Olaszországban új olimpiai sportág született, mondják keserűen a szervezők és a rendfenntartók: a torinói játékok...

Olaszországban új olimpiai sportág született, mondják keserűen a szervezők és a rendfenntartók: a torinói játékok megtorpedózása. A december 8-án Rómából indult olimpiai lángot több városban is megpróbálták eltéríteni szélsőbaloldali és globalizációellenes aktivisták, Trentóban egyenesen kitépték a fáklyát Eleonora Berlanda futónő kezéből. Az egyik falu kommunista polgármestere például társaival együtt azért állná útját a lángnak, mert az szerintük nem a béke és a barátság jelképe, hanem a hitleri Németország öröksége, a régi görög szokást ugyanis az 1936-os berlini olimpiára élesztették fel.

Más helyszíneken is veszélybe kerülhet a játékok nyugalma a Susa-völgyben, ahol múlt év novembere óta a helybéliek a környezetvédő és globalizációellenes csoportokkal karöltve folyamatosan tüntetnek, útelzárásokat szerveznek a tervezett Torino-Lyon szuperexpressz (TAV) építkezésének megkezdése ellen. Az olasz kormány egyelőre leállította a munkálatokat, újabb vizsgálatokat rendelt el, cserébe megígértette a TAV-ellenes mozgalom képviselőivel, hogy felhagynak a demonstrációkkal, ám kisebb csoportok bejelentették, hogy nem tartják magukra nézve kötelezőnek az alkut.

Megpróbált kiegyezni a kormány és Torino városvezetése a szakszervezetekkel is a sztrájkok szüneteltetéséről, ám itt is lehetnek meglepetések. Az Alitaliánál már januárban egymást érték a munkabeszüntetések, járatok tucatjait bejelentés nélkül törölték, és kilátásba helyezték, hogy február 10-én, az olimpia nyitónapján megbénítják a forgalmat. A torinói parkolóőrök meg egyenesen azzal fenyegetnek, hogy egész februárban sztrájkolni fognak, ami katasztrofális következményekkel járhat. A tervek szerint ugyanis a játékok idején tömegközlekedési eszközökkel szállítanák a különféle rendezvényekre a látogatókat, akik autóikat tizenegy, nagyrészt újonnan épített városszéli óriásparkolóban hagynák. Ezek ingyenesek, és a buszokon, villamosokon is csak 90 centet kell fizetni egy egész napos jegyért, míg az olimpiára elkészült új metrón ingyen lehet utazni. Mindehhez 250-nel bővítik a meglévő ezres, hidrogénmeghajtású ökobuszparkot, sűrítik a vonatjáratokat, a sportolók és kísérőik szállítására pedig 1200 járművet és 1700, más városokból toborzott sofőrt állítanak csatasorba. A 2,5 millió eurós közlekedési projekt azonban teljesen összeomolhat, ha az érintett szereplők közül bárki sztrájkba lép.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trend

Torino a rajt előtt

A főként autóiparáról és kulináris élvezeteiről ismert Torino régi ragyogását reméli visszaszerezni a XX. téli olimpia megrendezésével. A kulturális és építészeti kincsekben is gazdag északolasz várost teljesen újjávarázsolták.

Nemzeti Sport kontra Sinkovics: tagad és fenyeget a kiadó

Nemzeti Sport kontra Sinkovics: tagad és fenyeget a kiadó

Hegedűs Dániel: Ellenzéki bipoláris depresszió

Hegedűs Dániel: Ellenzéki bipoláris depresszió

Elfelejthetik a kiegészítő támogatást a falvak, amelyek nem tudnak elég adót beszedni

Elfelejthetik a kiegészítő támogatást a falvak, amelyek nem tudnak elég adót beszedni

Szívómotoros V8-as őserő: itt az új Lexus RC F, félhet a BMW M4?

Szívómotoros V8-as őserő: itt az új Lexus RC F, félhet a BMW M4?

Megvan, ki és mennyiért építheti át a 3-as metró következő szakaszának állomásait

Megvan, ki és mennyiért építheti át a 3-as metró következő szakaszának állomásait

Kalocsai rabok kerülnek az új, kiskunhalasi börtön komfortos celláiba

Kalocsai rabok kerülnek az új, kiskunhalasi börtön komfortos celláiba