szerző:
HVG

Gyanús körülmények között, nagy adósságot hátrahagyva települt Svájcba az ír ingatlanosmágus, Derek Quinlan. A magyarországi Quinlan-érdekeltségek sorsa is bizonytalanná vált.

„Igencsak kíváncsivá tettek, de várnunk kell. Meglátjuk, mi történik” – óvatoskodott az Irish Independent című napilap érdeklődésére az ingatlanpiaci guruként számon tartott Derek Quinlan egyik ügyfele, arra kérve az újságírót, hadd maradjon inkognitóban. Quinlan július elején jelentette be, hogy nyugdíjba vonul, és a róla elnevezett, általa elnökölt Quinlan Private (QP) befektetési alapot a menedzsmentre bízza. Ezzel kissé meglepte az alap befektetőit, akik a nyár végén ismét ámulatba estek. Quinlan luxusvillája ugyanis lakó nélkül maradt, gyermekei nem kezdték el az iskolát, ő maga pedig közölte, „személyes és adózási okokból” Svájcba költözik. A befektetők ekkor kezdtek igazán aggódni, mivel pontosan tudják, hogy a magánalapok létrehozói azok tevékenységéért Írországban teljes személyes vagyonukkal felelnek, Svájcban viszont nem. Ráadásul a Quinlanhez köthető társaságok a The Sunday Times forrásai szerint több mint 1,5 milliárd fonttal tartoznak ír pénzintézeteknek, a legtöbbel állítólag az állami eszközökkel nemrég kisegített Anglo Irish Banknak.

Az ír gazdasági csoda egyik megtestesítőjeként számon tartott Derek Quinlan húsz éve gründolta ma már 11 milliárd eurós vagyon felett őrködő ingatlanalapját, amelynek befektetői között a legnagyobb brit cégek első számú vezetői mellett olyan hírességek is felbukkannak, mint a legendás rockbanda, a U2 két sztárja, Bono és Edge. Quinlan leghíresebb üzlete a Savoy hotellánc megvásárlása, majd viszonylag gyors és nagy profitot hozó értékesítése volt, a csoport – egyebek mellett – résztulajdonosa a Citigroup európai központjának helyet adó londoni irodaépületnek, a Bank of Ireland székházának, valamint a Yasmin szállodaláncnak is. Kelet-Közép-Európában főleg az amerikai Golub-csoporttal közösen, a prágai központú Quinlan Private Golubon (QPG) keresztül terjeszkedett a QP, de megjelent a régióban önállóan is.

„Derek Quinlan nyugdíjba vonulása, a QP új helyzete semmilyen hatással nincs a magyarországi tervekre” – nyilatkozta a HVG-nek Roger Dunlop, a QPG Közép- és Kelet- Európáért felelős vezetője. Ennek némiképp ellentmond, hogy a QPG budapesti irodájának tevékenységét májusban alaposan szűkítették, majdnem a teljes munkatársi gárdát elbocsátották, a magyarországi igazgatói posztot megszüntették – a néhány nap alatt majdnem teljesen kiürített céget azóta is a prágai központ irányítja. Az átszervezést Roger Dunlop a csoportnak a gazdasági válságra adott általános reakciójaként magyarázta, azt állítván, megfelelő pozícióban vannak ahhoz, hogy a majdan beinduló gazdasági növekedésből fakadó előnyöket kihasználják.

Magyarországon a QPG az egyik legnagyobb budai irodaház, a Buda Square beruházójaként vágott bele a fejlesztésekbe, az irodaházat birtokló projektcég azonban 2008 októbere óta a CIB egyik leányvállalatának tulajdona. A QPG részt vett a pomázi Paradiso Lakópark építésében, és ő kezdte el az angyalföldi Narancsliget lakónegyed felhúzását is, ám ezt immáron az izraeli Sl Group folytatja (a projektet 7,3 millió euró körüli hitel terheli). A QP pedig idegenforgalmi beruházásokra szakosodott a magyar piacon. Leghíresebb befektetése a budapesti Gresham-palota, amelyet több – köztük ciprusi – áttétellel birtokol.

A Gresham a Gresco Befektető és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában van, a társaság ügyvezetője Fejér W. Béla kanadai üzletember kiválása óta Horváth Gábor, aki a QPG Magyarország Kft. egyetlen magyar származású vezetője (az ügyvezetői posztot a cégnél rajta kívül Roger Dunlop is betölti). A Gresham-palotára ráhajtó Gresco érdekében lobbizott a 2002-ben miniszterelnökké választott Medgyessy Péter, még tanácsadóként. Most viszont az ingatlanpiacon már a Gresham eladásáról terjednek a hírek. A QP-nél elismerték, hogy kaptak ajánlatot, de állítják, hogy nem foglalkoztak vele komolyan. Mindazonáltal a palota tulajdoni lapján a CIB Bank és a Banca Commerciale Italiane France 1,3 milliárd forintos, illetve 61 millió eurós jelzálogjoga szerepel.

Partnere a Quinlan a balatoni fejlesztésekre évek óta készülődő magyar SCD-csoportnak is: a 2008 januárjában a két cég 50-50 százalékos részesedésével létrehozott SCD Quinlan Private Balaton Developement SA a tulajdonosa a tóparti beruházások lebonyolítására létrehozott 23 projektcégnek (HVG, 2008. február 6.). Az SCD már korábban bejelentette, hogy a tervezett fejlesztések – szállodák, kempingek, üdülőfalvak, kikötők építésének – megkezdése a banki finanszírozási stop miatt csúszik. Elkán Péter, az SCD kommunikációs igazgatója a Quinlan személyével kapcsolatos aggodalmakra a HVG-nek azt nyilatkozta, partnerüktől hivatalos tájékoztatást kértek az ír sajtóban megjelent hírekről, ám eddig nem kaptak választ.

Leállt a Quinlan egyetlen, most folyó fővárosi fejlesztése. A cég 2008 elején jelentette be, hogy saját szállodaláncával is megjelenik Budapesten, a Yasmin Hotelt az Operához közel tervezte felépíteni. A Lázár utcába álmodott 14 ezer négyzetméteres, 12 szintes, négycsillagos szálló 2010 áprilisában nyílt volna meg. Van olyan, budapesti szobafoglalással foglalkozó honlap, amely még most is a kínálatában tartja a budapesti Yasmint, holott foglalni már nem lehet. Nincs is hová, a szálloda építkezése ugyanis a nyár óta áll. Az épület vázszerkezete csak az utcaszintig készült el, az üres telken senki nem dolgozik, a lezárt utcában egyetlen daru árválkodik. A beruházásra a Quinlan a Swietelskyvel kötött kiviteli szerződést.

A nyáron a Quinlan jelezte, hogy finanszírozási nehézségek miatt le kell állnunk – mondta a HVG-nek Bognár Árpád, a Swietelsky Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Az addig elvégzett munkákkal a megrendelő korrekt módon elszámolt, a folytatásról most zajlanak az egyeztetések. Érdemes volna legalább szerkezetkész állapotig eljuttatni az épületet – tette hozzá Bognár –, a levonulás és az újrakezdés ugyanis meglehetősen drága mulatság. A QP a fejleményeket úgy értékelte, valóban döntöttek a projekt átütemezéséről, ám remélik, hogy újrakezdődhet az építkezés. A telken az Anglo Irish Bank 9,9 millió eurós jelzálogjoga szerepel, és a pénzintézet jelzáloggal terhelte az építésre létrehozott projektcéget, a Quinlan Nominees tulajdonában lévő Hotel Yasmin Budapest Kft.-t is.

VÁRKONYI IVÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Miért hiányzott Meghan Markle a húsvéti miséről?

Miért hiányzott Meghan Markle a húsvéti miséről?

Eladja a Magyar Telekom az összes nyaralóját

Eladja a Magyar Telekom az összes nyaralóját

Ne szomorkodjon a rossz idő miatt, a szomszédban havazik

Ne szomorkodjon a rossz idő miatt, a szomszédban havazik

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet