Magánkézbe került a Kútvölgyi úti kórház ötödik emelete. A területet a Semmelweis Egyetem egy neves professzorának adta bérbe, s az üzlettől jelentős hasznot remél.

Újabb formával gazdagodott a köznyelvben minden különbségtétel nélkül csak kórház-privatizációként emlegetett egészségügyi tőkebevonás. Pedig az árnyalatok felettébb fontosak – derül ki Stubnya Gusztávnak, a Semmelweis Egyetem (SE) stratégiai főigazgatójának szavaiból, aki a HVG-nek hangsúlyozta: a felsőoktatási intézmény nem a Kútvölgyi Klinikai Tömb nőgyógyászati-szülészeti osztályának működtetésére írt ki pályázatot, hanem csupán a feleslegessé vált terület hasznosítására. A majd' öt évtizedig a kiváltságosok és családtagjaik gyógyítását szolgáló budapesti intézmény (lásd Kiváltságosok stafétája című írásunkat), amely 1991 végén került az orvosképző egyetemhez, máig megőrizte a kiemelt ellátást nyújtó kórház hírét.

A Kútvölgyi 2007 előtt még 37 ágyas nőgyógyászati-szülészeti osztályának sorsa a Molnár Lajos egészségügyi miniszter nevéhez fűződő kapacitástörvényben elrendelt ágyszámcsökkentéssel pecsételődött meg. „Valójában már akkor meg kellett volna szüntetni az osztályt, ám az egyetem úgy döntött, hogy összesen tíz ágyhoz tartozó finanszírozás átcsoportosításával megpróbálja ezt a tevékenységet életben tartani. Végül kiderült, hogy így lehetetlen gazdaságosan működtetni” – magyarázta a főigazgató, milyen előzmények után írták ki idén tavasszal a pályázatot. Ebben az SE tíz évre szóló szerződéssel kínálta bérbe a kórház 1200 négyzetméteres ötödik emeletét, havi 3 millió forintért. További feltétel volt a szóban forgó szint teljes körű felújítása, ezenkívül az egyetem még a magánrészleg árbevételéből is legalább ötszázalékos részesedést kért. A kórházi osztályon kívül a járóbeteg-rendelésen is helyet kap majd a magánvállalkozás, az itt ellátott páciensek után fejenként 800 forintos, lényegében névhasználati díjra tartott igényt az egyetem. Egyes hírek szerint három érdeklődő is volt: a Schöpf-Merei Kórház bezárása után magának és csapatának helyet kereső volt intézményigazgató, Garamvölgyi György, a legnagyobb fővárosi magánszülészetet működtető Róbert Károly körúti Egészségügyi Szolgáltató Kft. egyik projektcége, valamint a nyertes Papp Zoltán, aki a cégbíróságon még be sem jegyzett Maternity Kft. résztulajdonosaként utcahosszal nyerte a bérletért folyó versenyfutást.

Az I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika nyugdíjas igazgatója nemcsak az SE berkeiben, hanem a hazai egészségügyben is elismert szaktekintély, nevét összekapcsolják az általa egykor vezetett Baross utcai klinika következetes rendbetételével. A jó szervezőképességével ismertté vált Papp Zoltán neve a hírekben már tavaly tavasszal felbukkant, amikor Nagykovácsiban tervezett egy magánintézményt létrehozni. Tőkéstársai azonban kihátráltak mögüle, mivel a jelenlegi gazdasági helyzetben nem látták biztosítottnak az 1,2 milliárd forintos zöldmezős beruházás megtérülését. „Nehéz elképzelni, hogy a Kútvölgyi magánrészlege rentábilisan működtethető” – vélekedik most is egy neve elhallgatását kérő egészségügyi befektető. A nyertes 400 millió forintos beruházást ígért, 8 százalékos részesedést a fekvőbetegek és fejenként 1000 forintot az ambulancián kezelt páciensek után. Ezt a summát talán 25 ágy megtartása és évi 2500 szülés mellett lehetne kitermelni. Ehhez képest tavaly a fővárosban becslések szerint 1200 szülést vezettek le magánintézményekben, egyebek közt a (Budapesten kívüli, de jórészt fővárosi páciensekből élő) telki magánkórházban, a még működő Schöpf-Mereiben, valamint a Nyírő Gyula Kórháztól bérelt nőgyógyászati részlegben. Utóbbiban 566 kismama szült, átlagosan 250 ezer forintos számlát kifizetve – tudta meg a HVG Szakonyi Tibor igazgatótól. Telkiben 700-800 ezer forintra rúg a számla, ami a Magyarországon élő külföldiek, diplomaták, menedzserek számára még megfizethető, mivel kiadásaikat részben vagy egészében visszakapják saját egészségbiztosítójuktól. A hírek szerint ennél is magasabb árkategóriában indul januártól a Lánchíd pesti lábánál lévő Rose Klinika luxuskörülményeket nyújtó szülészete.

„A szülészeten kívül lesz nőgyógyászat is, de meddőségkezeléssel nem fogunk foglalkozni. Szolgáltatásainkat erős kórházi háttérrel és elfogadható áron szeretnénk nyújtani” – adott egyelőre szűkszavú programot modellértékűnek mondott Kútvölgyi-projektjéről Papp Zoltán. Az átalakuló kórházi osztályon főállásban alkalmazott orvosokat és nővéreket az SE nem akarja elküldeni, ők átmehetnek az egyetem másik két nőgyógyászati klinikájára, ám ha a maradást választják, kénytelenek lesznek közalkalmazotti státusukról lemondani. A páciensek pedig meglehetősen hosszú kifutási időt kaptak: jövő júliusig az átépítési-korszerűsítési munkákkal párhuzamosan még ellátják a tb-finanszírozott betegeket és szülőnőket.

A Kútvölgyi szülészetének bérbeadása csak a nagyközönség számára újdonság, valójában az SE tudatosan erősíti vállalkozási portfólióját. Két és fél éve működik a Semmelweis Kft., amely az egyetem munkatársaival és infrastruktúrájának hasznosításával fizetős szolgáltatásokat nyújt a járóbeteg-ellátásban és a diagnosztikában. A Kútvölgyiben már bérleményként működnek a fogorvosi rendelők, s július végén az SE közbeszerzési eljárásban keresett vállalkozót a reumatológiai és ortopédiai szakrendelő, a gyógytorna és fizioterápia működtetésére. Jóllehet a pályázat a közbeszerzési értesítőből kiolvashatóan augusztusban sikerrel zárult, szerződést végül nem kötöttek, mivel e gyógyító szolgáltatásokért a társadalombiztosítónak elszámolható összeg időközben jelentősen csökkent. Az a szóbeszéd pedig, amely szerint lehetséges forgatókönyv az egész Kútvölgyi úti tömb magánklinikává alakítása, a főigazgató szerint minden alapot nélkülöz, az épületben működő belgyógyászat, sebészet, pszichiátria kiszervezése fel sem merült.

GÁTI JÚLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
200 milliót ad a kormány az iraki jezidiek támogatására

200 milliót ad a kormány az iraki jezidiek támogatására

Újra Magyarországra jön Erdogan

Újra Magyarországra jön Erdogan

Mit keresett Sarkozy egy korrupcióval vádolt izraeli milliárdos oldalán Guineában?

Mit keresett Sarkozy egy korrupcióval vádolt izraeli milliárdos oldalán Guineában?

Dominic Cummings, a véreb, aki meghackelte a brit politikai rendszert

Dominic Cummings, a véreb, aki meghackelte a brit politikai rendszert

Hárman állhatnak bíróság elé Kósz és Petőváry rágalmazása miatt

Hárman állhatnak bíróság elé Kósz és Petőváry rágalmazása miatt

Könnygázzal oszlatták szét a hongkongi tüntetőket

Könnygázzal oszlatták szét a hongkongi tüntetőket