Fásult dolgozók, újabb főigazgató, elmaradt fejlesztések - ez jellemzi ma a főváros legnagyobb költségvetésű kórházát, a Szent Jánost, amelyet két hónapja Pintérné Gönczi Ágnes vezet.

HVG: Amíg ön volt a nyíregyházi kórház főigazgatója, egymás után nyerték el a fejlesztési támogatásokat. Új posztján mire fog pénzt szerezni? Talált-e a fiókokban használható terveket?

P. G. Á.: Tervekben nem volt hiány, ahogy mondani szokás, a padlás is tele van velük. Legalább egy évtizede készül ez a jól megközelíthető, gyönyörű helyen lévő intézmény arra, hogy az állam és a tulajdonos főváros támogatásával modernizálódhasson. Ami egykor jól szolgálta a gyógyulást, a hatalmas park, a madárcsicsergés, az ma 42, nagy területen szétszórt épületet jelent. Bonyolult és költséges logisztikai feladat, miként lehet célba juttatni az üzemeltetéshez szükséges eszközöket - és a betegeket. A korszerű működéshez egy tömbszerűen működő, új épületre volna szükség, amely helyet adna egy jól felszerelt műtőblokknak. Valamennyi szakma itt operálhatna, ide kerülne az intenzív és a sürgősségi ellátás, valamint az utóbbihoz tartozó, magas színvonalú diagnosztika is.

HVG: Ez sok milliárd forintos beruházás lenne, amihez a fővárosnak végre el kellene döntenie, milyennek is képzeli el hosszú távon Budapest egészségügyét.

P. G. Á.: Ez utóbbi valóban nem a főigazgatók hatásköre. Az én megbízatásom is mindenekelőtt arra szól, hogy a kórház folyamatos működését szervezzem meg úgy, hogy a betegellátás az adott társadalombiztosítási finanszírozás mellett a lehető legjobb minőségű legyen. Mivel az észak-budai kerületek és az agglomeráció lakosai, mintegy 450 ezren a Szent János Kórház ellátási körzetéhez tartoznak, 650 ezren pedig a hét minden napján ügyeletes traumatológiánkhoz, a tulajdonosnak valóban döntést kell hoznia a fejlesztési irányról. Ezzel kapcsolatban azt a feladatot kaptam, hogy a tavalyi változásokhoz - az aktívágy-szám csökkentéséhez, valamint a Szent Margit és a Budai Gyermekkórházzal való integrációhoz - igazodóan tegyek javaslatot a jelen állapotok konszolidálására és a középtávú fejlesztési koncepció kialakítására. Persze nem könnyít a helyzeten, hogy az egészségügyi infrastruktúrafejlesztéssel kapcsolatos eddigi uniós pályázatok szinte mindegyikéből ki volt zárva a központi régió, így a főváros is.

HVG: Az egészségügyi reform részeként végrehajtott kapacitáscsökkentés eredeti tervei azzal számoltak, hogy mind a Margit, mind a Budai Gyermekkórház megszűnik. Végül mindkettő megmaradt, de a Szent János telephelyeivé váltak. Szép lassan visszarendeződik az eredeti állapot?

P. G. Á.: Nem erről van szó. El lehet értelmesen osztani a funkciókat úgy, hogy a felesleges párhuzamosságok megszűnjenek. A specializációban látok fantáziát, abban, hogy például a Margit-kórházban összpontosuljon a belgyógyászati típusú rehabilitáció, oda került a Sváb-hegyről a fejlődésneurológia, helyben maradt a vesebetegeket ellátó nefrológiai centrum és a Crohn-betegeket kezelő, országos elismertségnek örvendő osztály. A szakmai logika viszont azt diktálja, hogy a mozgásszervi rehabilitáció maradjon meg a Jánosban, hiszen itt van a traumatológia, az ortopédia, a neurológia, jelentős rehabilitációs igénnyel. Van menedzsmentelképzelés a gyerekkórházi ellátásra is, de erre még nem bólintott rá a főváros. Ugyanakkor időt és pénzt igényel az egymástól eltérő informatikai rendszerű intézmények összekapcsolása, és persze a szakmai és vezetési kultúra egységesítése sem megy máról holnapra.

HVG: Eközben a betegek a zsúfoltságra, a hosszú várakozási időre és a 21. században elvárható komfort hiányára panaszkodnak. Ezekre nem is lesz addig gyógyír, amíg nem készül el az új fejlesztési koncepció?

P. G. Á.: Alapvető változást persze az hozhat, ha lesz egy modern műtéti épülettömb, s ehhez igazítva megújulhatnak az egyéb fekvőbeteg-épületek is. Az ápolás minőségének javítását ettől függetlenül el kell kezdeni. Felmérés készül például a kórtermi bútorzat, a felfekvést megelőző, antidecubitus matracok, az egyszer használatos textíliák iránti igényről. Összeírjuk a javítási szükségleteket: tetők, csatornák, mellékhelyiségek, pincék egyaránt szerepelnek a listán. Magam is mindent szemügyre veszek, így láttam például, hogy némelyik, beázásra alkalmazott tüneti kezelés - a gyakorta elvégzett festés - mit sem ér, ha fölötte a tetőterasz réseibe növények gyökere kapaszkodik, az ereszcsatorna pedig dugig van szeméttel. Nehezebben megoldható gondnak látom a járóbeteg-szakrendelések ügyét. A rendelők ugyanis nem egy helyen, hanem a kórház területén szétszórva működnek, lényegében az osztályokhoz és az ott dolgozó szakemberekhez kihelyezve. Így a rendelések nehezen szervezhetők és még nehezebben ellenőrizhetők. Míg az ágyak kihasználtsága ma már maximális, ugyanez nem mondható el a szakrendelések forgalmáról.

HVG: Reprezentatívnak éppen nem mondható felmérésem szerint egyik-másik osztályon nemcsak az ágyak kényelmetlenek, hanem a dolgozók hangneme és empátiája sem üti meg az elvárható mértéket.

P. G. Á.: Ami kényelmetlen a betegeknek, az a dolgozókat is érinti. A korszerűtlen épületekben több és nehezebb a munka is. Azt látom, hogy a főigazgató-váltások, a fejlesztés máig eldöntetlen ügye sokakat kiábrándulttá-hitetlenné tett. Csak legyintenek: már megint egy új vezető, de semmi sem fog változni! Pedig eltökélt szándékom, hogy javítsak a kórház megítélésén, keresetté tegyem. Szeretném szorosabbra fűzni a kórház kapcsolatait az ellátási területén dolgozó háziorvosokkal és szakorvosokkal, s naprakész információkkal ellátni őket intézményünk szakmai ügyeiről. A tájékoztatást persze nem szűkíteném le erre a körre; saját dolgozóinkat és a potenciális betegeinket is be kell vonni egy állandó eszmecserébe.

GÁTI JÚLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Megalázó vereségbe futott bele a Manchester United

Megalázó vereségbe futott bele a Manchester United

Videó: kemény, ahogy fényes nappal szedik ki a tolvajok a Toyota Priusokból a katalizátorokat

Videó: kemény, ahogy fényes nappal szedik ki a tolvajok a Toyota Priusokból a katalizátorokat

Benyúlt a rácson, hogy megsimogassa a tigrist, majdnem elvesztette a karját

Benyúlt a rácson, hogy megsimogassa a tigrist, majdnem elvesztette a karját

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Felborult az autó, azonnal meghalt a sofőr

Felborult az autó, azonnal meghalt a sofőr