Az álamatőr státusból próbál kitörni az európai elit közelében jegyzett magyar teremfutballsport - egyelőre hiába -, pedig jövőre Magyarországon rendezik a futsal-Európa-bajnokságot.

Lábbal játsszák, sokat és gyorsan kell futni, mégis jók benne a magyarok - a nagypályás futball hazai színvonalára utaló iróniával így lehetne leírni a kézilabdapályán, négy mezőnyjátékossal és egy kapussal, alapvetően a labdarúgás szabályai szerint játszott futsalt. A sportág rövid honi története nemzetközi sikereket is felmutat: a Cső-Montage BFC 2001-ben a futsal Bajnokok Ligájában a hatodik helyezést érte el, tavaly pedig a Gödöllői Bikák csapatát a 43 európai bajnok között a 14. helyre rangsorolták. A nagypályás focinál magasabb nívó a válogatottra is igaz: a csapatnak a február végi gyöngyösi világbajnoki selejtezőn Angliával, Lengyelországgal és Macedóniával egy csoportban is reális esélye van arra, hogy csoportelsőként lépjen tovább a következő körbe. Ráadásul a jövő évi futsal-Európa-bajnokságot Budapesten és Debrecenben rendezik meg.

Igazi lehetőség volna ez a magyarországi futsalosoknak, hogy a világon egyre népszerűbb sportág itthon is fejlődjön. Jelenleg ugyanis egy-egy csapat sorsa csak az azt létrehozó teremfociőrült mecénás pénztárcáján múlik, a klubok finanszírozásába szponzorokat csak elvétve tudnak bevonni, a Magyar Labdarúgó-szövetségtől (MLSZ) pedig gyakorlatilag semmi segítséget sem kapnak. Pedig az MLSZ-en belül létezik futsalbizottság is, igaz, egy volt nagypályás focista, az egykori válogatott csatár, Esterházy Márton vezetésével.

"Az Adidastól 30-50 százalék engedménnyel vásárolhatjuk meg a sportfelszerelést, ezen kívül eddig csak egy-egy alkalmi szponzort tudtunk megnyerni a korábban általunk rendezett Bajnokok Ligája-selejtezőre" - mondta a HVG-nek Gubó János, a Cső-Montage BFC elnöke, aki egyben a névadó vállalkozás tulajdonos-ügyvezetője. A csapat évi 6-8 millió forintos költségvetéséből korábban 2-3 millió forintot vitt el a terembérlet, nemrég viszont Üllőre költöztek - immár Üllő FC Cső Montage néven szerepelnek -, ahol az önkormányzattal kötött egyezség alapján nem kell fizetniük a csarnokért, a rendezőkért és a meccseken kötelezően előírt orvosi jelenlétért, ráadásul egy szponzort is találtak.

A gyökértelenség, a létesítménynélküliség a futsalcsapatok egyik legnagyobb gondja - mondja Pecze Dániel, a Gödöllői Bikák futsalcsapatát működtető Gödöllői Sport Klub elnöke is. Náluk ebből a szempontból szintén változik a helyzet, jövőre már saját, addigra felépülő csarnokukban játszhatnak, amihez az önkormányzat ad területet és pénzt is, illetve magántőke is beszáll a vállalkozásba. Noha a 12 csapatos NB I-ből legalább a vidékiek létesítménygondja nagyjából megoldottnak látszik, az előrelépéshez ez önmagában édeskevés. Nincs speciálisan a futsalra szabott edzőképzés, az amatőr státusban lévő játékosok a nagypályás focicsapatokból érkeznek, vagy a teremfoci mellett ott is játszanak, miközben az európai élcsapatokban hemzsegnek a profi játékosok, sok esetben a honosított, futsalon felnőtt brazil focisták. "Ronaldinho és Robinho futsalalapképzést kapott, ez lenne a hasznos nálunk is a gyereklabdarúgóknál, ebből a nagypályás futball is profitálna" - utalt a Barcelona és a Real Madrid brazil ászaira a futsal.hu szakmai oldalt szerkesztő, jelenleg a Fortuna FT-nél edzősködő Kis János. Az edzőképzés megszervezése az MLSZ feladata lenne, ahogyan a játékvezetők szakirányú képzése is. Utóbbiban éppen múlt vasárnap látszott áttörés, ugyanis a bírók továbbképzésére első alkalommal meghívták a futsalosokat is, bár érdekes módon nem minden csapatot.

A kluboktól beszedett pénzért ez vajmi kevés szolgáltatás az MLSZ-től - vélik a futsalcsapatok vezetői. Az évi nettó 100 ezer forintos - öt év alatt ötszörösére növő - nevezési díjon és a szintén 100 ezer forintos tagsági díjon felül a szövetség előre beszedi a játékvezetői díjakat, valamint játékosonként 3-4 ezer forintot kér el az igazolásokért. "A bajnokságért kaptunk húsz érmet. Szerettünk volna még kettőt, mert két ifijátékosunk is szerepelt néhányszor, amire azt a választ kaptuk az MLSZ-től, hogy megadják az éremkészítő cég címét" - hoz egy jellemző példát az MLSZ hozzáállására Pecze. Az őszi Bajnokok Ligája-selejtező megrendezése utáni költségtérítést sem kapták meg az MLSZ-től, amely arra hivatkozott, hogy az UEFA egy per miatt zárolta a számláját. Közvetlenül az európai szövetség utalt át nekik a 8 millió forintból 5 milliót, ahogyan annak idején a szintén selejtezőtornát rendező Cső-Montage-nak is csak négy hónap elteltével fizette ki az UEFA-tól megkapott pénzt az MLSZ.

Az amatőr státusú játékosok nagy többsége valójában csak álamatőr. A menők költségtérítésként, illetve zsebbe kapnak havi 150-200 ezer, az átlagos futsalosok pedig 50-60 ezer forintot. A kvázi profik emellett alkalmi pénzdíjas tornákon egészítik ki keresetüket. "A sportág amatőr, a bajnokság kiírása is amatőr, az MLSZ mégis úgy kezeli, mintha profi volna" - utalt a szövetség által beszedett pénzekre a most saját nevelésű fiatalokra alapozó Gödöllői Bikák vezetője. Az amatőr státus azt is jelenti, hogy a klubok nem tudnak szerződést kötni labdarúgóikkal, akik aztán - ha mondjuk elfogy a mecénás pénze - mindenféle térítés nélkül állhatnak tovább. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a hat legjobb magyar futsaljátékos és a válogatott szövetségi kapitánya, Kozma Mihály is külföldön profiskodik. Az már annál inkább, hogy a külföld jelen esetben a román bajnokságot, jelesül a Székelyudvarhely csapatát jelenti, ahol főállású teremlabdarúgóként alkalmazzák a magyar légiósokat.

A legutóbbi MLSZ-elnökségi ülésen téma volt a futsal, elhatározták az edzőképzés beindítását, de ennek konkrét időpontja - ahogyan azt Ragadics Ferenc, a futsalbizottság tagja a HVG-nek elmondta - még nem ismert. Létezik koncepció is a futsal felemelésére, ennek lényege a tömegesítés. Az elképzelés szerint úgy lehetne több játékost bevonni a sportágba, ha a jelenlegi, Magyarországon öt mezőnyjátékossal és egy kapussal zajló kispályás focibajnokságokon részt vevő csapatokat köteleznék a futsalszabályok - azaz a 4 + 1-es felállás - szerinti játékra, ez azonban elég reménytelennek tűnik.

Más kérdés, hogy az MLSZ által forszírozott tömegesítés mögött néhányan csupán a beszedhető díjak növelését látják. "Az MLSZ tavaly bevezette, hogy a homokfociban is legyen igazolás és nevezési díj. Ennek az lett az eredménye, hogy míg 2006-ban 140 csapat indult a nyári tornákon, addig tavaly már csak 23" - jelezte a HVG-nek Kis János, mi lehet a következménye a kispályás csapatok futsalosításának.

KELEMEN ZOLTÁN

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Karácsony óta nem találnak egy Angyalföldön eltűnt idős férfit

Karácsony óta nem találnak egy Angyalföldön eltűnt idős férfit

Zamárdi is bejelentkezett a Red Bull Air Race helyszínének

Zamárdi is bejelentkezett a Red Bull Air Race helyszínének

Elutasította az ügyészség az MTVA-ban megrángatott ellenzéki képviselők panaszát

Elutasította az ügyészség az MTVA-ban megrángatott ellenzéki képviselők panaszát

Serena Williams is benézett Meghan Markle babaváró bulijába, aztán együtt vacsoráztak

Serena Williams is benézett Meghan Markle babaváró bulijába, aztán együtt vacsoráztak

A családi vagyonok könnyebb kezelését tárgyalja a parlament

A családi vagyonok könnyebb kezelését tárgyalja a parlament

Lady Gaga felbontotta a jegyességét

Lady Gaga felbontotta a jegyességét