Magas és alacsony vér, hűtő és hőtermelő típusú ételek, csíáramlás - effajta, a nyugati orvoslástól idegen fogalmak alapozzák meg az emberi testről, a betegségek okairól a világ különböző kultúráiban széles körben vallott elképzeléseket, melyekre gyógymódok és életviteli tanácsok különböző rendszerei épülnek.

Ha valaki Európában zaklatott idegállapotra, tartós alvászavarra, étvágytalanságra, kedvetlenségre, koncentrációcsökkenésre panaszkodva orvoshoz fordul, jó esélye van arra, hogy állapotát depressziónak minősítsék, és hangulatjavítókkal kezeljék. Ha Latin-Amerikában - falun vagy városban, indiánok vagy kreolok körében - ugyanezeket a tüneteket észlelik valakin, akkor a legvalószínűbb diagnózis a susto lesz, vagyis az, hogy az illető - valamely traumatikus esemény hatására, esetleg álmában - elvesztette a lelkét. A javasolt gyógyszerek általában a narancsvirágtea, a marihuána, az ecetben főzött füge. Ám a legbiztosabbnak gondolt módszer a léleknek a testbe való visszacsalogatására a megfelelő szakember, a curandero vezetésével, több alkalommal végzett barrida, amelynek során - rituális mondókák ismételgetése közben - gyógyfüvekkel simogatják a kereszt formában lefektetett beteg testét.

Másként értelmeznék és kezelnék ugyanezt a tünetegyüttest a Dél-Afrikában élő zuluk. Ők az általuk amafafunyaként diagnosztizált nyavalyát - melyet nyugati megfigyelők kontrollálatlan viselkedéssel, levertséggel, étvágytalansággal járó, esetenként öngyilkossági kísérlethez vezető betegségként írnak le - azzal magyarázzák, hogy rosszindulatú szellemek szállták meg a szerencsétlen ember testét. A kezelés - varázsló által végzett - ördögűző rítusokból áll. Kivéve, ha a gyógyító a tünetegyüttest ukuthwasaként értelmezi. Ez a - szintén szellemek általi megszállottságra visszavezetett - állapot ugyanis az ősökkel való "egészséges kapcsolat" jele, mely szükséges és természetes kezdete annak, hogy az illető maga is gyógyítóvá érjen.

Más kérdés, hogy mit szólnak a különböző kultúrák egymás gyógyító tevékenységéhez. Cecil G. Helman Kultúra, egészség és betegség című könyvében felidézi annak a japán nőnek, Misikónak az esetét, aki bizonytalan, kellemetlen közérzetre, valamint különös hangokra és zajokra panaszkodott, s bajával pszichiátereket és sámánokat egyaránt felkeresett. Az előbbiek által felírt gyógyszerek hatástalannak bizonyultak, amit az utóbbiak természetesnek is véltek, hiszen "a szellemekre nem hatnak a medicinák". Egy buddhista sámán által vezetett szeánszsorozat eredményeként viszont a hölgy - saját beszámolója szerint - a gyógyulás útjára lépett: az őt megszálló rókaszellem "személyes istenséggé" vált számára, és sámánisztikus képességekkel ruházta fel. A pszichiáterek mindeközben úgy találták, hogy a nő a krónikus skizofrénia felé tart.

De nem csak a lélektanban fordul elő, hogy az orvostudomány másként magyaráz és kezel valamely betegséget, mint a hagyományos gyógyítók. Számos kultúra tanítja például, hogy a test egészségét néhány meghatározó elem harmóniája biztosítja. Kínában például a sötét, nedves princípium, a jin, valamint a száraz, tüzes jang a két meghatározó elem, melyek egyensúlya esetén az éltető energia, a csí szabadon áramlik a testben. Ha viszont valamelyik erő túlsúlyra jut, akupunktúrás kezeléssel meg kell próbálni helyreállítani az egyensúlyt az ellentétes energiák aktivizálásával, illetve a túlsúlyban lévő energia szétoszlatásával. Egy akut gyulladás jang tünetként értékelendő, a krónikus ízületi gyulladás viszont jin betegség.

Hasonló, a betegségeket, illetve az ételeket is hideg-meleg típusúakra bontó gyógyászati rendszert számos kultúra ismer. Marokkóban a kipirulással vagy lázzal járó betegségeket a túltengő vér eltávolításával vagy "hideg típusú" ételek fogyasztásával szokás kezelni. Latin-Amerika egyes területein menstruáció idején nem esznek bizonyos zöldségeket, mert úgy vélik, azok hideg jellegük miatt véralvasztó hatásúak, így gátolhatják a fölös és káros vérmennyiség kiürülését, megfázás esetén pedig vonakodnak attól, hogy gyümölcslevet igyanak, nehogy súlyosbítsák a hideg tüneteket. Pakisztán falusi vidékein - ahol akut probléma az ivóvíz szennyezettsége - az anyák időnként azért tiltakoznak gyerekük hasmenésének gyógyszeres csillapítása ellen, mert attól félnek, hogy a kiürülésre váró hő átterjedhet az agyra, és lázat okozhat. Azt is gyakorta visszautasítják, hogy gyereküknek egy effajta "meleg" betegségre az ugyancsak meleg csoportba sorolt vitaminokat vagy antibiotikumokat adjanak.

Egy másik, Londonban élő bangladesiek körében végzett kutatás azt találta, hogy miközben a diabétesz okait ők is a túlzott cukorfogyasztással magyarázzák, a kezeléssel kapcsolatban sajátos nézeteket vallanak. Nem tartják követendőnek például azt a tanácsot, hogy a cukorbetegek zsírban sütés helyett grillezzék az ételeiket, mondván, a grillezett étel - akárcsak a fűszeres bárány- vagy marhahús, illetve a fehér cukor - az egészségeseknek való. Szerintük a betegeknek vagy öregeknek "gyenge ételeket", például főtt rizst, zabpelyhet vagy - a cukorbetegeknek adott orvosi tanácsokkal ellentétben - melaszt, vagyis a cukor folyékony, sötét alapanyagát kell enniük.

Hasonló laikus elméletek persze "a fejlett Nyugaton" is léteznek. Az Egyesült Államok déli területeinek szegényebb lakói körében általános az a hiedelem, hogy az elfogyasztott táplálék függvényében változik a vér sűrűsége: túl sok só vagy citromlé "alacsony vért", tunyaságot, fáradtságot és gyengeséget okoz, ami például céklával, vörösborral vagy marhahússal gyógyítható. E hiedelem azért veszélyes - figyelmeztetnek az orvosok -, mert egyesek a kórházi laborleleteket is ebben a rendszerben értelmezik, így magas vérnyomás esetén az orvosi tanács ellenére növelik a sóbevitelt, és csökkentik a húsfogyasztást. Egy Michigan államban végzett vizsgálat tanúsága szerint azon a vidéken elterjedt hiedelem, hogy az anya kielégítetlen sóvárgása a gyereken is meglátszik. Ha például egy anya csirkére vágyik, és nem kapja meg, a születendő csecsemő "csirkeszerű" lesz. De persze túlzásokba sem szabad esni: más hiedelmek szerint a gyermek piros foltokkal születhet, ha az anya túl sok cseresznyét vagy epret evett, míg egy-egy barnás anyajegy a túlzásba vitt csokievésről rántja le a leplet.

SCHWEITZER ANDRÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Halálos baleset történt Makkoshotykánál

Halálos baleset történt Makkoshotykánál

Idegenben nyert a címvédő Manchester City

Idegenben nyert a címvédő Manchester City

Dominic Cummings, a véreb, aki meghackelte a brit politikai rendszert

Dominic Cummings, a véreb, aki meghackelte a brit politikai rendszert

Országszerte kritikus a pollenhelyzet

Országszerte kritikus a pollenhelyzet

Felismeri Emma Stone-t Szörnyella de Frászként?

Felismeri Emma Stone-t Szörnyella de Frászként?

Gyerekotthonból tűnt el egy 13 éves lány

Gyerekotthonból tűnt el egy 13 éves lány