Közösen hívják vissza az FTC által használt ingatlanokra pályázó angol befektetőjelöltet az állami vagyonkezelő, az FTC vezetése és a klub szurkolói. A múlt héten zárult tenderen a pályázó nem adta meg a limitárat.

Érvényes és eredménytelen - a csőd szélén táncoló FTC szurkolóinak többsége e két szó egyidejű használatán rágódott az elmúlt napokban, és nem értette, hogy az Üllői úti 6 plusz 2 hektáros ingatlanra és az FTC Labdarúgó Zrt. részvényeire kiírt, immár ötödször eredménytelenül zárult tender hogyan lehetett érvényes, ha az egyetlen pályázó mégsem nyert. A még a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóság (KVI) által meghirdetett pályázaton az állami tulajdonú, de az FTC által használt területre nettó - áfa nélküli - 3,47 milliárd forintos limitárat szabtak meg, azzal a feltétellel, hogy a pályázat nyertesének további nettó 1,5 milliárd forintot kell fizetnie az FTC-nek az ingatlan használati jogáért, amely 2016-ig az egyesületet illeti meg. Ezeken kívül 800 millió forinthoz jutna a klub a jelenleg másodosztályú labdarúgócsapatot működtető FTC Zrt. részvényeinek fejében, illetve a nyertesnek vállalnia kell, hogy minimum nettó 1,2 milliárd forintért felújítja az FTC-stadiont, és 800 négyzetméternyi irodahelyiséget enged át az egyesületnek. Sikeres pályázat esetén a klubhoz befolyó pénzből fizették volna vissza az egyesület és a futballcég közel 1,8 milliárd forintos adósságát, a fennmaradó 500 millió forint befektetésének hozamaiból pedig a Fradi futballon kívüli szakosztályainak a működését finanszírozták volna.

A fényes Fradi-jövő még közelebbinek tűnt, amikor az éppen megszűnő KVI tavaly december végén érvényesnek minősítette a pályázatot. A klub vezetői már nagyívű terveket szőttek az új stadionról és a futballcsapat megerősítéséről, majd villámcsapásként érte őket a hír, hogy múlt szerdai ülésén a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) eredménytelennek minősítette a pályázatot. Azon az egyetlen, a 400 millió forintos ajánlati biztosítékot is befizető pályázó az Esplanade Real Estate Kft. volt, de mintegy 1 milliárd forinttal kevesebbet ajánlott a limitárnál, ráadásul nem vállalta az FTC Zrt. részvényeinek 800 millió forintos áron történő megvételét, és olyan feltételeket állított fel, amelyeket a kiírás alapján nem tehetett volna meg - indokolta a döntést Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója, aki tagja a héttagú NVT-nek.

Szekrényből kieső csontvázaktól tartott az Esplanade, vagyis az FTC Zrt. átvilágítása után esetleg előkerülő újabb adósságok függvényében csökkentette volna a 800 millió forintos vételárat. Utóbb az Esplanade azt állította, hogy ezt a feltételét még az eredményhirdetés előtt visszavonta, az 1 milliárddal alacsonyabb vételi ajánlatot pedig a KVI-vel egyeztetve tette meg, mivel az állami vagyont értékesítő két sikertelen pályázat után elfogadhatja az eredeti limitár 70 százalékát is. Csakhogy a kiírásban újfent szerepelt a limitár, így az NVT nem mérlegelhetett, el kellett utasítania a pályázatot.

Más kérdés, hogy az ingatlantendert is erős túlzás lenne jogilag minden szempontból körülbástyázottnak tekinteni: a meghirdetett területből egy rész csak telekkönyvileg tartozik az FTC által használt ingatlanokhoz, azaz a meghirdetett 8 hektárnál mintegy fél hektárral kevesebb kerülne valóban a vevő tulajdonába. A rumli abból adódik, hogy a metró és az Üllői úti felüljáró felhúzásakor az építkezések által érintett földrészletek tulajdonjogát nem vezették át a telekkönyvekben. "A befektetőjelölt tud a telekkönyvi rendezetlenségről, ez nem jelent számára problémát" - mondta az ügyről a HVG-nek Rieb György, az FTC elnöke.

A Fradi-drukkereket viszont felbőszítette, hogy az állami vagyon kezelőinek ötödszörre sem sikerült olyan tendert kiírniuk, amely sikerrel zárult volna, és első felindulásukban még szerdán elkezdtek gyülekezni az MNV székháza előtt, majd - tekintettel arra, hogy az ott be nem jelentett tüntetésnek minősült volna - szombatra demonstrációt szerveztek a vagyonkezelőt felügyelő Pénzügyminisztérium épülete elé. A szokás szerint kormányellenes rigmusokba torkolló tüntetésen részt vevő egy-két ezer fradista szószólói az FTC tönkretételének szándékát látják a 2005 novembere óta húzódó, sorra sikertelen pályázatok mögött, amelynek célja szerintük a telek árának leverése, majd annak hazai vállalkozói kézre juttatása. A Fradi-hívők éppen ezért a néhány éve még eretnek gondolatnak számító külföldi tulajdonlásban, azaz az Esplanade mögött álló angol Kevin McCabe visszahívásában látják az egyedül üdvözítő jövőt. Hogy a drukkerek könnyebben megemésszék az általuk "nemzeti kincsnek" tartott FTC "idegen" kézre kerülését, a száz leggazdagabb angol közé sorolt McCabe - az angol másodosztályú Sheffield United futballcsapatának tulajdonosa - már idejekorán bejelentette, hogy sikeres pályázat esetén 30 millió eurót hajlandó a csapatra áldozni. A szurkolók indulatait vélhetően az is gerjeszthette, hogy tisztában vannak vele, amennyiben a futballcég hitelezői elvesztik türelmüket, felszámoltathatják az FTC Zrt.-t, a Fradi pedig még az NB II-es játékjogát is elvesztené.

A sikertelen pályázat hírére McCabe bejelentette, nem érdekli tovább a Fradi, ami pedig nemcsak az FTC-t, de a telket stadionnal és focicsapattal terhelten áruló MNV-t is érzékenyen érintette. Nem is alaptalanul. "A portéka, amit az állam piacra akar vinni, egy olyan mix, amire a piacnak egyáltalán nincs szüksége. Ritka az olyan befektető, aki ingatlanpiacon építésben és bérbeadásban egyaránt aktív, ráadásul van hajlandósága futballcsapatot működtetni" - mondta a HVG-nek Muszbek Mihály, az ingatlanüzletben is működő korábbi fociligaelnök. Szerinte ugyanakkor a kapcsolt áruval, azaz az FTC-vel az állam részben szívességet tesz a Fradinak, mert azzal, hogy bevette az ingatlantenderbe, leértékeli saját földdarabját. Muszbek a pályázati kiírásban szereplő ingatlanárat önmagában reálisnak tartja. A volt ligaelnök leírása szerinti "ritka madár" McCabe elvesztése, egy újabb sikertelen Fradi-tender az eddigieket is felülmúló óriási blama lenne. Vélhetően ez késztette arra Tátrait és Riebet, illetve az Esplanade Kft. igazgatóját, Szász Andrást - aki a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat lehallgatókészülékeinek cseréjére megbízást kapott Nádor '95 Rt.-nek volt a tulajdonosa (HVG, 2005. szeptember 24.) -, hogy közös közleményben szögezzék le: "a pályázat eredménytelensége egyik félnek sem felróható okokból következett be". Ez jelentős enyhülés: az Esplanade egy nappal korábban még jogi lépéseket helyezett kilátásba. Tátrai és Rieb azt is vállalta, hogy közösen próbálják meggyőzni McCabe-et, hogy cége induljon el a várhatóan már szerdán kihirdetendő, valószínűleg meghívásos, tárgyalásos pályázaton.

Bár lapzártánkkor még nem tudható, hogy az NVT valóban már e héten kihirdeti-e az újabb pályázatot, s hogy abban milyen feltételek szerepelnek, nagy meglepetés lenne, ha nem tenné meg, az pedig még nagyobb, ha McCabe cége nem engedne a közös unszolásnak, s nem indulna el ismét a tenderen. Így már az is papírforma lenne, hogy a legutóbbi pályázatban kínált áron is sikeres lesz a tender, az ár leszorítása tehát annak ellenére megtörténik, hogy McCabe nagy sajtóhírverést csapott tervezett befektetésének. Utóbbi miatt többen úgy vélik, McCabe sem komolyabb a korábbi szerencselovagoknál. Ha viszont valóban megveszi a Fradit, egy volt tulajdonossal még le kell ülnie: az FTC Zrt. részvényeiből kettő még mindig a Fotex-vezér Várszegi Gábor kezében van, de ami még inkább zavaró, ő birtokolja az internetes megjelenés, a Fradi-újság és a folyékony termékek, például a Fradi sör és a Fradi whisky jogait is.

KELEMEN ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az erős szél is összedöntheti a Notre-Dame-ot

Az erős szél is összedöntheti a Notre-Dame-ot

Párizsban meglépik, ami Budapesten elképzelhetetlen lenne

Párizsban meglépik, ami Budapesten elképzelhetetlen lenne

DiCaprio lángszóróval támadja a nácikat – itt az új Tarantino-film előzetese

DiCaprio lángszóróval támadja a nácikat – itt az új Tarantino-film előzetese

Hűtőmágneseket osztogatott Lázár János, és még ki is posztolta

Hűtőmágneseket osztogatott Lázár János, és még ki is posztolta

Párosban is kiesett Fucsovics

Párosban is kiesett Fucsovics

Az Örkényhez csatlakozva a Katona József Színház sem ad be pályázatot az NKA-hoz

Az Örkényhez csatlakozva a Katona József Színház sem ad be pályázatot az NKA-hoz