Hagyományos nevükre rácáfolva az úgynevezett menedzserbetegségek - keringési, emésztőszervi és vérnyomásproblémák, meg persze a sokat emlegetett stressz - immár nem elsősorban a csúcson lévőket, hanem az egészségükre, anyagi helyzetük miatt, főnökeiknél kevesebbet áldozó középvezetőket támadják.

"A fiatalodó magyar topmenedzser-garnitúra mindinkább egészségtudatosan él, rendszeresen jár szűrővizsgálatokra, sportol - teniszezik, kocog, esetleg az éppen divatos squasht űzi -, akadnak, akik wellness-szalonba járnak, másoknak a könnyűbúvárkodás vagy a hőlégballonozás jelenti az aktív pihenést. A lényeg a napi gondok utáni ellazulás, a test átmozgatása, a lélek relaxációja. Az egyre elterjedtebb egészségpénztárak nemcsak az uszodabérletet, de akár azt is finanszírozhatják, hogy a topmenedzser valamilyen sícuccot vásároljon magának" - foglalja össze tapasztalatait Pohl Ödön, a mintegy 150 céggel kapcsolatban álló Med Service Egészségügyi Szolgáltató és Menedzser Kft. ügyvezető igazgatója. Pohl egyúttal arra az új keletű jelenségre is rávilágít, hogy miközben a csúcsvezetők a pozíciójukhoz méltó előrelátással igyekeznek ügyelni az egészségükre, a hagyományos terminológiával menedzserbetegségeknek titulált keringési rendellenességek, emésztőrendszeri nyavalyák, magas vérnyomás, cukorbaj és stressz új terepen támadnak: egyre lejjebb szivárognak a vállalati hierarchiában, és mindinkább középvezetői betegségekké válnak. A munka dandárját végző középmenedzsereket ugyanis sok helyen nem védi a - többnyire a cégek által finanszírozott - rendszeres menedzserszűrés, viszont éppen ők vannak a legrosszabb pszichés helyzetben, mivel folyamatos ütközőszerepet töltenek be a felső vezetés és a beosztottak között.

Értelmetlen fogalom a menedzserbetegség - vonják le a gyors konklúziót egyes szakemberek, mondván, a keringési és szívbetegségek, az infarktus vagy az agyérgörcs mindenkit fenyegetnek, aki ki van téve az olyan rizikófaktoroknak, mint a helytelen táplálkozás, a túlságosan magas koleszterinszint, a rendszeres dohányzás és a folyamatos ülőmunkából adódó mozgáshiányos életmód. A munkamániás, szüntelenül elfoglalt "A típusú személyiség" a fenti kockázati tényezők nélkül is könnyen kaphat életveszélyes szívkoszorúér-betegséget, infarktust vagy éppen stroke-ot - állítja viszont Valló Ágnes belgyógyász, aki mindezért elsősorban a végtelen stresszt, az állandó lelki terhelést, a folyamatos döntési kényszert okolja. Önmagában a stressz persze nem kiáltható ki bűnösnek, hiszen van jótékonyan ható válfaja is, ami cselekvésre ösztökél, s ezzel segít a problémák megoldásában. Negatív típusa viszont betegít; ezt igyekezni kell mielőbb oldani és kezelni.

A legveszélyeztetettebb középvezetői réteg - állítják a szakértők - manapság leginkább az emésztőrendszeri betegségek valamelyikében szenved. Ha az illető férfi, akkor a fekély- vagy a refluxbetegség (amikor a nyitott gyomorszáj miatt a gyomortartalom állandóan visszakerül a nyelőcsőbe) okozza panaszainak zömét, a női vezetők többsége pedig a Magyarországon hovatovább népbetegséggé váló irritábilis bél szindrómának (ibs), a belek beteges érzékenységének az áldozata. A legújabb felmérések szerint a magyar lakosság 10-15 százaléka panaszkodik rendszeresen az ominózus ibs-re jellemző puffadásra, görcsökre, hasi fájdalmakra, a székrekedés és a heves hasmenés szüntelen váltakozására. A tapasztalatok ugyanakkor azt jelzik, hogy az ibs-ben szenvedők nemigen keresnek fel orvost panaszaikkal, inkább együtt élnek az életüket megkeserítő fájdalmakkal, pedig a betegség komolyabb szövődményekkel is járhat.

Az általános népegészségügyi szűréseket mind több cégnél egészítik ki a vállalatok által finanszírozott, általában évente ismétlődő, személyenként akár 50 ezer forintba is belekerülő speciális menedzserszűrésekkel. Ezek során elsősorban az értékesnek tartott főnök vércukrát, vérzsírjainak értékét, húgysavát és koleszterinszintjét mérik, de akár a hepatitis-B-fertőzés szűrésére is kiterjedő alapos laborvizsgálattal, terheléses EKG-val, egyéb kardiológiai és hasi ultrahangvizsgálattal vagy szemészeti, illetve fül-orr-gége-ellenőrzéssel is bővíthető a lista, esetleg a légzésfunkció mérésével, stroke- és prosztataszűréssel kombinálva. A topmenedzserek közül egyre többen nem is Magyarországon végeztetik el az ilyen állapotfelmérést, hanem kijárnak Bécsbe, Grazba vagy éppen Londonba, ahol 24 óra alatt tüzetesen kivizsgálják őket - informálta a HVG-t a magyarországi szűrésekben jártas Varjassy Péter belgyógyász szakorvos. Pszichés állapota "bevizsgáltatásától" viszont még mindig ódzkodik a legtöbb magyar menedzser - ellentétben például az amerikai kollégákkal -, talán mert fél szembesülni saját személyiségével, vagy mert attól tart, hogy ha gyógyulásához, akár csupán a stressz oldásához pszichoterapeuta segítségét venné igénybe, egyből sebezhetővé válna.

LINDNER ANDRÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

Megkezdődtek az augusztus 20-ai ünnepségek

Megkezdődtek az augusztus 20-ai ünnepségek

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

A ma esti tűzijáték árából pont kijön ez a vörös Lamborghini Countach

A ma esti tűzijáték árából pont kijön ez a vörös Lamborghini Countach