Az előzetes adatok szerint legalább 10 millió forintos mínusszal zárt a magyarországi települések első, hagyományt teremteni hivatott lóversenye.

Jópofa ez az egész, de telivérekkel összeereszteni a félvéreket és az arabokat olyan, mintha 100 méter síkon a sprinterek a magasugrók és a maratonspecialisták ellen versenyeznének - kommentálta a HVG-nek a Nemzeti Vágta sportértékét a Hősök terén vasárnap egy őslovis, annak kapcsán, hogy a magyarországi települések lóversenyeként meghirdetett országimázs-erősítő esemény vasárnapi fő attrakcióját galoppszabályok szerint rendezték meg. "Ezt részben a kényszer szülte, akadt ugyanis olyan nevező település, amely nem tudott volna megfelelő lovat kiállítani, nekik technikai igazgatónk szerzett profikat" - kommentálta Tamás István üzletember, az International Business School rektora, a Nemzeti Vágta elnöke.

Bár a falusi lóversenyek hagyományát huszárjelmezbe csomagolva újjáélesztő, a Geszti Péter és Tamás István által tavaly januárban bejegyeztetett Vágta G.T. Kft. által szervezett eseményre önkormányzatok is nevezhettek, de a 2 millió forintos nevezési díjat más is befizethette egy település nevében, több esetben a versenyzőt is maga a mecénás adta. A székesfővárost például a Budapesti Olimpiai Mozgalom nevezte be, a Young Ambition nevű aktív telivért pedig a tavaly visszavonult Fézer Róbert championzsoké lovagolta. A telivéreiket felajánlókat az is motiválhatta, hogy már a 16 előfutam nyertesei is 1-1 millió forintot kaptak, amely elvileg a benevezőt illeti meg, ám a HVG információi szerint így a versenyló-tulajdonosok is részesedtek az összegből. Akadtak olyan cégek is, amelyek a társadalmi felelősségvállalás jegyében állták egy-egy város cechjét. A Coca-Cola Magyarország Kft. például az 1400 fős üzemének helyet adó Dunaharaszti rajtpénzét fedezte, a látványpékségeiről ismert, hatszáz alföldi dolgozót foglalkoztató Fornetti Kft. pedig (az Univer Zrt.-vel közösen) Kecskemétet és Kiskunfélegyházát indította. A magyar olajipari multi eleinte nem óhajtott egy fillért sem áldozni, ám amikor a Nemzeti Vágta szervezői lehetővé tették határon túli települések indulását is, Csíkszeredát, Gyergyószentmiklóst, Nagyváradot és Révkomáromot a Mol Nyrt. szponzorálta - mondta Molnár-Bánffy Kata, a cég szponzorációs vezetője.

A papírforma szerint végül csupa telivér jutott be a 30 milliós fődíjazású döntőbe, amelyet végül egy valódi profi páros nyert meg: a galoppzsokéként sikeres, 19 éves Suták Vanda és a 7 éves pej telivér Alexander is nyíregyházi illetőségűek - a lovas édesapja, Suták János itt tenyészti lovait -, a város pedig önkormányzati forrásból fedezte a nevezési díjat.

A Hősök terére zarándokolt 25-30 ezer néző mellett a képernyők előtt további közel 900 ezren látták a Nemzeti Vágtát. "Nem döntöttünk Forma-1-es csúcsot, de így is 200 ezerrel többen néztek minket, mint a riválisunk által sugárzott filmet" - summázta a HVG-nek Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója. A Nemzeti Vágta mint vállalkozás azonban minden bizonnyal veszteséggel zár. "Pontos számokat csak egy hónap múlva tudok mondani, de már most is 10 millió forint körüli mínusszal kalkulálunk" - vont gyorsmérleget Tamás István. Az esemény összbüdzséje mintegy 800 millió forint volt, ebből kellett megoldani az előkészítést, a promóciót, a Bajza utcától a Dózsa György útig húzódó, a nevező települések sátraival, vendéglátóhelyekkel szegélyezett, színpadokkal, óriás kivetítőkkel tarkított Andrássy úti Vágta Korzó kialakítását. Önmagában a Hősök terét keretező, speciális talajú, 11 méter széles, a kanyarokban kipárnázott versenypálya, a Városligeti-tó betonplaccán egyszerre kétszáz ló elhelyezésére szolgáló, sátorponyvás mobil bokszokból eszkábált lovasbázis létrehozása, valamint a 2 ezer fős stábbal lebonyolított, hadijátékokkal és fogathajtó-bemutatókkal felturbózott kétnapos esemény 200 millió forintot igényelt.

A nevezési díjakból körülbelül 200 millió forint folyt be, a Raiffeisen Bank és a többi támogató 250 millió forinttal támogatta, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 20 millióval, a kultusztárca pedig 25 millióval tolta meg a Vágtát. "A Mátyás király korát megidéző hadijátékkal részesei lettünk a reneszánsz évnek" - indokolta az utóbbi juttatást Tamás. A mérleg a vendéglátós és egyéb bevételekkel együtt is mínuszos, annak ellenére, hogy a világbajnok fogathajtó testvérpár, Lázár Vilmos és Zoltán önköltségen szállította a helyszínre hatvan kamionnal a speciális granulátumból összeállított, 1500 tonnányi anyagot, amelyből kialakították a kövezeten és a betonon a 6200 négyzetméter összfelületű verseny- és tréningpályákat.

VAJNA TAMÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Érkezik az új Bruce Springsteen-lemez, és itt egy jó kis dal róla

Érkezik az új Bruce Springsteen-lemez, és itt egy jó kis dal róla

László Zsolt: Minimum harminc évbe telik visszaállítani az utóbbi tíz év rombolását

László Zsolt: Minimum harminc évbe telik visszaállítani az utóbbi tíz év rombolását

Pingvinfiókák ezrei fulladtak meg egyetlen éjszaka alatt az Antarktisznál

Pingvinfiókák ezrei fulladtak meg egyetlen éjszaka alatt az Antarktisznál

Felcímkézi a videóit a YouTube, hogy felismerje, ha álhírt lát

Felcímkézi a videóit a YouTube, hogy felismerje, ha álhírt lát

Minden ötödik napra jutott egy halálos munkahelyi baleset Magyarországon

Minden ötödik napra jutott egy halálos munkahelyi baleset Magyarországon

Fluor Tomi írta a káromkodásokat egy francia film szinkronjához

Fluor Tomi írta a káromkodásokat egy francia film szinkronjához