szerző:
G. Tóth Ilda

A térség gazdaságának élénkülését várják a helyi vállalkozások a múlt péntek óta jegyezhető soproni kékfranktól.

 

©

„Amikor nincs pénzünk, gondoljunk arra, hogy egész pénzrendszerünk van” – bátorította a vállalkozókat a soproni kékfrank váltására Varga István, a helyi pénz atyja múlt pénteken, a Ha Mi Összefogunk Európai Szövetkezet közgyűlésén. A tavaly szeptemberben alapított szövetkezet a napokban kezdte meg a kékfrank forgalmazását. Az induláskor csaknem 150 elfogadóhely várja általában 5–10 százalékos kedvezménnyel a pénzhelyettesítő papírutalvánnyal fizetni kívánókat. Az alapítók szerint egy éven belül legalább ötszázra kellene növelni az elfogadóhelyek számát ahhoz, hogy a rendszer stabilan működhessen. Leginkább beszállító partnerek bevonására van szükség, egyelőre könnyen megeshet ugyanis, hogy a jelenleg túlreprezentált végfelhasználók – mivel továbbadni képtelenek – miután megkapták, azonnal visszaváltják majd a Ha Mi-féle kékfrankot. A „hamisok” mindenesetre ambiciózusak: azzal számolnak, hogy a komplementer pénz hosszú távon a helyi gazdaság pénzforgalmának 15-20 százalékát lesz képes kiváltani; ez pedig milliárdos nagyságrend.

A Magyarországon pillanatnyilag egyedülálló – mellesleg a Jobbik által országszerte követendőnek tartott – konstrukció lényege, hogy a pénz virtuálisan megkettőződik. A kékfrankra átváltott forintösszeget a szövetkezet a kiválasztott pénzintézetnél – a Rajkai Takarékszövetkezetnél – elhelyezi betétként, ez utóbbi pedig a jegybanki alapkamattal megegyező kamatot fizet utána, miközben a lekötött összegnek megfelelő értékű kékfrank kerül forgalomba. Senkinek nem áll érdekében azt felhalmozni, így gyorsabban mozoghat, mint a pénz – hangsúlyozzák a helyipénz-hívők. A különböző szolgáltatásokat tehát jó eséllyel egymástól rendelik meg a szövetkezet tagjai, vagyis a Sopron környéki cégek egyre több megrendeléshez jutnak – így a gazdaságélénkítésről szóló jóslat.

Minden tagnak legalább egy, legfeljebb negyven darab száz euró értékű részjegyet kell vennie a szabályok szerint. A betét kamatából a szövetkezet némi vagyonra tesz szert, ami az első időkben – mint Perkovátz Tamás, a szövetkezet elnöke, helyi étterem-tulajdonos a HVG-nek a közgyűlés után kifejtette – „a rendszer felépítésére szolgál. Ám nem az a cél, hogy a szövetkezeten belül keletkezzen a nyereség, annak előbb-utóbb a tagoknál kellene lecsapódnia.” Perkovátz szerint további előny, hogy a partnerpénzintézet hitelkihelyezési potenciálja javul. (A rendszer kritikusai mellesleg ezt tartják a kékfrank egyedüli gyümölcsének.)

Még homályos azonban, hogyan szabják majd meg a visszaosztás arányát. „Amíg csak kvázi készpénzként forog a kékfrank, követhetetlen, hogy egy-egy tag mennyi ideig használja” – ismerte el a HVG-nek az új pénz kezdeti hiányosságát Pirger Károly, az igazgatóság tagja. „Hamarosan számlautalványként is elindul a kékfrank, akkor majd pontosan meg lehet nézni, kinek a számláján mekkora összeg van, és az után kaphat vissza a befizetéséből” – jelezte Perkovátz a lehetséges megoldást. Ez utóbbira azonban még jócskán várniuk kell a tagoknak. A Rajkai Takarékszövetkezet elnöke, Nusser Györgyné, az ehhez szükséges szoftver elkészítése után nagyjából egy év múlva látja reálisnak a kékfrank elektronikus változatának bevezetését. A jegybank szerint nem egyértelmű az sem, hogy a kékfrankutalvány elektronikus forgalmazásához szükséges-e a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélye. Annyi biztos, hogy ilyet – mint Binder István PSZÁF-szóvivő a HVG-nek elmondta – egyelőre nem kért a szövetkezet. A hitelintézeti törvény szerint a papíralapú utalvánnyal való fizetés nem minősül pénzforgalmi szolgáltatásnak (e paragrafus tavaly november 1-jén, az uniós jogharmonizáció keretében került a jogszabályba), ám ha elektronikusan is megjelenik az utalvány, a PSZÁF hatásköre eldönteni, hogy a konstrukció értelmezhető-e a szolgáltatók korlátozott körű hálózatában használt fizetőeszközként. Amennyiben több ennél, engedély szükséges hozzá, mégpedig az MNB előzetes állásfoglalását követően.

A nem teljesen egyértelmű jogi meghatározás a kiegészítő pénzek bevezetésén gondolkodókat is elbizonytalanította. Legalábbis erre utal, hogy az MNB-hez számos ezzel kapcsolatos állásfoglalás-kérés érkezett, ám ezekből a tervezett pénzhelyettesítőkből a mai napig egy sem vált valóra. A jelenleg működő hazai példák pedig – a soproni kékfrankkal szemben – olyan pénzhelyettesítők, amelyek mögött nincsen forintletét. Az Értékmegőrző Üzleti Hálózat (ÉrMe) bankója például leginkább a kedvezményre jogosító kuponokhoz hasonlít, annyi különbséggel, hogy az elfogadó újra felhasználhatja azt egy másik üzletben. A keresztény szemléletű, etikus üzleti magatartást hirdető szervezet által kiépített elfogadóhálózathoz ma 74 cég tartozik, amelyek az előírás szerint minimum 10 százalékos kedvezményt adnak a bankótulajdonosoknak. Míg a kékfrankot és a bankót egy-egy üzleti közösség használja, a piliscsabai koronát a környéken élő lokálpatrióták találták ki. A korona virtuális pénz, valójában egy csereklub elszámolási eszköze, egyszersmind sajátos fogyasztásösztönzője, mivel a felhasználatlan egységek havonta elveszítik értékük egy százalékát.

G. TÓTH ILDA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Magyar gazdaság

Értéktartás

A világszerte forgalomban lévő mintegy 2500-féle helyi pénz jelentős részének sajátossága, hogy idővel veszít...

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Harminc év börtönt kapott a bolgár újságírógyilkos

Harminc év börtönt kapott a bolgár újságírógyilkos

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát

A bencés szerzetesek is megtippelték, ki éli túl a Trónok harcát

Lovász László: Sajnos voltak kutatók, akik elmentek

Lovász László: Sajnos voltak kutatók, akik elmentek

Medián: Esik a politikusok népszerűsége, Puzsér negatív rekordot döntött

Medián: Esik a politikusok népszerűsége, Puzsér negatív rekordot döntött

Borús, esős napunk lesz

Borús, esős napunk lesz