1924-ben Chamonix-ban a jégkorong őshazájának számító Kanada mind az öt meccsét megnyerte, 110:3-as gólkülönbséggel...

1924-ben Chamonix-ban a jégkorong őshazájának számító Kanada mind az öt meccsét megnyerte, 110:3-as gólkülönbséggel zárt, és Svájcot máig olimpiai rekordnak minősülő 33:0 arányban múlta fölül. A norvég születésű amerikai Anders Haugen síugrásban a negyedik helyen végzett, ám 1974-ben kiderült, hogy elszámolták az eredményét, és 83 évesen megkapta a bronzérmet.

1928-ban St. Moritzban Per Erik Hedlund svéd sífutó - csapattársaitól eltérően fehér ruhában és piros sapkában - az 50 kilométeres távon 13 percnél is többet vert rá a második helyezettre. A téli játékok történetének legnagyobb időkülönbségű győzelme előtt honfitársai azzal tisztelegtek, hogy sífutásban 48 éven keresztül Hedlundhoz hasonlóan öltöztek az olimpiákon.

1932-ben Lake Placidben Edward Eagan denveri ügyvéd a négyes bob tagjaként első lett, és mivel 1920-ban Antwerpenben ökölvívásban (félnehézsúlyban) is diadalmaskodott, ő az egyetlen sportoló, aki a nyári és a téli olimpián is szerzett aranyérmet. A négyesben társa, Jay O'Brien pedig nyolc nap híján 48 évesen a téli olimpiák legidősebb győztese.

1936-ban Garmisch-Partenkirchenben az osztrákok és a svájciak bojkottálták az először megrendezett alpesi síversenyeket, mert azokon nem engedték indulni a profinak minősített síoktatókat.

1948-ban St. Moritzban az északi összetett síversenyen addig minden egyes érmet megnyerő norvégok legjobbja csak a hatodik helyen végzett, a dobogó tetejére a finn Heikki Hasu állhatott fel.

1952-ben Oslóban első alkalommal gyújtottak olimpiai lángot téli játékokon, a megtiszteltetés Fridtjof Nansen sarkkutató unokájának jutott.

1956-ban Cortina d'Ampezzóban az osztrák Toni Sailer először nyerte meg mindhárom alpesi lesiklószámot, nemzeti hőssé vált, több mint félszáz filmben játszott, 1958-ban pedig az Ausztria ezeréves történetében az országért a legtöbbet tett személyiségek listájának ötödik helyére szavazták be, közvetlenül Wolfgang Amadeus Mozart mögé.

1960-ban Squaw Valleyben a nyitó- és záróünnepséget rendező bizottság elnöke Walt Disney volt, az amerikai CBS tévétársaság - megvizsgálandó, hogy az egyik síelő tévesztett-e kaput a műlesiklásban - pedig először alkalmazta a lassított visszajátszást, ami azóta a sportközvetítések elengedhetetlen része lett.

1964-ben Innsbruckban az olasz Eugenio Monti egy csapszeggel kisegítette a kettes bobban riválisuknak számító brit duót, akik így megnyerték az aranyérmet. Az olaszok a harmadikok lettek, Monti pedig elsőként kapta meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) a Pierre de Coubertinről elnevezett sportszerűségi érmet, majd négy évvel később kettes és négyes bobban is aranyat nyert.

1968-ban Grenoble-ban az osztrák Karl Schranzot a műlesiklás során megzavarta egy, a pályára befutó, újra indulhatott, a legjobb időt érte el, később mégis kizárták a versenyből, és az aranyérmet a Sailerhez hasonlóan mindhárom alpesi számban diadalmaskodó hazai kedvenc, Jean-Claude Killy kapta.

1972-ben Szapporóban Avery Brundage NOB-elnök profinak minősítette és nem engedte indulni Schranzot, mert a sportoló sífelszerelésekhez adta a nevét. A holland Adrianus "Ard" Schenk három aranyat nyert gyorskorcsolyában, és hálás honfitársai virágot neveztek el róla, a Crocus chrysanthus Ard Schenket.

1976-ban Innsbruckban az osztrák asztronautaként is emlegetett Franz Klammer az egész ország óhaját teljesítve nemes bosszút állt Schranzért, és nyaktörő iramban megnyerte a lesiklást, legyőzve a címvédő svájci Bernhard Russit.

1980-ban Lake Placidben az egyetemistákból toborzott amerikai jégkorongcsapat az elődöntőben legyőzte a félelmetes szovjeteket (majd az aranyért a finneket is). A diadalt egy szavazáson a 20. század legnagyobb sportsikerének minősítették az Egyesült Államokban, és nemrég játékfilm is készült róla. A szintén amerikai Eric Heiden gyorskorcsolyában mind az öt aranyat begyűjtötte, majd kerékpározó lett, és egyszer indult a Tour de France-on is.

1984-ben Szarajevóban jégtáncban a brit Jayne Torvill-Christopher Dean-páros a Ravel Bolerójának zenéjére előadott kűr művészi hatására minden pontozótól a maximális 6 pontot kapta, és a szovjet hegemóniát megszakítva aranyérmes lett. A női műkorcsolya sztárjának, a keletnémet Katarina Wittnek a győzelme után 35 ezer szerelmes levelet küldtek a világ minden tájáról.

1988-ban Calgaryban a keletnémet Christa Rothenburger-Luding aranyérmet nyert az ezerméteres gyorskorcsolyában, majd nyáron Szöulban ezüstöt az ezerméteres kerékpáros sprintben; ő az egyetlen sportoló, aki ugyanabban az évben téli és nyári játékokon is érmet szerzett.

1992-ben Albertville-ben az olasz Alberto Tomba elsőként tudta megvédeni egy alpesi szám, az óriás-műlesiklás címét, míg a 30 kilométeres sífutásban győztes Stefania Belmondónak szülőfaluja lakosságának fele, 80 ember a helyszínen szurkolt.

1994-ben Lillehammerben a háború pusztította Szarajevóra emlékeztek, miközben Bosznia-Hercegovina négyes bobcsapatában két bosnyák, valamint egy-egy szerb és horvát nemzetiségű sportoló indult.

1998-ban Naganóban bemutatkozott a hódeszka. A sportág kanadai győztese, Ross Rebagliati szervezetében marihuána nyomát találták; aranyérmét először elvették, majd visszaadták, mert a fű nem szerepelt a tiltott doppingszerek listáján. Tara Lipinski amerikai műkorcsolyázónő alig 15 évesen a téli olimpia történetének legfiatalabb egyéni győztese lett, ezt a címet korábban az ugyanebben a sportágban legendának számító norvég Sonja Henie birtokolta.

2002-ben Salt Lake Cityben a horvát Janica Kostelic az addigi legsikeresebb női alpesi sízőként három arany- és egy ezüstérmet szerzett, Kanada pedig jégkorongban 50 év után diadalmaskodott. Steven Bradbury ausztrál gyorskorcsolyázó az olimpiák történetének talán legszerencsésebb győztese lett: az ezerméteres táv elődöntőjéből csak úgy jutott tovább, hogy előtte ketten elestek, és egyvalakit kizártak, míg a döntőben úgy lett utolsóból első, hogy a négy másik versenyző bukott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trend

Hó volt, hó nem volt

Havas-jeges országok házibajnokságából igazi világeseménnyé nőtte ki magát több mint nyolc évtizedes története során a téli olimpia. A nyárival azonban legfeljebb a botrányok számát tekintve veheti föl a versenyt.

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni

Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Meghalt a világ legidősebb férfija

Meghalt a világ legidősebb férfija

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi