Péterfalvi Attila ombudsman nagyobb barátja a személyes adatok védelmének, mint a közérdekűek nyilvánosságának. Igaz, ez nem kizárólag rajta, hanem a törvényeken is múlik.

Miközben Szlovákiában a kormány az interneten hozta nyilvánosságra a rendszerváltás előtti állambiztonsági szolgálat ügynökeinek névsorát, Budapesten a parlament adatvédelmi biztosa tévékamerák kereszttüzében bezúzott egy hasonló listát. A bizarr aktus jelezte, milyen élesen szembekerült egymással Magyarországon az állami adatvédelmi apparátus, illetve a szocializmus negyven esztendejéért információs kárpótlást, történelmi igazságtételt sürgetők tábora. Az ombudsman intézkedését övező értetlenséget csak fokozta, hogy a ledarált listát kizárólag nyilvános forrásokból állították össze történészek. A bezúzásra konkrétan az adott okot, hogy a kutatók elmulasztottak eleget tenni egy bürokratikus előírásnak: nem jelentették be előzetesen az adatvédelmi hatóságnak, hogy közzé kívánják tenni kutatásuk eredményét.

Amióta hatályba lépett a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény (Avtv), elvileg már nem az a legfontosabb (jogi) kérdés egy információ közzététele előtt Magyarországon, hogy az megfelel-e a valóságnak, vagy éppenséggel fűződik-e közérdek a megismeréséhez, hanem hogy van-e engedély az adott értesülés nyilvánosságra hozatalához. Az új adatvédelmi időszámítás első napjától, 1993. május 1-jétől kezdve a magyar sajtó elméletileg közhiteles nyilvántartásokra hivatkozva sem közölheti legálisan például azt, kik tekinthetők az ország leggazdagabb embereinek, hacsak maguk az érintettek nem adnak felhatalmazást a publikáláshoz. A korrupció ellen újra és újra meghirdetett állami kampányok dacára immár az sem tartozik állítólag a nagyközönségre, hogy ki és mekkora adománnyal támogatja Magyarországon a bűnüldöző apparátust - legalábbis, ha az illető szponzor névtelenségbe kíván burkolózni. Az ilyen és ehhez hasonló új "társadalmi illemszabályokat", amelyek esetenként a normális emberi kommunikáció kialakulását s a kívánatos társadalmi önismeret megteremtését is nehezítik, az időnként immár új cenzúrahatóságnak is nevezett adatvédelmi biztos igyekszik elfogadtatni a közvéleménnyel - változó sikerrel.

Kevésbé látszik eltökéltnek az illetékes ombudsman, Péterfalvi Attila, amikor nem személyes adatokat kell védelmeznie, hanem közérdekűeket kellene kikényszerítenie. A bírósági ítéleteket például az alkotmány szerint nyilvánosan kell kihirdetni Magyarországon, ennek ellenére a biztos mindmáig élesen ellenzi, hogy az ilyen határozatokhoz - akár külön kérelmezési eljárást követően is - bárki szabadon hozzájusson. Az ítéletek anonimizálásával ugyan a magántitkok megőrzését is garantálni lehetne - a biztos azonban még ebben a formában sem szorgalmazza tárgyalóteremben felolvasott dokumentumok kiadását. A bírósági határozatok internetes közzététele pedig (e lehetőséggel Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága, továbbá a luxembourgi Európai Bíróság is rendszeresen él) egyelőre avantgárd ötletnek számít Magyarországon, holott ez a megoldás sokat javítana a harmadik hatalmi ág működésének átláthatóságán. A történelmi múlt megismeréséhez és a közszereplők zsarolhatóságának megszüntetéséhez fűződő érdekkel szemben ugyancsak a személyes adatok védelmezését tartotta elsőrendű kötelességének az ombudsman például akkor is, amikor 2002 nyarán határozottan fellépett az 1990 utáni kormánytagok állambiztonsági előéletére vonatkozó információk közzététele ellen.

A Mécs-bizottságban egyébként annak idején a képviselők valósággal ízekre szedték az Avtv-t. A testület szabaddemokrata elnöke nem minden önkritika nélkül (Mécs Imre maga is megszavazta 1992-ben a jogszabályt) úgy nyilatkozott: a hatályos magyar jog olyan széles értelemben használja a személyes adat fogalmát, hogy az már az emberi civilizációt is veszélyezteti. "Ha én azt mondom, hogy Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos úrnak kék a szeme (...) akkor én többszörösen megsértettem az adatvédelmi törvényt, mert nem kértem öntől hozzájárulást, hogy ezt a személyes adatot egyáltalán megállapítsam (...) nem is szólva arról, hogy nyilvánosságra hozzam" - karikírozta a jelenlegi helyzetet annak idején az SZDSZ-es politikus, aki szerint emiatt tulajdonképpen agyaglábakon áll az egész Avtv.

Legyen az állam átlátható, az állampolgár pedig átláthatatlan! A szóban forgó hitvallást sűrűn hangoztató adatvédelmi ombudsman állásfoglalásai távolról sem mindig találkoznak a hétköznapi igazságérzettel. A biztosnak azt a nyilatkozatát, amely szerint az AIDS-betegek számára az államnak garantálnia kell az anonim egészségügyi kezelés lehetőségét, sokan úgy értelmezték, mint az egyéni érdekek túlzott védelmezését a közérdek rovására. Ugyancsak kétkedés fogadta a "halapenz.hu"-val kapcsolatos állásfoglalást, amely leparancsolta az internetről a szülészorvosok paraszolvenciatarifáit felsoroló, az érintett kismamák közléseiből kialakult adatbázist. A 2001-es országos népszámlálással összefüggésben pedig a parlamentben is elhangzottak bíráló szavak. A világon egyedülálló módon, név és pontos cím nélkül végrehajtott összeírás kapcsán az MDF-es Lezsák Sándor egyenesen úgy fogalmazott, hogy ez esetben az adatvédelem már szinte teljesen öncélúvá vált.

BABUS ENDRE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vonalon

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vonalon

Máris megugrott az olajár a szaúdi olajterminálok támadása miatt

Máris megugrott az olajár a szaúdi olajterminálok támadása miatt

Elutasította az NVB Puzsérék fellebbezését, Berki indulhat a választáson

Elutasította az NVB Puzsérék fellebbezését, Berki indulhat a választáson

10+1 részlet, amire figyeljen, ha rezsiutalvánnyal fizetne

10+1 részlet, amire figyeljen, ha rezsiutalvánnyal fizetne

A posta nevében küldött sms-sel próbálkoznak adathalászok

A posta nevében küldött sms-sel próbálkoznak adathalászok

Videó: Forgalommal szembehajtva próbálta elkerülni a dugót egy autós az M5-ösön

Videó: Forgalommal szembehajtva próbálta elkerülni a dugót egy autós az M5-ösön