A műkorcsolya volt az első olimpiai sportág, igaz, először 1908-ban és 1920-ban - a nyári játékokon szerepelt.

A műkorcsolya volt az első olimpiai sportág, igaz, először 1908-ban és 1920-ban - a nyári játékokon szerepelt. A női, a férfi és a páros változathoz 1976-ban csatlakozott a jégtánc.

A jégkorong 1920-ban, az antwerpeni nyári olimpián mutatkozott be, és 1924-től megszakítás nélkül a programban van, 1998-tól női csapatok is küzdenek az érmekért.

A sífutás is alapsportág a téli játékokon, és 2002-től már 12 különböző egyéni, illetve csapatszámban indulnak a versenyzők.

A síugrás 1924 óta szerepel a hivatalos műsorban. A középsánchoz 1964-ben csatlakozott a nagysánc, 1988 óta csapatok is versengenek, de ebben a sportágban csak férfiak indulnak az olimpián.

A gyorskorcsolya 1924-ben debütált, a nők 1932-ben a bemutató programban próbálkozhattak, és 1960 óta vesznek részt a hivatalosban. Mindkét nem öt-öt távon indulhat, és Torinóban mutatkozik be az üldözéses csapatverseny.

Az északi összetett a síugrást és a sífutást egyesíti. 1924-ben még csak egyéni versenyt tartottak belőle, 1988 óta indulhatnak csapatok is, 2002-ben beiktatták a rövidebb táv és a hosszabb sánc kombinációját; a sportágban csak férfiak vesznek részt az olimpián.

A bob 1924 óta a program része - igaz, 1960-ban nem tartottak versenyeket -, előbb kettesek indultak, 1932-ben csatlakoztak a négyesek, és 2002 óta a nők is próbálkozhatnak kettesben.

Az alpesi sí 1936-ban mutatkozott be, jelenleg tíz versenyszámból áll (lesiklás, műlesiklás, óriás-műlesiklás, szuper-G és kombináció), amelyen testvériesen osztoznak a női és a férfi sportolók.

A szánkó 1964-ben került a programba, egyéniben és kettesben rendeznek versenyt. Az előbbiben nők és férfiak is versenyeznek, az utóbbiban elvileg nincs nemek szerinti megkötés, ám a gyakorlat az, hogy két férfi indul.

A síakrobatika 1992 óta szerepel az olimpia műsorán - négy évvel korábban csak bemutatót tartottak belőle -, elsőként a mogul mutatkozott be, ezt követte 1994-ben az ugrás.

A rövid pályás gyorskorcsolya 1992-ben debütált két-két női és férfi versenyszámmal, 2002 óta négy-négy számban rendezik.

A hódeszka 1998 óta a hivatalos műsor része, az óriásszlalomot 2002-ben leváltották a parallel óriásszlalomra, a félcső maradt, és Torinóban lesz a cross premierje.

(A biatlonról, a curlingről és a skeletonról lásd Csúszóágazatok című cikkünket.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trend

Csúszóágazatok

A téli olimpia műsorában a sí és a korcsolya játssza a főszerepet, de az árnyékukban olyan, kevésbé ismert sportágak is vannak, mint a sífutást a céllövészettel elegyítő biatlon, a curling vagy a skeleton (képünkön).

Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban

Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban

Gyászol a TV2 a

Gyászol a TV2 a

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni

Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?