Robbanásszerűen nő az egész világon a kínaiul tanulók száma: jelenleg 30 millió külföldi buzgólkodik e könnyűnek nem mondható nyelv elsajátításán. A hullámot meglovagló, nyelvét és kultúráját népszerűsíteni kívánó Kína - a British Council, a német Goethe Institut, illetve a francia Alliance Francaise mintájára - megkezdte a külföldi Konfuciusz Intézetek kiépítését.

Az Egyesült Államokban a spanyol után már nem a franciát és nem is a németet, hanem a kínait tanulja a legtöbb diák. Az ország mintegy 3 ezer egyetemének harmadában okítják e nyelvet, s az olyan elit intézményekben, mint a Harvard vagy a Yale, el sem képzelhető, hogy ne tegyék ezt. Az USA-n kívül Kanadában és Nagy-Britanniában ismerkednek a legtöbben a kínai nyelvvel, Ázsiában pedig Japánban, Dél-Koreában és Szingapúrban - áll a Sanghaji Általános Egyetem nemrégiben publikált felmérésében. Tavaly Németország hetven középiskolájában is megindult a kínai nyelvi képzés, s nem sokkal rosszabb a helyzet Franciaországban sem.

Nem csupán külföldön vesződnek a kínaival a laovajok - miként a kínaiak a külhoniakat nevezik -, az 1,3 milliárdos országba is egyre többen érkeznek nyelvtanulási szándékkal. A Pekingi Nyelvi és Kulturális Egyetem padjait tavaly 85 ezer külföldi diák koptatta, s az intézmény vezetői évi 10-15 ezres bővülésre számítanak.

Kínában 1980-ban fejlesztették ki a HSK-nek rövidített, a külföldiek által megszerezhető ösztöndíjak feltételéül szabott nyelvvizsgát, melynek igazolását újabban sok multinacionális vállalat is megköveteli, ha kínaiul tudó kollégát keres. Közel 140 vizsgaközpont üzemel világszerte, amelyek ellenőrzéséről, illetve a bizonyítványok kiállításáról a cirkalmas nevű Kínai Mint Idegen Nyelv Tanításáért Nemzeti Hivatal (KTNH) gondoskodik. Nyelvi jártasságáról a mai napig több mint félmillió laovaj tett tanúbizonyságot.

A kínai nyelv tanulása nem sétalovaglás. A német Lipcse város egyetemén évente félszázan kezdenek efféle stúdiumokba, ám csupán 20 százalékuk jut el a diplomáig. Az arány a világ többi nagy egyetemén is hasonló. Az erős lemorzsolódás oka nem csupán a kínai nyelv európai agynak való szokatlanságában keresendő (például abban, hogy egy hangalakhoz négyféle hanglejtés társul, amely négy különböző jelentést hordoz, vagy hogy minden alapszót külön karakterrel írnak), hanem a szakképzett anyanyelvi tanárok hiányában is.

A kínaiak persze nem lennének kínaiak, ha nem igyekeznének meglovagolni a külföldiek nyelvtudásvágyában rejlő lehetőségeket, illetve ha nem igyekeznének orvosolni a problémákat. A kormány most az interneten toboroz japán, koreai, thaiföldi, Fülöp-szigeteki, indonéz, dél-afrikai és franciaországi munkára 65 év alatti filozófusokat, történelem-, fizika- és nyelvtanárokat, jogászokat és szociológusokat. A jelentkezők, ha megfelelnek az alkalmassági vizsgán, legalább fél- és legföljebb kétéves szerződést írhatnak alá, aztán havi 400 dollárt - a kínai átlagfizetés háromszorosát - kereshetnek meg.

A nyelvtanítás következő "nagy ugrása" - a British Council, a német Goethe Institut, illetve a francia Alliance Francaise iskoláinak mintájára - a kínai nyelvet és kultúrát népszerűsítő Konfuciusz Intézetek hálózatának kiépítése. A KTNH tervei szerint nem kevesebb mint száz ilyet hoznak létre azokban az országokban, ahol a legnagyobb az érdeklődés a hajdan élt filozófus anyanyelve és országa iránt. Kína új piaci célpontjai - köztük egyes afrikai államok - kiemelt helyet kaptak az elképzelésekben. A világ első Konfuciusz Intézete tavaly nyílt meg Szöulban, az európai elsőség pedig a februártól működő stockholmié. Utóbbiba a sanghaji Fudan Egyetemről érkeztek anyanyelvi tanárok és lektorok.

Magyarországon a néhány budapesti nyelviskolán kívül három felsőoktatási intézményben - az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE), a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán és a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) külkereskedelmi karán - okítanak kínait, összesen alig száz hallgatónak. Valószínűleg sokkal többen tanulnának, ha jobb volna a tananyag - véli Mohr Richárd, a BGF volt kínaitanára. A nyelvkönyvek most többnyire Nagy-Britanniából és az USA-ból származnak, s így a magyarázatok és szószedetek csak az angolul jól beszélőknek nyújtanak segítséget. Az egyetlen hozzáférhető magyar nyelvű, kezdőknek szóló tankönyv majdnem fél évszázada készült, s első leckéi különös hangsúlyt helyeznek a bánya, az akna, a gyár és a munkás szavak megtanítására. A Rigó utcai Idegennyelvi Továbbképző Központban még mindig nem lehet kínaiból nyelvvizsgázni, igaz, ha minden jól megy, az idén megváltozik a helyzet. Ennek persze egyre kisebb jelentősége lesz, mivel a kínai HSK-vizsgát bárki leteheti az ELTE-n.

Ám akinek sikerül megtanulnia kínaiul, az sem tud bárkivel szót érteni Kínában. A lakóterületén honos nyelvjáráson kívül ugyanis mindössze a kínai lakosság 53 százaléka beszéli és érti a nyelviskolákban oktatott, a mandarin nyelvjárásból fél évszázada kifejlesztett, a televíziókban és rádiókban kötelezően használt "irodalmi kínait", a putonghuát.

GECSE MARIANN / PEKING

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Scholz: évekig ne várjanak kamatemelést

Scholz: évekig ne várjanak kamatemelést

A budapestiek elvándorlása népességrobbanást hozhat az agglomerációban

A budapestiek elvándorlása népességrobbanást hozhat az agglomerációban

Ingyen próbatermet kaphat a Tankcsapda Debrecentől

Ingyen próbatermet kaphat a Tankcsapda Debrecentől

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Lelőttek egy pincért Párizsban, mert lassan hozta ki a szendvicset

Lelőttek egy pincért Párizsban, mert lassan hozta ki a szendvicset

Magyar orvoscsoport: Még évekig tarthat a szétválasztott ikrek rehabilitációja

Magyar orvoscsoport: Még évekig tarthat a szétválasztott ikrek rehabilitációja