Újabb gumiipari beruházót csábított Magyarországra a kereskedelmi diplomácia, ezúttal Indiából - a környezetvédők bánatára.

Csúcstechnológiás hegesztőgépek indiai eladásáról szóló szerződést írt alá 300 ezer euró értékben a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által vezetett üzleti delegáció tagjaként a karcagi Szűcs Kft. ügyvezetője a múlt héten Újdelhiben. Az 1995 óta családi vállalkozásként működő, az utóbbi időben már 16 főt foglalkoztató, évi 80-100 millió forintos forgalmú cég névadó ügyvezetője, Szűcs János eddig hiába próbálkozott az európai piacon, néhány éves romániai jelenléttől eltekintve nem sikerült kilépnie a nemzetközi porondra. Viszont összebarátkozott a budapesti Wesselényi utcai indiai áruház tulajdonosával, és vele szövetkezve, új szerződése alapján a kft forgalmát 2008-ban már biztosan megduplázhatja. Február végén pedig befejeződik a karcagi üzemcsarnok bővítése, amihez már a tartós indiai export reményében kezdett hozzá a tulajdonos.

Kétségtelen, hogy a kormánytagokból és 34 üzletemberből álló delegáció múlt heti indiai útjának eredménylistáján a karcagi cég sikersztorija a legkisebb tétel. Főképp annak tükrében, hogy 330 millió euró értékű beruházással Gyöngyösön létesít üzemet az Apollo Tyres gumiabroncsgyár, amihez különböző jogcímen összesen 27 millió euró támogatást adna a magyar kormány - amennyiben az unió is rábólint (az indiai cégek magyarországi beruházásainak eddigi értékét a gazdasági tárca 300 millió euróra becsüli). A kormányfő szerint a helyszínért versenyző Szlovákiát azzal sikerült lekörözni, hogy Magyarországon már letelepedtek a nagy gumiipari vállalatok, a Michelin, a Bridgestone és a Hankook Tyre. Szlovákiai források szerint ott környezeti aggályok miatt nem talált megfelelő helyszínt a beruházáshoz az Apollo. Az első ütemben kilencszáz, majd további ötszáz főt foglalkoztató üzemben évi 7 millió gumiabroncsot gyártanak, a termelés 2009 végén vagy 2010 elején kezdődik. A Levegő Munkacsoport mindenesetre máris levélben kérte a gazdasági tárca vezetőjét, változtassa meg álláspontját, mert az országnak - úgymond - nem érdeke, hogy már Indiából is ide települjön az alacsony hozzáadott értéket tartalmazó, energia- és nyersanyagigényes, súlyosan környezetszenynyező termelés.

A feldolgozott élelmiszereknek és a gépeknek szinte felmérhetetlen felvevőpiaca India - mondta a HVG-nek Rétfalvi György, az ITD Hungary Zrt. vezérigazgatója. Ám ez egyelőre nem mutatkozik meg a külkereskedelmi forgalomban: 2006-ban a magyar export mindössze 200 millió euró, az import pedig mintegy 210 millió euró volt, és tavaly csupán a behozatal lódult meg. Az évi csaknem 10 százalékos növekedést produkáló indiai gazdaságot mindazonáltal erős tőkekivitel jellemzi, ami már a magyar piacon is érződik. A magyar delegáció látogatására időzítve az indiai Thapar-csoport tulajdonában lévő belga Compton Graves 7 millió euró értékben megvásárolt egy kukoricafeldolgozó üzemet Balmazújvárosban; a cég 2006 nyarán jelent meg Magyarországon a Ganz Transelektro Villamossági Zrt. és a tulajdonában lévő Transverticum Kft. 35 millió euróért történt megvételével, majd augusztusban 750 ezer eurót adott a zöldség- és gyümölcskonzerveket gyártó Dunakiliti Konzervüzem Kft.-ért. Tavaly áprilisban az indiai tulajdonos 5 milliárd forintos beruházással új kukorica- és zöldborsó-feldolgozó üzem megépítéséről döntött. Megháromszorozná magyarországi befektetéseit a globálisan 62 milliárd dollár piaci értéket elért, magát a világ 85 országában 98 cégével képviselő Tata-csoport is, amelynek leányvállalata, a Tata Consultancy Services 2001-ben négyszáz főt foglalkoztató informatikai fejlesztőközpontot alapított a dél-budai Science Parkban.

Az új gyógyszer-gazdaságossági törvényben megfogalmazott árszabályozás - az árverseny kiterjesztése - következtében már Magyarországon is erőteljesen nyomulnak az Európában és az Egyesült Államokban cégfelvásárlásokkal erősítő indiai gyógyszergyártók, amelyek generikus (azaz lejárt szabadalmú, másolható) medicinákra szakosodtak. Az ötödik legnagyobb indiai cég, a Sun Pharma 2005 őszén az egyesült államokbeli Valeant Pharmaceuticals International társaságtól 20 millió dollárért megvásárolta az ICN-Alkaloida tiszavasvári gyárát, amelynek különös értékét az adta, hogy rendelkezett a veszélyes hatóanyagok és készítmények - mint például a morfin - előállítására vonatkozó engedéllyel; itt készül mákgubóból az Európában felhasznált orvosi célú morfin 30 százaléka. A gyár adottságait kihasználva az indiai tulajdonos bővíti a különleges hatóanyagok kikísérletezésével foglalkozó kutatólaboratóriumot. Ugyancsak 2005-ben telepedett meg Magyarországon a szintén generikumokat gyártó Ranbaxy, amely 12 millió forint törzstőkével alapított leányvállalatot.

Visszafelé némiképp nehezebb út vezet a magyar befektetők szempontjából egzotikus indiai piacra, ám megfelelő partnerrel nem járhatatlan: 2004 novemberében 20 millió dollár értékű beruházással, 3,1 millió dollár jegyzett tőkével közös gyártócéget hozott létre a Themis Medicare és a Richter Gedeon Rt. Richter-Themis Medicare (India) Private Ltd. néven, amelyben a magyar vállalkozás 51 százalékos tulajdonrészt birtokol. A Bombaytől 200 kilométerre lévő Vapiban 2006. március óta gyártják a hatóanyagok előállításához szükséges szintetikus intermedier készítményeket, s legkorábban 2009-ben kezdődhet meg a hatóanyagok gyártása - ennek költsége nagyjából a fele a magyarországinak.

SÁGHY ERNA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Teherautó gázolt halálra egy biciklist Gödön

Teherautó gázolt halálra egy biciklist Gödön

Moby szerint egy ideig randiztak Natalie Portmannel, de a színésznő erről mit sem tud

Moby szerint egy ideig randiztak Natalie Portmannel, de a színésznő erről mit sem tud

Frissítse a gépén a Windowst – remek új funkciók jöttek bele, mutatjuk a legjobbakat

Frissítse a gépén a Windowst – remek új funkciók jöttek bele, mutatjuk a legjobbakat

Akkora tömeg van a Mount Everesten, hogy abba egy nap alatt hárman is belehaltak

Akkora tömeg van a Mount Everesten, hogy abba egy nap alatt hárman is belehaltak

Már a Samsung Galaxy S11-ről is suttognak

Már a Samsung Galaxy S11-ről is suttognak

60 ezer tonna szennyezett olajat kaphattunk a Barátság vezetéken

60 ezer tonna szennyezett olajat kaphattunk a Barátság vezetéken