Nézetek a köpködésrőlPeking lakosai a köpködést találják az antiszociális viselkedés legellenszenvesebb megjelenési...

Nézetek a köpködésről

Peking lakosai a köpködést találják az antiszociális viselkedés legellenszenvesebb megjelenési formájának városukban, derült ki abból a fölmérésből, melyet a Pekingi Szociálpszichológiai Intézet készíttetett februárban. A második legbosszantóbb dologként a kutyapiszok otthagyását jelölték meg a fővárosiak, a harmadikként pedig a szemetelést. "Az emberek a legtöbbet a munkahelyükön, a buszokon és az utcákon köpködnek - vélte Jang Ling pekingi lakos. - A lakásban már nem." Kan Sao-ping, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia kutatója szerint a fővárosiak rossz szokásain csak a pénzbüntetések emelésével lehetne változtatni. A felmérésből mindazonáltal kiderült, hogy az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest a megkérdezettek javulást észleltek a főváros lakosainak viselkedésében.

(Zsenmin Zsipao, a Kínai Kommunista Párt napilapja)

Lányok, fiúk, ultrahang

A magzat nemének nem egészségügyi célból való megállapításán további büntetésekkel szigorítana több jogász és kormányzati tanácsadó. A kínai családok hagyományosan a fiúkat részesítik előnyben, így a lánymagzattal való terhességeket - veszélyeztetve a nemek természetesen kialakult arányát - egyre nagyobb számban szakítják meg. Sok orvos annak ellenére elárulja a születendő gyerek nemét, hogy ennek ultrahangos megállapítása tilos Kínában. Cseng Tace, Csiangszu tartomány népi gyűlési képviselője szerint a szószátyár orvosokra szabott súlyosabb pénzbüntetésekkel és különösen a vidéki nők egyenjogúságának szélesítésével lehetne a lánymagzat miatti abortuszok gyakorlatán változtatni.

(Shanghai Daily, angol nyelvű napilap)

Mao dédunokája

A Kuangtung tartományi posta február 28-án Kantonban bemutatta Mao Ce-tung dédunokája, Mao Tung-tung egyéves születésnapjára kiadott emlékbélyegét.

(Hszintaopao / Új Szemle, budapesti kínai hetilap)

Mao Tung-tung a legfiatalabb azok között, akikről Kínában valaha is bélyeget adtak ki. 2003. december 26-án született, pontosan abban a hónapban és azon a napon, mint dédapja, mégpedig természetes úton. A csöppség örökölte dédapja bölcsességét és tartását, mert még a vakuk villódzó fényeiben sem mutatott szemernyi ijedtséget sem.

(Hszinhszi Zsipao, kantoni napilap)

Ez esetben Mao Ce-tung dédunokája olyan kedvezményben részesült, amilyenben más csecsemők, illetve a széles néptömegek nem. Hiszen Mao Tung-tung azon kívül, hogy Mao Ce-tung dédunokája, éppen olyan, mint minden más gyerek. Egy csecsemő születésnapját ilyen magas szintre emelni, ennyire az előtérbe állítani, a rendelkezéseket megsértve bélyeggel emlékezni meg róla, s azt a Mao Ce-tung verseiről kiadott emlékbélyegekkel együtt forgalomba hozni nyilvánvalóan helytelen dolog.

(Új Kína Hírügynökség)

Hazatérni nehéz

Az elmúlt években az emberek által tréfásan "tengeren túlról hazatérőknek" nevezett volt külföldi ösztöndíjasok számának növekedésével párhuzamosan megfigyelhető, hogy ezek az egykor tárt karokkal fogadott személyek egyre kevésbé kapósak. (...) "Decemberben kezdtem munkát keresni, hét szóbeli interjút tudtam le, egy továbbképzést és egy írásbeli vizsgát, de még nem találtam megfelelő munkát" - meséli Li Huj, a pénzügyi tudományok doktora, aki novemberben tért haza Kanadából, ám hangjából nem csendül ki keserűség vagy aggodalom, arca önbizalmat sugároz. A Nemzetközi Munkaerő-piaci Kutatócsoport nemrégiben több mint 1500 fős mintán végzett vizsgálata azt mutatja, hogy a hazatérő diákok több mint 35 százaléka ütközik nehézségekbe, amikor állást keres. (...) Egy másik felmérés szerint csupán a visszatérők 57,5 százaléka talál fél éven belül állást. (...) Vajon szüksége van-e Kínának további hazatérőkre? (...) 1978 és 2003 között Kínából 700 ezren utaztak külföldre tanulni, közülük 173 ezren tértek haza, több mint félmillió még külföldön tartózkodik. Olyan helyzetben, amikor csupán tavaly a végzettek 73 százaléka talált magának állást, nincs mit csodálkozni azon, hogy sok külföldön végzett nem jutott munkához.

(Oucsou Luntan / Európai Fórum, budapesti kínai hetilap)

Tisztakezű hivatalnokok jutalma

A korrupciómentes közalkalmazotti munka immár készpénzben is kamatozik Csöcsiang tartomány Hangcsou és Cehszi városában. Az ez év január 1-jén életbe lépett rendszer szerint a szolgálati idejük alatt megvesztegetés gyanújába egyszer sem keveredett közhivatalnokok és -alkalmazottak nyugdíjazásukkor 300 ezer jüanos (8,1 millió forint) egyszeri jutalomban részesülnek. Csu Csung-ji, a Hangcsou városbeli Hsziacseng kerület korrupciós ügyeket vizsgáló bizottságának tagja elmondta: a jutalmak fedezetét részben a közalkalmazottak fizetése adja. Keresetükből ugyanis évente levonnak bizonyos összeget, amit a városi önkormányzat aztán kiegészít. Ha szolgálati idejük alatt nem érte elfogultsági kritika munkájukat, akkor - a közalkalmazottként eltöltött időtől függően - akár 300 ezer jüant is kaphatnak nyugdíjba vonulásukkor.

(China Daily, angol nyelvű kínai napilap)

Az ingyenes fűtés vége

Február 23-án Csou Pao-hszing építésiminiszter-helyettes az államtanács sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy hazánkban felszámolják a szociális hőszolgáltatás rendszerét, a lakosság - különösen annak alacsonyabb jövedelmű része - pedig támogatást kap a díj kifizetéséhez. (...) Napjainkban hazánk gazdasági mechanizmusa a tervgazdasági modellből fokozatosan a piacgazdaságiba alakul át, létrejöttek a szocialista rendszerben működő piacgazdaság alapjai, aminek alapvető sajátossága a vállalatigazgatási önállóságra és önelszámolásra épülő korszerű vállalati rendszer, amelyben minden vállalat egyenlő, egységes környezetben vesz részt a versenyben. Az pedig, hogy a vállalatok fedezzék a lakásfűtési költségeket, nyilvánvalóan nem felel meg a piacgazdaság követelményeinek. Csou Pao-hszing a fűtési rendszer reformjával kapcsolatban kijelentette: "A vízszolgáltatást, a tömegközlekedést, a lakáshoz juttatást már piaci alapokra helyeztük. A szociális hőszolgáltatás a tervgazdaság utolsó bástyája. E téren is végre kell hajtani a piaci reformot."

(Sicsang / Piac, budapesti hetilap)

Szép férfiak

Azt tartja a mondás, a nők azért szépítkeznek, mert tetszeni akarnak, ám a mai Kínában már nem egyedül ez jellemzi a férfiak és nők viszonyát, mert a férfiak is tetszeni szeretnének a másik nem képviselőinek, ezért egyre többet adnak a külsejükre, s divatosak akarnak lenni. A jó alak, a sima bőr, az elegáns ruha nem a nők privilégiuma többé. (...) A sanghaji Nanking út elegáns bevásárlóközpontjainak kirakatait, az újságok, folyóiratok címlapjait ellepték a férfi modellek. (...) A francia L'Oréal kozmetikai cég sanghaji képviseletén elmondták: 2002-ben 377 millió dollár értékben forgalmaztak Kínában férfi bőrápoló krémeket, s a volumen évről évre nő. A kínai városi férfiak körében népszerűvé váltak a különböző kozmetikai műtétek is.

(Sicsang / Piac, budapesti hetilap)

Összeállította:

Polonyi Péter

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trend

Változások könyve - új kiadás

A hagyományok és a gyökértelenség, a hazafiság és a Nyugat-majmolás, a függőség és az önállósodni vágyás furcsa keveréke alakult ki a kínai ifjúságban- rajzolódik ki frissen publikált felmérések tucatjaiból. Az ország politikai vezetése nyugati szemmel nézve érthetetlen szabályokkal igyekszik kordában tartani a következő generáció fejlődését.

Mfor: A hulladéklerakókat is államosítani akarják

Mfor: A hulladéklerakókat is államosítani akarják

900 millió éve történhetett, de a Földről csak múlt héten lászott, ahogy egy fekete lyuk "felfal" egy neutroncsillagot

900 millió éve történhetett, de a Földről csak múlt héten lászott, ahogy egy fekete lyuk "felfal" egy neutroncsillagot

Megkapta az építési engedélyt a hatsávos M1-es

Megkapta az építési engedélyt a hatsávos M1-es

Ungváry Rudolf szerint Orbán is a régi fasiszták klónja

Ungváry Rudolf szerint Orbán is a régi fasiszták klónja

Gyanúsítottként hallgatták ki Demeter Mártát

Gyanúsítottként hallgatták ki Demeter Mártát

A kormány rá akar venni bennünket, hogy együnk több dinnyét

A kormány rá akar venni bennünket, hogy együnk több dinnyét