Öt év alatt megtízszereződött a magukat wellnesshotelként hirdető magyarországi szállodák száma. Igény is van a szolgáltatásaikra, ám a mind élesebb versenyben szakértők szerint csak azok maradhatnak talpon közülük, amelyek valami egyedit is kínálnak.

Gyertyafényes aroma-, illetve holt-tengeri sófürdő, bazaltköves masszázs, testledörzsölés, életmód-tanácsadás, reformkonyha, fitneszklub - íme néhány ajánlat a wellnesshotelek szolgáltatásainak széles skálájából. A három-négy napos "wellnesscsomagokat" ajánló szállodákba már most alig lehet szobát foglalni a következő - május közepi, pünkösdi - hosszú hétvégére. "A mai rohanó világban egyre nagyobb az igény a néhány napos kikapcsolódást, ellazulást, kényeztetést ígérő programok iránt" - magyarázza a nagy keresletet a HVG-nek Balázs Attila, a Magyarország összes wellnesshotelét a "portfóliójában" tudó Wellness Travel Kft. utazási iroda ügyvezető igazgatója. Egyre többen választanak egyetlen hosszabb nyaralás helyett évi több nyújtott hétvégés pihenést; az iroda statisztikái szerint elsősorban a 25-50 éves nők, valamint a "fehérgallérosok" vágynak a stresszes hétköznapok után némi kikapcsolódásra. "Az idősebbek még ma is inkább az egyhetes gyógykúrákat választják" - jelzi a különbséget Balázs.

Az első wellnesshotelek az 1990-es évek végén jelentek meg a hazai piacon, 1999-ben még mindössze négy ház - a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszálló, valamint a hévízi Rogner Hotel Lotus Therme, Európa Fit és Hotel Carbona - tűzte zászlajára az új jelszót. Azóta több mint tízszeresére nőtt az egészségmegőrző programokat kínáló szállodák száma: 2005-re meghaladta az ötvenet. Miközben Nyugat-Európában már az elmúlt évtizedben is egyre több hotel bővítette kínálatát egészségmegőrző szolgáltatásokkal, Magyarországon sokáig a gyógyszállóké volt az egyetlen recept a vendéglátás és az egészség vegyítésére. A komplex egészségmegőrző programot jelentő wellness nem feltétlenül kötődik gyógyvízhez, bár a víz gyógyító erejét is felhasználja az ősi keleti módszerek - például a különféle masszázsok - mellett, eközben figyel a lélek "karbantartására" is, és egyre nagyobb szerepet juttat az egészséges táplálkozásnak. "A wellness több a fitnesznél is: nem sport, hanem életformaminta" - szögezi le Balázs.

Különösen vidéken éles a verseny a rohamosan elszaporodott wellnesshotelek között. "A vidéki repülőterek kiépítése további lendületet adhat a fővárostól távolabbi szállodák fejlődésének" - prognosztizálja a külföldi kuncsaftok számának emelkedését Mráz Zoltán, a budapesti Hotel Liget Rt. vezérigazgatója. De hazai vendégekben sincs hiány: miközben a szállodások tapasztalata szerint egyre szélesebb réteg engedheti meg magának a hétvégenként legalább 18 ezer forintért mért, de a "jobb helyeken" 100 ezer forintnál is drágább ellazulást, megjelentek a piacon az egészségpénztárak, amelyek akár 100 százalék erejéig is hajlandók finanszírozni tagjaik wellnesshotelszámláját.

Az áttörést egy 2003. év végi kormányrendelet hozta meg, amely - egyebek között - az "egészségügyi üdüléssel" is kibővítette a pénztártagok által elszámolható szolgáltatások körét. A 43 ezres taglétszámú Tempo Egészségpénztár például ötszáznál több hazai szálláshellyel kötött szerződést - persze nem csupán wellness és gyógy minősítésűekkel -, és tagjai tavaly már 600 millió forintot meghaladó összeget fordítottak üdülésre az egy évvel korábbi 356 millió forinttal szemben. "A pénztárakba belépők az első egy-két évben jellemzően a »tűzoltó jellegű«, gyógyító szolgáltatásokkal élnek, és csak a harmadik-negyedik évben kezdenek jelentősebb összegeket költeni üdülésre" - tipologizálja a tagok viselkedését Busa Klára, a Tempo elnöke. Busa szerint ugyanakkor némileg visszafogja a belföldi turizmust, hogy a 2003. decemberi kormányrendelet fejenként 150 ezer forintban maximálta a támogatás formájában évente megtéríthető üdülési költséget (ha valaki a családtagjait vagy a barátait is magával viszi, 210 ezer forint a plafon).

Kényszernek nevezte a wellnesst a szállodák számára Baranyai György, a Magyar Szállodaszövetség wellness-szekciójának vezetője, aki szerint ma már egyszerűen nem szabad megépíteni egy szállodát wellnessrészleg nélkül. Míg 10-15 évvel ezelőtt elég volt egy fedett uszoda, ma e mellé komoly szolgáltatási csokrot is kell adni, hogy meg tudják tölteni a házat. "Ahhoz, hogy a vendég több éjszakára maradjon, valami pluszt kell nyújtani" - szögezte le Baranyai. Míg a gyógyszállókban egy-két hétig is maradnak a gyógyulni kívánó vendégek, azok a hotelek, amelyek nem gyógyvízre épültek, az elmúlt években sorra szolgáltatásaik bővítésére kényszerültek. A már a piacon lévő szállodáknak több százmillió forintjukba kerül a wellnessrészleg kialakítása, ám e befektetés megtérülése egyáltalán nem garantált. "Olyan nagy a kínálat a hazai piacon, hogy akkor sem lehet sokkal többet kérni egy szobáért, ha ahhoz extraszolgáltatások is járnak" - véli Baranyai.

Sokáig nem volt szabály arra, mely szállodák írhatják ki cégérükre a wellness szót. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2003. évi osztályba sorolási rendelete - a Magyar Wellnesstársaság (MWT) javaslata alapján - bizonyos fokig rendet teremtett azzal, hogy rögzítette a kritériumokat. Eszerint csak az a hotel hirdetheti magát wellness-szállodaként, amely legalább egy medencével rendelkezik - legyen az élmény- vagy pezsgőfürdő, gyermekmedence vagy uszoda -, emellett minimum kétféle szaunája vagy gőzfürdője van, négyféle szépségápolási szolgáltatást, hatféle masszázst, négyféle szabadidős sportolási vagy keleti mozgásprogramot kínál, továbbá rendelkezik fitneszteremmel és kardiogépekkel is. Ezen belül szinte végtelen a lehetőségek tárháza: a hőgyészi Gróf Apponyi Kastélyszálló például pakolásos balneoterápiát, a siófoki Residence Wellnesshotel az anyagcserét és a vérkeringést stimuláló Kneipp-taposót, a margitszigeti Thermál Hotel forró gurigás lazító hátkezelést, a röjtökmuzsaji Szidónia pedig hőterápiás kerámiaágyat és teabárt is kínál wellnesscsomagjában.

A szakma nagy sajnálatára azonban arra már nem tér ki a rendelet, milyen szankciókat lehet alkalmazni, ha egy szálloda jogosulatlanul teszi ki a wellness táblát. Az MWT ezért egy minőségbiztosítási rendszeren dolgozik, és a tervek szerint még az idén szeretnék bevezetni a wellness védjegyet. "A keményen dolgozók árait letörhetik az egyetlen szaunával vagy medencével rendelkezők, ha ők is wellnessként hirdetik magukat" - mondta Móricz Szilvia, a hévízi Hotel Carbona marketingigazgatója, az MWT bizottságvezetője.

"Ha a kínálat ilyen ütemben nő tovább, hosszú távon csak az igazán különleges, egyedi szolgáltatásokat nyújtó szállodák maradhatnak talpon" - jósolja Mike Wallace, a Danubius Szálloda és Gyógyfürdő Rt. gyógy- és fitneszrészlegért felelős vezetője, aki szerint a legújabb nyugati trend a kozmetikai szolgáltatások szélesítése. Ezt követve alakította ki tavaly a szállodalánc az első szépségszalonját a soproni Bio-Sport Hotel Lövérben, ahol elsősorban természetes anyagokat, gyógynövényeket és tengeri kivonatokat használnak a vendégek széppé varázsolásához. A soproni után idén áprilisban a hévízi Termál Hotelben is kozmetikai részleget nyit a Danubius, egy-két éven belül pedig mind a nyolc termálszállodájában bevezeti ezt a szolgáltatást. A másik tervük, hogy még az idén minden termálhotelben elkezdik a természetes alapanyagú kozmetikai szerek árusítását, mégpedig nem kis ambícióval. "Nagy-Britanniában a kereskedelem hozza a szállodai wellnessrészlegek bevételének 25 százalékát" - mutatott rá Wallace. "A természetes anyagokra és a hagyományos módszerekre fokuszálunk, mivel Nyugat-Európában nincsenek például iszapkezelések" - árult el egy keveset Wallace a Danubius üzletpolitikájából.

G. TÓTH ILDA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ellenzéki polgármesterjelölt lett az apa, akinek a fiát egy hitleres paródiavideó miatt hurcolták meg

Ellenzéki polgármesterjelölt lett az apa, akinek a fiát egy hitleres paródiavideó miatt hurcolták meg

Kajak-kenu-vb: a női kenu kettes ezüst-, Kozák Danuta kajak egyesben bronzérmes

Kajak-kenu-vb: a női kenu kettes ezüst-, Kozák Danuta kajak egyesben bronzérmes

Totális bukás lett Budapesten a műanyagmentes július

Totális bukás lett Budapesten a műanyagmentes július

Néha akár a több kilométerre becsapódó villámcsapás is életveszélyes lehet

Néha akár a több kilométerre becsapódó villámcsapás is életveszélyes lehet

Csaknem 320 ezer ajánlóívet adtak ki a választási irodák az első nap

Csaknem 320 ezer ajánlóívet adtak ki a választási irodák az első nap

Kunetz a Honvédkórházban meghalt betegről: Komoly rendszerhibák vannak

Kunetz a Honvédkórházban meghalt betegről: Komoly rendszerhibák vannak