szerző:
HVG

Orosz szakmai és pénzügyi befektetők többségi tulajdonába került a magyarországi Dunaferrt is ellenőrző ukrán Indusztrialnij Szojuz Donbassz. Az ügylet mögött politikai megfontolások is állnak.

Bár az érintettek a január 17-ei ukrajnai elnökválasztásig titokban akarták tartani, a napokban több kijevi lap is megszellőztette, hogy december végén a kulisszák mögött gazdát cserélt az egyik legnagyobb ukrán cég, az Indusztrialnij Szojuz Donbassz (ISZD) 50,01 százalékos részvénycsomagja. A vevők közül csak az oroszországi kohászatban már több mint egy évtizede jelen lévő, jelenleg a Svájcban bejegyzett Carbofer acélkereskedő cég résztulajdonosaként ismert Alekszandr Katunyin nevét hozták nyilvánosságra, a többiekről csak annyit tudni, hogy pénzügyi befektetőként szálltak be az ügyletbe.

HVG
Az Ukrajnán kívül Lengyelországban és az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. révén Magyarországon is jelen lévő holding eddigi tulajdonosai – Szergej Taruta, Vitalij Gajduk és Oleg Mkrtcsan – azt követően kényszerültek rá az állítólag egymilliárd dollárt hozó eladásra, hogy a nehézipart különösen erősen sújtó gazdasági válság miatt kezelhetetlenné vált a 3 milliárd dollárra rúgó rövid lejáratú vállalati adósság, és az ISZD a csőd szélére került. Elemzők szerint a cég eredeti értéke legalább 4,5-5 milliárd dollár volt, ám a felszámolás veszélye miatt nem lehetett jó áron eladni. Az ISZD fő gyengesége, hogy nem volt saját szén- és vasércbányája. Elemzők szerint az új tulajdonos belépésével ez megváltozik, így a cég alapanyag-ellátásának biztonsága jelentősen javulhat.

A Nemzetközi Acélszövetség adatai szerint az ISZD 2008-ban 9,8 millió tonna acélt állított elő, de tavaly legalább 15-20 százalékkal zuhant a termelés. A kohászati üzletág pénzügyi eredményeiről az ISZD nem közölt adatokat, a Vedomosztyi orosz üzleti napilap értesülései szerint azonban a cégcsoport egésze 2009 első kilenc hónapját 1,8 milliárd dolláros forgalom mellett kevesebb mint egymilliós nyereséggel zárta. Az ISZD tulajdonosai már 2007-ben is el akarták adni pakettjük egy részét, ám az Oroszországban élő Aliser Uszmanovval folytatott tárgyalások zsákutcába jutottak. Állítólag a leggazdagabb orosz üzletember, a Chelsea-tulajdonos Roman Abramovics is érdeklődött az ISZD iránt, de egyelőre nem szállt be a cégbe.

A mostani ügyletnek politikai háttere is van. Gajduk a jelenlegi ukrán miniszterelnök és elnökjelölt Julija Timosenko közeli szövetségese, és a HVG kijevi értesülései szerint jó esélye van arra, hogy az ő esetleges győzelme után beüljön a kormányfői székbe. Taruta korábban Viktor Juscsenko államfővel barátkozott, a közelmúltban azonban ő is átállt Timosenko oldalára. Valószínű, hogy az ISZD eladásából befolyt összeg egy részével az oligarchák Timosenko választási kampányát támogatják majd.

HVG
Tarutának, aki Mkrtcsannal együtt résztulajdonos maradt az ISZD-ben, mindenképpen szüksége van az erős politikai szövetségesre, hiszen fő üzleti versenytársa, Rinat Ahmetov – Ukrajna leggazdagabb polgára – Timosenko legfőbb választási ellenfele, Viktor Janukovics volt kormányfő mögött áll. Az sem véletlen, hogy az ügyletet az a Vnyesekonombank finanszírozta, amelynek felügyelőbizottságát Vlagyimir Putyin orosz kormányfő vezeti, aki állítólag Timosenkót látná szívesebben Ukrajna élén.

Dunaújvárosban jól zártak a Donbassz-szelepek, a vasmű dolgozói csak annyit érzékeltek, hogy a beruházásoknál, üzemvitelnél segédkező ukrán műszaki szakemberek szerződését karácsony előtt felmondták. A szakszervezetek az anyacég eladásáról szóló hírekre úgy reagáltak, hogy az ukrán tulaj regnálása alatt már többször is szárnyra keltek hasonlók. Kálmán András polgármester volt az első, aki az akvizíciós megállapodást megerősítette, de ő a Dunaferr-ügyekben jól értesült helyi hírportálnak nyilatkozva még a Szeversztalt tudta befutónak.

Bármekkora gondjai voltak is az ISZD-nek Ukrajnában, a Dunaferr a 2004-es privatizáció óta szárnyalt, egészen a válság kitöréséig. Igaz, a hegymenet egybeesett a globális acélipari konjunktúrával, mindenesetre az árbevétel 2005 és 2008 között 255 milliárdról 355 milliárd forintra nőtt, s a vasmű összesen 120 milliárd forint adózás előtti nyereséget produkált, holott korábban, állami kézben csak veszteségeket halmozott. Közben grandiózus fejlesztésbe kezdett az ukrán tulajdonos: 2008 végéig csaknem 550 millió eurót fordított beruházásra, kétszer többet, mint amennyit a privatizációs kontraktusban vállalt. A tavalyi eredményről hivatalos adatokat még nem közölt a Dunaferr, de az nem lehet messze a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés összegzésétől. E szerint a tagvállalatok acéltermelése az egy évvel korábbi 2,1 millióról 1,4 millió tonnára esett, árbevételük megfeleződött, és összesen 30 milliárd forint mínusszal zártak. Ha ez nem varrható is teljes egészében a Dunaferr nyakába, a magyar termelés bő 90 százalékát Dunaújváros adja, miután a diósgyőri DAM tavaly egyáltalán nem, az Ózdi Acélművek pedig csak szakaszosan működött. Ilyen körülmények között megtorpant a Dunaferr-beruházás is, amely a 2 millió tonnás kapacitást 3-3,2 millió tonnára tervezte felfuttatni.

Acélipari berkekben azonban úgy tartják, később akár Donbassz-tempóban folytatódhat a dunaújvárosi cég kapacitásnövelése. Az orosz tulajdonú Carbofernek ugyanis uniós feldolgozóipari egységekre van szüksége, mivel orosz üzemeiből származó feldolgozott acéltermékeinek az EU-ba irányuló exportját kvóta korlátozza. Az unión belül készült termékkel, így például a Dunaújvárosban hengerelt árukkal viszont korlátozás nélkül kereskedhet. Szakértők az általa előállított hengerelt áru egyedisége miatt is jó esélyt adnak a Dunaferrnek. Mindenképpen tőkeerős tulajdonosra van azonban szüksége az ISZD magyarországi leányvállalatának, hiszen az ágazatnak az a legnagyobb gondja, hogy Európa-szerte harmadával csökkent a felhasználás, emiatt a termelés finanszírozása megoldatlan.

A magyar államnak nincs már beleszólása a Dunaferr sorsába, mivel az öt évre szóló privatizációs szerződés 2009 végén lejárt. A privatizációs szervezet korábban sem gördített akadályt a tulajdonosváltás elé, amikor a Dunaferr részvénycsomagja a Donbassz két offshore cége között cserélt gazdát (HVG, 2007. május 19.); a liechtensteini Vaduzban bejegyzett Kundax AG továbbadta a pakettet a ciprusi Steelhold Ltd.-nek. Várhatóan nem is marad elvarrandó ügy, legalábbis a 2008. év végéig a Donbassz a privatizációs szerződésben vállalt minden feltételt túlteljesített. A már említett beruházásokon túl az elvárt 7005 helyett csaknem 8500 dolgozót foglalkoztatott még tavaly, az első félév végén is, a dunaújvárosi kistérségben munkahelyteremtő fejlesztésekre pedig az előírt összeg több mint dupláját, 8,7 millió eurót költött. Már csak az utolsó három hónapos időszak áttekintése van hátra, azt könyvvizsgálói ellenőrzés után hagyja majd jóvá a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. – de az ügyet közelről ismerők szerint az eddigi túlteljesítések ismeretében ez már csak formális lesz.

NÉMETH ANDRÁS, VITÉZ F. IBOLYA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Különösen odafigyelnek a rendőrök a héten a vezetés közben mobilozókra

Különösen odafigyelnek a rendőrök a héten a vezetés közben mobilozókra

Újabb információ került elő Trump főbírójának zaklatásai ügyeiről

Újabb információ került elő Trump főbírójának zaklatásai ügyeiről

Megkezdődött a Móricz Zsigmond tér környékének kiürítése bomba hatástalanítása miatt

Megkezdődött a Móricz Zsigmond tér környékének kiürítése bomba hatástalanítása miatt

Hiába a napsütés, elkezdődött a fűtési szezon Budapesten

Hiába a napsütés, elkezdődött a fűtési szezon Budapesten

Az ellenzéki összefogásmantra jövője a tét az önkormányzati választásokon

Az ellenzéki összefogásmantra jövője a tét az önkormányzati választásokon

Újabb erdőtüzek keletkeztek Görögországban, a legjelentősebb Athén közelében

Újabb erdőtüzek keletkeztek Görögországban, a legjelentősebb Athén közelében