Matthews a rendszerváltás után Tarnóy Péter magyar származású brit üzletember segítségével kezdett beruházni Magyarországon, és 1993-ban privatizálta a sárvári pulykafeldolgozót, amelyet SáGa Foods Zrt. néven működtet. A brit lapok - elsősorban is a nyomozásban élen járó The Guardian - valószínűnek tartották, hogy a Bernard Matthews-szóvivők minden olyan nyilatkozata dacára, mely szerint a magyarországi és az angliai telepek között nem volt árumozgás, a fertőzés forrása valahol Magyarországon keresendő. Fel is tárták, hogy a Szentes környéki megbetegedéseket követően az EU-szabályoknak megfelelően elrendelt karanténzónától alig 50 kilométerre fekvő kecskeméti vágóhíd árut szállított a sárvári Bernard Matthews-cégnek. Kiderült, hogy a brit hatóságok által kiadott engedélyek alapján még a Suffolkban kitört madárinfluenza-járványt követő harmadik napon is fogadtak 20 tonnányi pulykahúst a magyar vágóhídról.

A brit környezetvédelmi, élelmiszer-ipari és vidékfejlesztési tárca (DEFRA) szóvivője a múlt szombaton elismerte, hogy a minisztériumnak jogában állt volna leállítani a Magyarországról származó hús importját, de tartott attól, hogy egy EU-tagállammal szemben kimondott brit importtilalom nyomán más tagországok a brit húskivitelt sújtanák hasonló rendelkezéssel. Az elvileg felvetett importkorlátozás joga persze vitatható: az Európai Bizottság nemrégiben éppen a magyar baromfi román piacról történt átmeneti kitiltása ügyében tudatosította, hogy - mivel az unió állat-egészségügyi állandó bizottsága elégségesnek találta a magyar védintézkedéseket - egyik tagállamnak sincs joga leállítani a magyar baromfitermékek bevitelét. A mindmáig teljesen be nem bizonyított "magyar kapcsolatot" készpénznek vevő The Sunday Times február 11-ei száma az elmaradt szankcióval kapcsolatban meg is jegyezte: mindez azt jelentette, hogy a potenciálisan vírusfertőzött hús akadály nélkül haladhatott keresztül a suffolki Bernard Matthews-telep körül az ottani megbetegedések miatt kialakított állat-egészségügyi védőzónán. A DEFRA beismerése után már a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) volt kénytelen akcióba lépni: azt kezdte vizsgálni, kerülhetett-e magyar importból származó feldolgozott pulykatermék a brit szupermarketek polcaira.

Kezd megrendülni ugyanis a vásárlói bizalom Nagy-Britanniában. A nagy hálózatok közül eddig az ASDA számolt be a baromfitermékek 10 százalékos forgalomcsökkenéséről, a Tesco szóvivője csupán annyit közölt, ott is visszaesett a forgalom, éppúgy, mint a Sainsbury's áruházaiban, ám ez utóbbi közleménye szerint ennek az oka a kedvezőtlen, havas időjárás is lehetett, amely elriasztotta a vásárlókat. A bizalmatlanság azt követően erősödött fel, hogy hétfőn Londonban azt hozta nyilvánosságra a DEFRA, azonnali vizsgálatot indít Bognár Lajos magyar főállatorvos-helyettes vasárnap esti nyilatkozata nyomán. Bognár a brit Channel4 televízióban azt közölte, hogy a Bernard Matthews-cég tíz nappal a tilalmi zóna felállítása után sem állította le az exportot, sőt még a múlt csütörtökön is hat teherautónyi áru érkezett a brit karanténzónából Magyarországra. Kedden az is kiderült, hogy ez ráadásul nyers hús volt, ami hordozhatja a vírust. A SáGa pedig azt állítja a szállítmányról, hogy azt elkülönítetten tárolja - mondta a HVG-nek Süth Miklós országos főállatorvos. A keddi The Times felvetette azt a lehetőséget, hogy virslit készítnek az Angliából származó nyers húsból. Miközben madárinfluenza-ügyben a két ország hatóságai a jelek szerint mind buzgóbban mutogatnak egymásra, a brit élelmiszer-ipari szakértők alig győzik nyugtatgatni a közvéleményt, mondván, megfelelő főzéssel a pulykahúsban esetleg meglévő vírusok elpusztulnak, pánikra tehát nincs semmi ok.

Magyarországról nem kerülhetett ki a madárinfluenza vírusával fertőzött baromfi - tart ki hivatalos álláspontja mellett továbbra is a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM). "Elkészült az összefoglaló jelentés arról, hogy az elmúlt év novemberéig visszamenőleg milyen kereskedelmi forgalom zajlott a két ország között. Ezek alapján is állítható, hogy nincs kapcsolat a magyarországi és az angliai madárinfluenzás esetek között" - mondta a HVG-nek hétfőn Dékány András, az FVM szóvivője. A vizsgálati dokumentációt másnap az EU illetékes testületének is elküldte az agrártárca. Ami pedig a brit referencialabor elmúlt három évben tett vizsgálatait illeti, az FVM annak megállapításaira is hivatkozik: az EU területén felbukkant madárinfluenza-vírusok összehasonlítására vonatkozó adatokból kiderül, hogy e vírustörzsek zöme szinte teljesen megegyező, a többitől legnagyobb eltérést mutató törzs is 99,4 százalékos hasonlóságot mutatott. A H5N1 vírus egyébként sem nagyon változik, az 1997-ig visszavezethető, ismert szerkezete alig módosult - mondta a HVG-nek Fodor László, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara járványtani tanszékének vezetője. Szerinte önmagában abból, hogy a magyarországi és az angliai vírustörzs nagymértékben hasonló, nem lehet különösebb következtetéseket levonni. Az esetleges járványtani kapcsolat részletesebb vizsgálata nélkül csak annyi mondható, hogy vagy innen, vagy onnan érkezett a fertőzés, de még valószínűbb, hogy egy közös fertőzési forrás a kiindulópont.

A cáfolatok dacára mindkét irányba történt szállítás, azaz nem zárható ki a fertőzés átadásának lehetősége sem. A közvéleménnyel eddig csak közleményekkel kommunikáló SáGa állítja, hogy sem élő állatot, sem tojást nem exportál a brit anyacég részére. Nyers pulykahúst viszont szállítottak Nagy-Britanniába, ahogyan például Német- és Olaszországba is. A nyers hús lehet vírushordozó, a hőkezelt termékek viszont nem, mivel a madárinfluenza-vírus 60 Celsius-fokon elpusztul. Ha tehát valóban Magyarországról, mégpedig a nyers pulykahússal érkezett a vírus Matthews telepére vagy üzemébe, akkor tényleg aggódhatnak a brit fogyasztók, de nem a fertőzés, hanem saját feldolgozóik higiéniai biztonságát illetően - állítják magyar szakértők. Az kizárható ugyanis, hogy az angolok a pulykatelepre szállították volna a magyar nyers pulykahúst, mivel azt takarmányozásra nem használják. Ha pedig a magyarországi szállítmány továbbfeldolgozásra került a SáGától Matthews angliai üzemébe, s ha netán tényleg ebben volt a vírus, az csak az alapvető higiéniai normák megsértésével juthatott onnan a baromfitelepre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tarlós azt vizsgálná, mi volt Karácsony felelőssége a patkányirtás-tender eredményében

Tarlós azt vizsgálná, mi volt Karácsony felelőssége a patkányirtás-tender eredményében

Havasi szerint "sajtókacsa" a honvédelmi miniszter menesztése

Havasi szerint "sajtókacsa" a honvédelmi miniszter menesztése

Beépítették a bevásárlókocsik közé a szabálytalanul leparkolt autót

Beépítették a bevásárlókocsik közé a szabálytalanul leparkolt autót

Megkezdődött a Móricz Zsigmond tér környékének kiürítése bomba hatástalanítása miatt

Megkezdődött a Móricz Zsigmond tér környékének kiürítése bomba hatástalanítása miatt

Szélcsatornába vitte az Apple az iPhone 11 Prót, látványos lett a végeredmény – videó

Szélcsatornába vitte az Apple az iPhone 11 Prót, látványos lett a végeredmény – videó

Magyarországon buszoznak a legtöbbet az uniós tagállamok közül

Magyarországon buszoznak a legtöbbet az uniós tagállamok közül